PENAL.Acordul de recunoaştere a vinovăţiei .Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu nr. fals de înmatriculare


Pe rol fiind soluţionarea cauzei având ca obiect acordul de  recunoaştere  a vinovăţiei încheiat de PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA POGOANELE şi inculpatul A. I.-M., fiul lui G. şi M., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu nr. fals de înmatriculare, prevăzută de art.334 alin.2 cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere, prevăzută de art.335 alin.1 cod penal şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art.336 alin.1 cod penal, cu aplicarea prevederilor art.38 alin.1 cod penal, obiect al cauzei penale nr.330/P/2015.

La  apelul  nominal  făcut  în şedinţa publică  a  răspuns  inculpatul A. I.-M., aflat  în stare de libertate, personal şi asistat de apărător ales I. I. C., în baza  împuternicirii  avocaţiale  de  asistenţă şi reprezentare nr.032380/10.06.2015.

S-a făcut referatul cauzei de către grefierul de şedinţă care arată că procedura de citare  este legal îndeplinită, că dosarul se află la primul termen de judecată având ca obiect acord de  recunoaştere  a vinovăţiei inculpatului, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu nr. fals de înmatriculare, prevăzută de art.334 alin.2 cod penal, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere, prevăzută de art.335 alin.1 cod penal şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului, prevăzută de art.336 alin.1 cod penal, cu aplicarea prevederilor art.38 alin.1 cod penal, obiect al cauzei penale nr.330/P/2015, după care:

Conform art.372 alin.1 din Codul de procedură penală se procedează la verificarea identităţii inculpatului pe baza cărţii de identitate prezentate.

Instanţa reţine că a fost sesizată cu acordul de  recunoaştere  a vinovăţiei.

Întrebaţi fiind de  preşedintele  completului de  judecată procurorul de şedinţă şi apărătorul inculpatului arată că nu au alte aspecte de ridicat

Potrivit prevederilor art.484 alin.2 din Codul de procedură penală instanţa procedează la ascultarea procurorului, a inculpatului şi a avocatului acestuia.

În ceea ce priveşte acordul de recunoaştere a vinovăţiei procurorul arată că având în vedere  să sunt  îndeplinite  condiţiile prevăzute  de art.482 din Codul de procedură penală, solicită admiterea acordului.

Inculpatul având cuvântul arată că ştie pentru ce se  află în faţa instanţei de  judecată întrucât a încheiat cu parchetul un acord  de recunoaştere a vinovăţiei.

Tot la întrebarea instanţei arată  că menţine  acordul încheiat.

Având cuvântul pentru inculpat, apărătorul ales, solicită admiterea cererii privind  acordul de recunoaştere  a vinovăţiei, urmând a se pronunţa o hotărâre judecătorească conform prevederilor art.485 alin.1 litera  a din Codul de procedură penală.

JUDECATA:

1.Sesizarea instanţei.

Cu adresa nr.330/P/2015 din 21.10.2015 Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a sesizat instanţa ,în baza prevederilor art.483 alin.1 cod proc.penală,cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu inculpatul A. I.-M..

S-au ataşat referatul din 14.10.2015 înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău sub nr.5342/II/6/15.10.2015 , acordul de recunoaştere a vinovăţiei din 19.10.2015 şi dosarul de cercetare penală nr.330/P/2015.

2.Situaţia de fapt şi de drept reţinută prin acordul de recunoaştere a vinovăţiei.

S-a reţinut că în ziua 9.05.2015 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu şi au constatat că inculpatul a condus pe drumurile publice din comuna Padina autoturismul marca Dacia cu nr. de înmatriculare fără permis de conducere,sub influenţa alcoolului,având o alcoolemie de 1,80 g/l alcool pur în sânge şi cu nr.fals de înmatriculare,infracţiuni prevăzute şi pedepsite de art.334 alin.2, 335 şi 336 alin.1 cod penal cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

3.Situaţia de fapt şi de drept reţinută de instanţa de judecată.

Pe baza materialului probator administrat în faza de urmărire penală instanţa reţine următoarea situaţie de fapt:

La data de 09.05.2015 organele de poliţie din comuna Padina au încheiat procesul verbal de sesizare din oficiu şi procesul verbal de constatare a infracţiunii flagrante din care reiese că la acea dată,ora 23,25, A.  I.-M. a condus pe drumurile publice autoturismul Dacia 1310 cu nr.de înmatriculare ,fără a poseda permis de conducere şi cu nr. fals de înmatriculare.

Întrucât emana helenă alcoolică cel în cauză a fost condus la Spitalul de boli cronice Smeeni unde i-au fost recoltate mostre de sânge,din buletinul de analiză toxicologică-alcoolemie nr.298/12.05.2015 emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Buzău reieşind că la prima probă de la ora 0,34 alcoolemia era de 1,80 g/l alcool pur în sânge,iar la proba a II-a de la ora 1,34, de 1,65 g/l-filele 26-30.

Începerea urmării penale s-a dispus prin ordonanţa din 9.05.2015 pentru săvârşirea infracţiunilor prev.de art.334 alin.2,335 alin.1 şi 336 alin.1 cod penal,cu aplicarea prevederilor art.38 alin.1 cod penal, prin ordonanţa din 10.05.2015 s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale iar prin cea din 15.07.2015 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpat pentru săvârşirea celor trei infracţiuni.

 Inculpatul a fost audiat în condiţii de regularitate procedurală.

 În drept,faptele inculpatului întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu nr.fals de înmatriculare,prev. De art.334 alin,.2 cod penal, de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere,prev.de art.335 alin.1 cod penal şi de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului,prev.de art.336 alin.1 cod penal, fiind aplicabile prevederile art.38 alin.1 cod penal privind concursul real de infracţiuni.

4.Asupra vinovăţiei inculpatului.

 Potrivit prevederilor art.15 cod penal,infracţiunea este fapta prevăzută de legea penală,săvârşită cu vinovăţie,nejustificată şi imputabilă persoanei care a săvârşit-o,aceasta fiind singurul temei al răspunderii penale.

În cauza penală ce face obiectul acordului de recunoaştere a vinovăţiei,inculpatul a săvârşit cele 3 infracţiuni cu vinovăţie, în modalitate intenţiei, prev.de art.16 alin.3 lit.b ,întrucât  a prevăzut rezultatul faptelor sale şi,deşi nu l-a urmărit, a acceptat posibilitatea producerii lui.

 5.Asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei

5.1.Analizând acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele cu inculpatul  instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art.480-482 cod proc.penală, acesta cuprinzând toate elementele obligatorii prevăzute de art.482.

De asemenea,  constată că maximul special prevăzut de lege pentru infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului în cuprinsul actului de inculpare este mai mic de 7 ani închisoare, acordul de recunoaştere a vinovăţiei a fost încheiat în formă scrisă iar cu ocazia încheierii acestuia inculpatul a fost asistat de apărător ales.

Totodată instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite şi condiţiile impuse de art.396 alin.2 cod proc.civilă întrucât reţine ,dincolo de orice îndoială rezonabilă,că faptele există,constituie infracţiuni şi au fost săvârşite de inculpat,precum şi condiţiile impuse de art.91 alin.1 cod penal,pedeapsa la care s-a ajuns la acord fiind de 1 an şi 8 luni  închisoare,inculpatul nu a mai fost anterior condamnat,aşa cum reiese din fişa de cazier de la fila 13 dosar,şi-a manifestat acordul pentru prestarea de muncă neremunerată în folosul comunităţii,iar în raport de persoana acestuia, de conduita anterioară săvârşirii infracţiunilor,precum şi de posibilităţile sale de îndreptare,se apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi,chiar fără executarea acesteia,condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni,însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

5.2.Faţă de aceste considerente,apreciind cuantumul pedepsei la care s-a ajuns la încheierea acordului dintre procuror şi inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere,de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei,văzând şi prevederile art.91 alin.4 şi 92-94 cod penal, în baza prevederilor art.485 alin.1 lit.a va admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei şi în consecinţă:

În baza prevederilor art.334 alin.2  cod penal ,va condamna inculpatul la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.

În baza prevederilor art.335 alin.1 cod penal, va condamna inculpatul la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere.

În baza prevederilor art.336 alin.1 cod penal, va condamna inculpatul la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului.

În baza prevederilor art.39 alin.1 lit.b) cod penal, va  contopi cele trei pedepse inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 2 luni  închisoare, la care se adaugă 8 luni închisoare(respectiv o treime din pedepsele de câte  1 an  închisoare), în total  având de executat pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare.

 În baza prevederilor art.91 alin.1 cod penal, va suspenda sub supraveghere executarea pedepsei de 1 an şi 10 luni închisoare pe perioada unui termen de supraveghere de 2 ani, stabilit conform prevederilor art.92 cod penal,calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza prevederilor art.93 alin.1 cod penal, pe durata termenului de supraveghere,condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

În baza prevederilor art.93 alin.1 cod penal, pe durata termenului de supraveghere,condamnatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Buzău, la datele fixate de acesta;

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Buzău, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Potrivit prevederilor art.93 alin.3 cod penal,pe parcursul termenului de supraveghere,condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile,la Primăria comunei Padina.

Potrivit prevederilor art.93 alin.3 cod penal,pe parcursul termenului de supraveghere,condamnatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile,la Primăria comunei Padina.

În baza prevederilor art.94 alin.1 cod penal, măsurile de supraveghere şi obligaţia impusă  se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Buzău.

În baza prevederilor art.94 alin.1 cod penal, măsurile de supraveghere şi obligaţia impusă  se comunică Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Buzău.

În baza prevederilor art.404 alin.2 cod proc.penală, în referire la art.96 şi 97 cod penal, se va pune în vedere inculpatului consecinţele nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor stabilite şi ale săvârşirii de noi infracţiuni,astfel:

– revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei,dacă:

– revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea pedepsei,dacă:

 a)pe parcursul termenului de supraveghere,cu rea credinţă,nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse;

 a)pe parcursul termenului de supraveghere,cu rea credinţă,nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse;

b)până la expirarea termenului de supraveghere nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre;

b)până la expirarea termenului de supraveghere nu îndeplineşte integral obligaţiile civile stabilite prin hotărâre;

c)pe parcursul termenului de supraveghere săvârşeşte o nouă infracţiune,descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care nu s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii,chiar după expirarea acestui termen.

c)pe parcursul termenului de supraveghere săvârşeşte o nouă infracţiune,descoperită până la împlinirea termenului şi pentru care nu s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii,chiar după expirarea acestui termen.

– anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere,dacă:

– anularea suspendării executării pedepsei sub supraveghere,dacă:

-pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că mai săvârşise o infracţiune până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri,pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen,situaţie în care se aplică,după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni,recidivă sau pluralitate intermediară.

-pe parcursul termenului de supraveghere se descoperă că mai săvârşise o infracţiune până la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri,pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea acestui termen,situaţie în care se aplică,după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni,recidivă sau pluralitate intermediară.

6.Cheltuielile judiciare ale statului.

În baza prevederilor art.398 în ref.la art.274 alin.1 cod proc.penală, obligă inculpatul la plata sumei de 500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În baza prevederilor art.398 în ref.la art.274 alin.1 cod proc.penală, obligă inculpatul la plata sumei de 500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

7.Calea de atac.

Hotărârea este supusă căii de atac a apelului,pentru procuror şi inculpat,în termen de 10 zile de la data comunicării copiei minutei, conform prevederilor art.408 alin.1 şi art.410 alin.1 cod proc.penală.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE:

În baza prevederilor art.485 alin.1 lit.a) cod proc.penală admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA POGOANELE  şi inculpatul A. I.-M., fiul lui G. şi M.,născut la data de , cercetat pentru săvârşirea,la data de 9.05.2015,a infracţiunilor de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu nr.fals de înmatriculare,prev.de art.334 alin.2 cod penal,conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere,prev.de art.335 alin.1 cod penal şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului,prev.de art.336 alin.1 cod penal,cu aplicarea prevederilor art.38 alin.1 cod penal,ce au  făcut obiectul dosarului de cercetare penală nr.330/P/2015.

 În baza prevederilor art.334 alin.2  cod penal , condamnă inculpatul la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare.

 În baza prevederilor art.335 alin.1 cod penal,condamnă inculpatul la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere.

 În baza prevederilor art.336 alin.1 cod penal,condamnă inculpatul la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa alcoolului.

 În baza prevederilor art.39 alin.1 lit.b) cod penal, contopeşte cele trei pedepse inculpatul urmând să execute pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 2 luni  închisoare, la care se adaugă 8 luni închisoare(respectiv o treime din pedepsele de câte  1 an  închisoare), în total  având de executat pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare.

 În baza prevederilor art.91 alin.1 cod penal, suspendă sub supraveghere executarea pedepsei de 1 an şi 10 luni închisoare pe perioada unui termen de supraveghere de 2 ani, stabilit conform prevederilor art.92 cod penal,calculat de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.

În baza prevederilor art.404 alin.2 cod proc.penală, în referire la art.96 şi 97 cod penal, pune în vedere inculpatului consecinţele nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor stabilite şi ale săvârşirii de noi infracţiuni,astfel:

Cu drept de apel pentru procuror şi inculpat în termen de 10 zile de la data comunicării copiei minutei,conform prevederilor art.408 alin.1 şi art.410 alin.1 cod proc.penală.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi 9 noiembrie 2015.