Conflict negativ de competenţă între secţiile aceleiaşi instanţe. Inexistenţă.


Conflict negativ de competenţă apare numai dacă două instanţe prin hotărâri irevocabile se declară necompetente de a judeca aceeaşi cauză.

Prin acţiunea înregistrată la Judecătoria Slatina, reclamanta SC”Montana”SRL a solicitat anularea procesului verbal de contravenţie, contestând în acelaşi timp măsurile de executare.

Prin sentinţa nr.4482/311/2007, pronunţată după disjungerea capătului de cerere privind contestaţia la executare, s-a admis contestaţia formulată de contestatoarea SC”Montana”SRL, în contradictoriu cu AFP Slatina, s-au anulat formele de executare întocmite în baza procesului verbal de contravenţie.

Împotriva sentinţei Judecătoriei Slatina s-a declarat recurs de către Administraţia Finanţelor Publice Slatina.

Prin decizia nr.1999 din 3 decembrie 2007, Tribunalul Olt, Secţia civilă, soluţionând recursul declarat de AFP Slatina, a admis excepţia de necompetenţă materială a Secţiei civile din cadrul Tribunalului Olt, a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Secţiei Comerciale şi de Contencios Administrativ din cadrul Tribunalului Olt, a scos cauza de pe rol şi a înaintat-o secţiei comerciale şi de contencios administrativ.

Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, prin decizia nr.52 din 31 ianuarie 2008, a declinat competenţa de soluţionare a cauzei privind recursul AFP Slatina, în favoarea Secţiei civile a Tribunalului Olt şi constatând ivit conflict negativ de competenţă a înaintat dosarul la Curtea de Apel Craiova, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, în vederea soluţionării conflictului.

Examinând cauza, Curtea constată că în speţă nu este conflict negativ de competenţă.

În conformitate cu prevederile  art.20 pct.2 din Codul de procedură civilă, există conflict negativ de competenţă când două sau mai multe instanţe, prin hotărâri irevocabile, s-au declarat necompetente de a judeca aceeaşi cauză.

Având în vedere textul legal enunţat, Curtea va analiza dacă hotărârile sunt pronunţate de două instanţe, în sensul stabilit de Codul de procedură civilă.

În conformitate cu art.1-4 Cod pr.civilă, instanţele judecătoreşti sunt Judecătoriile, Tribunalele, Curtea de apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Din examinarea textelor enunţate, rezultă că în stabilirea competenţei după materie se au în vedere instanţele, aşa cum sunt ele precizate în textele respective.

Organizarea internă a fiecărei instanţe, prin împărţirea în secţii specializate, nu conduce la apariţia unor noi instanţe, respectiv a secţiilor care funcţionează în cadrul unei instanţe.

Conflictul negativ de competenţă apare numai dacă două instanţe, prin hotărâri irevocabile, se declară necompetente de a judeca aceeaşi cauză.

Ori, în speţa de faţă s-au declarat necompetente două secţii ale aceleiaşi instanţe, situaţie  în care, pe cale administrativă, trebuia să se stabilească secţia căreia îi revine competenţa de a soluţiona dosarul.

Aşadar, între secţiile aceleiaşi instanţe nu există conflict  negativ de competenţă.

Mai mult, trebuie precizat că Secţia civilă a Tribunalului Olt a admis excepţia de necompetenţă în soluţionarea recursului declarat împotriva unei hotărâri pronunţate în contestaţie la executare şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei la Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ.

Din prevederile art.2 pct.1 lit.d, c.pc, se reţine că tribunalul este primă instanţă în cazul proceselor şi cererilor în materie de contencios administrativ.

Tribunalul este instanţă de recurs numai în materiile date expres în competenţa sa.

Referirea secţiei civile la faptul că raportul juridic se soluţionează de către secţia comercială şi de contencios administrativ este complet eronată, deoarece contestaţia la executare este reglementată distinct de acţiunile care privesc fondul unei cauze.

Astfel, art.399 Cod pr.civilă  prevede că împotriva executării silite, precum şi împotriva oricărui act de executare se poate face contestaţie de către cei interesaţi sau vătămaţi prin executare, iar în baza art.400 alin.1 contestaţia se introduce la instanţa de executare.

Conform art.373 alin.2 Cod pr.civilă, instanţa de executare este judecătoria în circumscripţia căreia se va face executarea, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.

Trebuie precizat că în baza art.402 alin.2, hotărârea pronunţată cu privire la contestaţie se dă fără drept de apel, aşadar se exercită împotriva acesteia recursul, a cărei soluţionare aparţine secţiei civile, procedura făcând parte din dreptul comun, şi nu din specializarea pe care o incumbă materia contenciosului administrativ.

Având în vedere motivele enunţate mai sus, Curtea constată că nu există conflict negativ de competenţă.

1