Contravenţie. Legea nr. 12/1990. Descrierea faptei. Nulitate.


Neprezentarea detaliată a faptei apreciată drept contravenţie atrage nulitatea procesului verbal astfel întocmit.

(Secţia comercială, decizia nr. 50/12.04.1996).

Prin sentinţa civilă nr. 7.588/24.07.1995, pronunţată de Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, s-a admis plângerea formulată de petenta S. C. R P. B., în contradictoriu cu intimata D. G. F. P. C. F. S. M. B., şi s-a anulat procesul-verbal de contravenţie încheiat la data de 25.07.1994, de către intimată.

în motivarea sentinţei, se reţine că petenta a fost sancţionată contravenţional, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 1 lit. a din Legea nr. 12/1990, potrivit căruia constituie contravenţie efectuarea de acte sau fapte de comerţ, fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege.

Din acest punct de vedere, în cuprinsul procesului verbal de contravenţie era necesară descrierea pe larg a activităţilor care constituie, potrivit legii, “acte sau fapte de comerţ”, conţinutul acestora, care sunt mijloacele şi operaţiunile prin care acestea au fost efectuate şi ordinea în care acestea s-au succedat în timp.

în acest sens, în procesul verbal de contravenţie, nu numai că nu se menţionează aceste elemente, dar nu se arată nici care sunt acele acte şi fapte de comerţ pe care petenta le-a săvârşit fără a îndeplini condiţiile legale.

Aşa fiind, procesul verbal de contravenţie este anulabil din punct de vedere formal, deoarece descrierea faptei contravenţionale (astfel cum este cerută de art. 17 alin. 1 din Legea nr. 32/1968), nu există.

împotriva acestei sentinţe formulează recurs D. G. F. P. C. F. S. M. B.

Prin recurs se critică sentinţa atacată, în sensul că a fost prezentată detaliat fapta contravenţională, cu respectarea dispoziţiilor art. 17 din Legea nr. 32/1968.

Recursul este nefondat.

Analizând actele dosarului se apreciază că, în mod corect, instanţa de fond a admis plângerea şi a anulat procesul verbal de contravenţie, agentul constatator neprezentând detaliat fapta pe care o apreciază drept contravenţie. Dealtfel, recurenta, în recursul său, se mulţumeşte cu menţiunea “detalierea faptei contravenţionale fiind făcută cu respectarea prevederilor art. 17 din Legea nr. 32/1968”, fapt pentru care tribunalul va respinge recursul.