Obligaţie de a face privind rebranşarea unui imobil la reţeaua de energie electrică. Calitate procesuală pasivă. Procedură civilă şi penală (căi de atac, competenţe etc.)


Atât SC CEZ VÂNZARE SA, cât si SC CEZ DISTRIBUTIE SA trebuiau sa fie parti în litigiul având ca obiect cererea intimatei -reclamante privind rebransarea imobilului la reteaua publica de energie electrica.

Practic operatiunea de rebransare a imobilului la reteaua de energie electrica se realizeaza de catre SC CEZ DISTRIBUTIE SA, dar la dispozitia data de SC CEZ VÂNZARE SA

Prin sentinta nr. 2630 din 24.11.2009, pronuntata de Tribunalul Dolj – Sectia Comerciala, a fost admisa cererea formulata de reclamanta SC B SRL împotriva pârâtei SC CEZ VÂNZARE SA si a fost obligata pârâta sa rebranseze la reteaua publica de energie electrica imobilul situat în comuna Isalnita, str. Preot Grigore Tolescu, nr. 12 A.

Împotriva sentintei a declarat recurs pârâta SC CEZ VÂNZARE SA, iar la termenul de judecata din 9.02.2010, Curtea de Apel Craiova – Sectia Comerciala a calificat apel calea de atac, în raport de prevederile art. 282 alin.1 Cod procedura civila.

Într-o prima critica, apelanta pârâta a invocat faptul ca instanta de fond nu a analizat calitatea procesuala a SC CEZ VÂNZARE SA, învederând faptul ca grupurile de masura a energiei electrice apartin CEZ DISTRIBUTIE SA. În acest sens, apelanta a învederat faptul ca SC CEZ VÂNZARE SA are ca obiect principal de activitate furnizarea de energie electrica, respectiv vânzarea de energie electrica la consumatori, vânzare care se realizeaza prin instalatiile de distributie a energiei electrice ce apartin CEZ DISTRIBUTIE SA. Pentru alinierea la legislatia europeana în domeniul energiei, s-a adoptat Legea nr. 13/2007 privind energia electrica care impune separarea activitatii de distributie de cea de furnizare a energiei electrice, iar în urma separarii acestei activitati, furnizorul urma sa vânda energie electrica prin retelele distribuitorului în urma achitarii catre acesta a unui tarif de distributie, în baza energiei masurate. În aceste conditii s-a invocat faptul ca energia electrica neînregistrata la punctul de consum al reclamantei a creat un prejudiciu pentru CEZ DISTRIBUTIE.

Apelul este fondat pentru urmatoarele considerente:

Legea nr. 13/2007 privind energia electrica impune separarea activitatii de distributie de cea de furnizare a energiei electrice, potrivit dispozitiilor art. 45 alin. 3 din lege.

În urma separarii acestei activitati, furnizorul SC CEZ VÂNZARE SA are ca obiect principal de activitate furnizarea de energiei electrica, respectiv vânzarea de energie electrica la consumatori, vânzare care se realizeaza prin instalatiile de distributie a energiei electrice ce apartin CEZ DISTRIBUTIE SA.

SC CEZ VÂNZARE SA, în baza contractului de distributie a energiei electrice încheiat cu CEZ DISTRIBUTIE SA, plateste catre aceasta un tarif de distributie în functie de cantitatea de energie masurata.

În concluzie, în urma separarii activitatii, furnizorul CEZ VÂNZARE SA, vinde energie electrica prin retelele distribuitorului CEZ DISTRIBUTIE SA, în urma achitarii catre acesta a unui tarif de distributie, în baza energiei masurate.

Pornind de la acest aspect, Curtea a apreciat ca în speta era necesara introducerea ca parte la instanta de fond, în calitate de pârâta, si a SC CEZ DISTRIBUTIE SA, alaturi de SC CEZ VÂNZARE SA.

Astfel, în speta, se constata ca potrivit notei de constatare nr. 003009 la data de 17.07.2009, SC CEZ DISTRIBUTIE SA a efectuat verificari la imobilul situat în Isalnita, str. Preot Grigore Toleascu nr. 12 A, ocazie cu care a constatat ca sigiliile metrologice nu corespund si s-a ridicat contorul si sigiliile gasite, în nota de constatare consemnându-se ca s-a întrerupt alimentarea cu energie electrica.

În concluzie, desi intimata reclamanta are contract încheiat cu SC CEZ VÂNZARE SA pentru furnizarea energiei electrice, imobilul a fost debransat de la reteaua publica de energie electrica de o alta societate, respectiv SC CEZ DISTRIBUTIE SA. În aceste conditii, în cauza ambele societati, atât SC CEZ VÂNZARE SA cât si SC CEZ DISTRIBUTIE SA trebuiau sa fie parti în litigiul având ca obiect cererea intimatei -reclamante privind rebransarea imobilului la reteaua publica de energie electrica. Practic operatiunea de rebransare a imobilului la reteaua de energie electrica se realizeaza de catre SC CEZ DISTRIBUTIE SA, dar la dispozitia data de SC CEZ VÂNZARE SA.

Din analiza considerentelor sentintei apelate s-a constatat ca instanta de fond chiar a retinut faptul ca debransarea a fost efectuata de SC CEZ DISTRIBUTIE SA, dar a omis a introduce aceasta societate în litigiu, în calitate de pârâta.

În aceste conditii, Curtea a apreciat ca instanta de fond a rezolvat procesul fara a intra în cercetarea fondului, si prin urmare, având în vedere dispozitiile art. 297 alin. 1 C.pr.civ., în urma admiterii apelului, a desfiintat sentinta si a trimis cauza spre rejudecare primei instante cu indicatia de a introduce în cauza în calitate de pârâta alaturi de SC CEZ VÂNZARE SA si SC CEZ DISTRIBUTIE SA.