Prima Instanţă. Contencios administrativ. Plângeri prealabile


Prin sentinţa nr.527/CA/2009 a Tribunalului Bihor, s-a respins ca inadmisibilă acţiunea formulată de reclamanta SC L.I. SRL, în contradictoriu cu pârâtul INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ BIHOR

Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa a reţinut că, în şedinţa publică din 23 iunie 2009, din oficiu, a pus în discuţia contradictorie a părţilor excepţia inadmisibilităţii, ca urmare a lipsei plângerii prealabile prevăzută de art.7 din Legea nr.554/2004.

Reclamanta, prin reprezentant, a învederat instanţei că nu a îndeplinit procedura prealabilă prevăzută de textul de lege mai sus amintit.

Examinând excepţia invocată, instanţa a constatat că obiectul cauzei îl reprezintă o contestaţie îndreptată împotriva procesului verbal de control încheiat de ITM Bihor, act administrativ individual în accepţiunea art.2 din Legea nr.554/2004.

Conform art.7 al.1 din L.554/2004, „inainte de a se adresa instantei de administrativ competente, persoana care se considera vatamata într-un drept al sau ori într-un interes legitim printr-un act administrativ individual trebuie sa solicite autoritatii publice emitente sau autoritatii ierarhic superioare, daca aceasta exista, în termen de 30 de zile de la data comunicarii actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia”, iar potrivit disp.art.109 al.2 C.pr.civ., „în cazurile anume prevăzute de lege, sesizarea instanţei competente se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, în condiţii stabilite de acea lege. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată”.

Faţă de aceste dispoziţii legale, instanţa a admis ca fondată excepţia lipsei procedurii prealabile şi, pe cale de consecinţă, a respins ca inadmisibilă acţiunea formulată.

Hotărârea a rămas irevocabilă prin nerecurare.