Cauze legale de invalidare a unui mandat de consilier


Tribunalul GALAŢI Sentinţă civilă nr. 649 din data de 29.08.2016

Cum singurele situații legal prevăzute drept temei al invalidării unui mandat de consilier local în cadrul procedurii speciale prev.de art.31 și 31 ind.1 din Legea 215/2001 sunt doar frauda electorala constatata de Biroul Electoral Central sau neîntrunirea condițiilor de eligibilitate si cum nu rezultă că s-ar fi constatat existența vreuneia dintre aceste situații limitativ și expres prevăzute de lege, mandatul reclamantului a fost invalidat în mod discreționar și nelegal.

Sentința civilă nr. 649 din 29.08.2016

Prin acțiunea înregistrată pe rolul Tribunalului Galați reclamantul N.F. a chemat in judecata pe paratul Consiliul Local al comunei P., jud. Galați, solicitând anularea procesului verbal din 23.06.2016 de constituire a Consiliului Local, anularea Hotărârii Consiliului Local din aceeași data si obligarea paratului la validarea

Examinând actele dosarului, instanța a reținut următoarele:

Urmare a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, din luna iunie 2016, reclamantul a fost ales consilier local al comunei P., jud. Galați.

La data de 23.06.2016 a avut loc ședința de constituire a Consiliului Local P., ședință în cadrul căreia, printre altele, s-a supus la vot și s-a decis invalidarea mandatului de consilier local a reclamantului.

Potrivit art.31 și 31 ind.1 din Legea 215/2001, consilierii trebuie ca, în prima ședință, să procedeze la validarea sau invalidarea mandatelor, emițând o hotărâre de validare sau invalidare ce poate fi atacată la instanța de administrativ.

Condițiile de eligibilitate sunt prevăzute de art.4 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităților publice locale și constau în vârsta de minim 23 de ani, inexistența unei interdicții de asociere în partide politice și domiciliul pe raza localității unde candidează.

Frauda electorală poate fi constatată de Biroul Electoral Central, conform art.39 alin 1 lit h din Legea 115/2015.

În speță, reclamantul întrunește condițiile de eligibilitate, iar Biroul Electoral Central nu a existat vreo fraudă electorală privind alegerile pentru Consiliul Local P.

Potrivit procesului-verbal din 23.06.2016 al ședinței de constituire a Consiliului Local al comunei P., toți consilierii locali au fost aleși în conformitate cu prevederile Constituției și ale Legii 115/2015, propunându-se validarea mandatelor.

Din cuprinsul acestui proces-verbal nu rezultă însă că invalidarea s-ar fi datorat fie fraudei electorale constatate de Biroul Electoral Central, fie neîntrunirii condițiilor de eligibilitate.

Cum acestea sunt singurele situații legal prevăzute drept temei al invalidării unui mandat de consilier local în cadrul procedurii speciale prev.de art.31 și 31 ind.1 din Legea 215/2001, și cum nu rezultă că s-ar fi constatat existența vreuneia dintre aceste situații limitativ și expres prevăzute de lege, se conchide că mandatul reclamantului a fost invalidat în mod discreționar și nelegal.