Contestație proces-verbal. Contravenţii rutiere. Aplicarea sancţiunii pentru fiecare faptă în parte.


Contravenţii rutiere. Aplicarea sancţiunii pentru fiecare faptă în parte. Stabilirea sancţiunii finale. Nelegalitate

O.G. nr. 2/2001, art. 10

în cauză, sancţiunea nu a fost aplicată conform art. 10 din O.G. nr. 2/2001, potrivit căruia sancţiunea se aplică pentru fiecare faptă în parte, dacă se reţine săvârşirea mai multor fapte, iar în final sancţiunea globală nu poate depăşi dublul maximului prevăzut de lege. Astfel, în procesul-verbal s-a stabilit o amendă unică de 550 lei, reprezentând 11 puncte amendă, fără a fi indicat modul în care s-a ajuns la suma respectivă şi care este sancţiunea pentru fiecare dintre cele două contravenţii, pentru verificarea legalităţii aplicării sancţiunii şi aprecierea proporţionalităţii cu gradul de pericol social, ceea ce atrage nulitatea actului.

Trib. Bucureşti, s. a IX-a cont. adm. şi fisc., dec. civ. nr. 1094 din 2 aprilie 2009, nepublicată

Prin plângerea înregistrată pe rolul Judecătoriei Cornetu sub nr. 1832/1748/2008, petentul B.C., în contradictoriu cu intimata I.P.J. Ilfov, a solicitat anularea procesului-verbal seria PCA nr. 3600387 din

26 aprilie 2008, întocmit de intimat. In motivarea plângerii, petentul a arătat că procesul-verbal este lovit de nulitate absolută pentru neres-pectarea formelor legale, având în vedere că s-a aplicat o singură sancţiune, deşi au fost reţinute două contravenţii, încălcând art. 10 din O.G. nr. 2/2001.

Prin sentinţa civilă nr. 2057 din 9 septembrie 2008, pronunţată de Judecătoria Cornetu, s-a respins ca neîntemeiată plângerea contravenţională, reţinându-se că în procesul-verbal sunt specificate clar cele două contravenţii, iar amenda aplicată a fost cumulată.

Petentul a formulat recurs împotriva acestei sentinţe, arătând că instanţa de fond a interpretat greşit dispoziţiile art. 10 din O.G. nr. 2/2001, iar asupra celorlalte motive de nelegalitate şi netemeinicie nu s-a pronunţat.

Analizând actele şi lucrările dosarului, tribunalul a reţinut următoarele: prin procesul-verbal seria PCA nr. 3600387 din 26 aprilie 2008, s-a aplicat recurentului o amendă de 550 lei, reprezentând 11 puncte amendă, pentru săvârşirea contravenţiilor prevăzute de art. 108 alin. (1) lit. a) din O.U.G. nr. 195/2002 şi art. 10 din O.U.G. nr. 195/2002, reţinându-se în sarcina acestuia că a condus pe Autostrada Soarelui cu viteza de 143 km/h şi având ITP-ul expirat.

Tribunalul a considerat că în mod incorect instanţa de fond a apreciat că procesul-verbal a fost întocmit cu respectarea dispoziţiilor legale imperative. Astfel, sancţiunea nu a fost aplicată conform art. 10 din O.G. nr. 2/2001, potrivit căruia sancţiunea se aplică pentru fiecare faptă în parte, dacă se reţine săvârşirea mai multor fapte, iar în final sancţiunea globală nu poate depăşi dublul maximului prevăzut de lege.

În procesul-verbal s-a stabilit o amendă unică de 550 lei, reprezentând 11 puncte amendă, fără a fi indicat modul în care s-a ajuns la suma respectivă şi care este sancţiunea pentru fiecare dintre cele două contravenţii, pentru verificarea legalităţii aplicării sancţiunii şi aprecierea proporţionalităţii cu gradul de pericol social.

Prin urmare, recursul este a fost admis, iar sentinţa recurată a fost modificată, în sensul că tribunalul a admis plângerea şi a anulat procesul-verbal de contravenţie.