Proces-verbal de caracterizare a unui accident rutier ca fiind unul de muncă. Act administrativ particular


Prin procesul-verbal de cercetare nr. 4680 din 29 iunie 2007 întocmit de Inspectoratul teritorial de muncă O, s-a procedat la stabilirea împrejurărilor şi cauzelor care au condus la producerea evenimentului din data de 11 iunie 2007, în urma căruia au decedat în accident de circulaţie doi salariaţi ai reclamantei, obiectul cercetării fiind printre altele şi acela de determinare a caracterului accidentului. Se constată astfel că angajaţii reclamantei se aflau în misiune în perioada 2 iunie – 15 iunie 2007 pe proiectul T.B. în judeţul T. (primul) şi respectiv în B. (al doilea). Deplasarea de la T către locul misiunii şi întoarcerea se efectua în prima şi ultima zi de misiune respectiv în 2 şi 15 iunie 2007, care erau considerate zile de deplasare. în zilele de 9 şi 10 iunie, fiind zile nelucrătoare, cei doi s-au deplasat la domiciliul din T., iar în data de 11 iunie 2007 în jurul orelor

00.30, cci doi au plccat din T. cu autoturismul marca Peugeot îndreptându-se spre locul misiunii. în jurul orei 6.00. autoturismul. în timp ce rula pe DN 6-E 70 a intrat pe contrasens şi a lovit frontal autobuzul cu nr. de înmatriculare (…). în urma accidentului rutier foştii salariaţi ai reclamantei au decedat.

La pct. q) din procesul-verbal de cercetare, accidentul mai sus descris a fost caracterizat ca fiind accident colectiv de muncă, conform art. 5 lit. g) şi art. 31 lit. d) din Legea nr. şi art. 2 alin. (9) din Normele metodologice de aplicare a acesteia, atât în privinţa salariaţilor reclamantei cât şi faţă de ceilalţi salariaţi ai (…) P. SRL E.

Faţă de dispoziţiile art. 7 alin. (1) din Legea nr. 554/2004 ce reglementează procedura prealabilă obligatorie în cazul atacării actelor administrative unilaterale şi ţinând cont de natura procesului-verbal de cercetare atacat care reprezintă un act administrativ astfel cum este el definit prin art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 554/2004 în sensul de act unilateral cu caracter individual emis de o autoritate publică. în regim de putere publică în vederea organizării, a executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice, instanţa apreciază că în speţă este competentă material în analizarea procesului-verbal de cercetare nr. 4680/2007 numai în ceea ce priveşte constatarea caracterului accidentului ca fiind accident colectiv de muncă. Aceasta deoarece conform art. 32 alin. (1) din Legea nr. 319/2006 înregistrarea accidentelor de muncă se face în baza procesul ui-verbal de cercetare iar Inspecţia N. este autoritatea competentă în ceea ce priveşte aplicarea legislaţiei referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, cercetând evenimentele conform competenţelor sale, stabilind sau confirmând caracterul accidentelor (art. 47 din Legea nr. 319/2006).

Referitor la caracterizarea accidentului survenit în data de 11 iunie 2007 ca fiind accident colectiv de muncă instanţa reţine că, raportat la prevederile art. 5 lit. g) din Legea nr. 319/2006, accidentul produs nu poate fi calificat ca fiind accident de muncă în ceea ce priveşte pe foştii salariaţi ai reclamantei numiţii T.E.N. şi D.E., astfel încât acţiunea reclamantei privind anularea constatărilor de la punctul q) din procesul-verbal de cercetare atacat a fost admisă în privinţa foştilor salariaţi ai reclamantei.

Trib. Timiş, s. com., cont. .adm. şi fisc., sentinţa nr. 408/CA din 23 aprilie 2008

Notă: Sentinţa a rămas irevocabilă prin respingerea recursului formulat de I.T.M. Timiş prin

decizia nr. 852 din 18 septembrie 2008 a Curţii de Apel Timişoara.