Achitare greşită Faptă ce nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni Părăsirea locului accidentului


C.A. Ploieşti, decizia nr. 86 din 24 ianuarie 2003

Prin sentinţa penală nr. 1246/2002 a Judecătoriei Buzău s-a dispus condamnarea inculpatului T.E. la 1 an închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului, prevăzută de art. 36 alin. 1 din Decretul nr. 328/1966. Instanţa de fond a reţinut că, în data de 21.12.2001, în timp ce conducea autoturismul său, inculpatul l-a acroşat pe minorul S.O. şi i-a cauzat leziuni la cap, necesitând pentru vindecare 3 zile de îngrijiri medicale, după care, întrucât acesta a refuzat să fie dus la spital, l-a condus în apropierea domiciliului.

Prin decizia penală nr. 541/2002 a Tribunalului Buzău, a fost admis apelul inculpatului şi s-adispus achitareaacestuia pentru săvârşirea infracţiunii de părăsire a locului accidentului, cu motivarea că fapta nu prezintă gradul depericol socialal unei infracţiuni.

Prin decizia penală nr. 86/2003, Curtea de Apel Ploieşti a admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău împotriva deciziei Tribunalului Buzău, pe care a casat-o şi a menţinut hotărârea primei instanţe. Instanţa de control judiciar a reţinut că inculpatul avea obligaţia anunţării organelor de poliţie, cu atât mai mult cu cât partea vătămată s-a lovit la cap şi era posibil să sufere un traumatism cranio-cerebral grav, care să necesite o intervenţie chirurgicală. Aceste elemente indică un vădit pericol social al faptei şi al făptuitorului, iar fapta trebuie sancţionată conform legii penale.