Acord de recunoaştere a vinovăţiei. Jurisprudență Infracţiuni


Tribunalul VÂLCEA Sentinţă penală nr. 139 din data de 22.10.2014

Acord de recunoaștere a vinovăției. Potrivit art. 478 C. pr. pen., în cursul urmăririi penale, după punerea în mișcare a acțiunii penale, inculpatul și procurorul pot încheia un acord, ca urmare a recunoașterii vinovăției de către inculpat.

Efectele acordului de recunoaștere a vinovăției sunt supuse avizului procurorului ierarhic superior.

Acordul de recunoaștere a vinovăției poate fi inițiat atât de către procuror, cât și de către inculpat.

Limitele încheierii acordului de recunoaștere a vinovăției se stabilesc prin avizul prealabil și scris al procurorului ierarhic superior.

Dacă acțiunea penală s-a pus în mișcare față de mai mulți inculpați, se poate încheia un acord de recunoaștere a vinovăției distinct cu fiecare dintre aceștia, fără a fi adusă atingere prezumției de nevinovăție a inculpaților pentru care nu s-a încheiat acord.

Inculpații minori nu pot încheia acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Conform art. 479 C. pr. pen., acordul de recunoaștere a vinovăției are ca obiect recunoașterea comiterii faptei și acceptarea încadrării juridice pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și privește felul și cuantumul pedepsei, precum și forma de a acesteia.

Art. 480 C. pr. pen., prevede că acordul de recunoaștere a vinovăției se poate încheia numai cu privire la infracțiunile pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau a închisorii de cel mult 7 ani.

Acordul de recunoaștere a vinovăției se încheie atunci când, din probele administrate, rezultă suficiente date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului. La încheierea acordului de recunoaștere a vinovăției, asistența juridică este obligatorie.

Prin sentința penală nr. 139 din 22 oct. 2014 pronunțată de Tribunalul Vâlcea, secția penală, în dosarul nr. 3332/90/2014, în baza art. 485 alin. (1) lit. a) C. proc. pen.;

A fost admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism- Biroul Teritorial Vâlcea cu inculpatul P.D.D. pentru comiterea infracțiunii de fraudă informatică, prev. de art. 249 C.p. cu aplic. art. 5 Cod Penal.

În baza art. 249 Cod Penal cu aplic. art. 5 Cod Penal, a fost condamnat inculpatul P. D.D. , la pedeapsa principală de 2 ani închisoare.

În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. au fost interzise inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe.

În baza art. 65 alin. (1) raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. au fost interzise inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În baza art. 91 C. pen. s-a dispuns suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispozițiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. inculpatul a fost obligat ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea, la datele fixate de acesta;

a) să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vâlcea, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

b) să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;

c) să anunțe, în prealabil, schimbarea locuinței și orice deplasare care depășește 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

e) să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență.

În baza art. 93 alin. (2) lit. a) C. pen. s-a impus inculpatului să execute următoarea obligație: să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei Voicești pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 96 C. pen. privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

S-a luat act de manifestarea de voință a inculpatului de a despăgubi partea civilă constituită în cauză și, în consecință, îl obligă pe inculpat să plătească părții civil cu titlu de despăgubiri civile.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. inculpatul a fost obligat la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Onorariul avocatului desemnat din oficiu în cuantum de 100 lei a rămas în sarcina statului.

Pentru a hotărî astfel, Tribunalul a reținut următoarele:

La data de 11 septembrie 2014, a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vâlcea – Secția penală, sub nr. 3332/90/2014, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism- Biroul Teritorial Vâlcea cu inculpatul P.D.D., cercetat pentru comiterea infracțiunii de fraudă informatică, prev. de art. 249 C.p. cu aplic. art. 5 Cod Penal.

S-a reținut, în esență, prin actul de sesizare a instanței, că la datele de 03.04.2010 și 12.03.2010 persoana vătămată G. A. a virat din contul personal în contul menționat, indicat de inculpat și deschis de către acesta în acest scop, sumele de 800 euro și 304 euro, bunul care a făcut obiectul tranzacției nefiind livrat, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de fraudă informatică, prev. de art. 249 Cod Penal (1969)-.

Totodată s-a precizat că situația de fapt anterior expusă a fost stabilită în urma analizei coroborate a mijloacelor de probă administrate în cursul urmăririi penale, respectiv: declarația de recunoaștere a inculpatului P.D.D., declarația persoanei vătămate ce relevă modalitatea de inducere în eroare și de introducere a datelor informatice modificate, documentele puse la dispoziție de persoana vătămată cu privire la conținutul comunicărilor electronice cu inculpatul ce relevă modalitatea de inducere în eroare , documentele bancare care relevă faptul că inculpatul a deschis contul bancar în care au fost virate sumele de către persoana vătămată; copie de pe celelalte acte ale dosarului 69D/P/2014 în care a fost cercetat inculpatul pentru fapte similare; verificările efectuate de către poliția maghiară cu privire la obținerea documentelor care au stat la baza deschiderii contului inculpatului la societatea bancară precum și investigațiile efectuate în cauză, precum și a felului și cuantumului pedepsei ce urmează a fi aplicată inculpatului, respectiv pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării acesteia cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpat.

A fost înaintat instanței dosarul de urmărire penală nr. 92 D/P/2013.

Analizând acordul de recunoaștere a vinovăției înaintat de către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism- Biroul Teritorial Vâlcea, instanța a constatat că în cauză sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 480 – 482 C. proc. pen.

Astfel, analizând materialul probator administrat în cursul urmăririi penale, instanța a reținut următoarea situație de fapt:

În fapt, la începutul anului 2010 inculpatul P.D.D., s-a deplasat în Ungaria cu scopul de a deschide un cont bancar pe care să îl folosească ulterior în vederea inducerii în eroare a unor persoane cărora, prin intermediul postării unor anunțuri fictive pe diferite site-uri cu profil vânzare de bunuri, le oferea bunuri spre vânzare, în speță ATV-uri, prezentându-se cu identității neadevărate, determinând astfel persoanele vătămate să vireze sumele de bani solicitate pentru bunurile respective în contul astfel deschis, de unde erau retrași ulterior, bunurile nefiind livrate. Inculpatul, folosindu-se de pașaportul personal a deschis astfel la începutul anului 2010 la banca Raiffeisen Bank Budapesta contul bancar având codul IBAN HU0612010556012082210020008,

S-a reținut că în luna martie a anului 2010, persoana vătămată G. A. a identificat pe site-ul comercial o ofertă de vânzare a unui ATV marca Apex MX90 .Fiind interesată de achiziționarea acestuia, a purtat o corespondență electronică cu prezumtivul vânzător, respectiv inculpatul P.D.D, care s-a prezentat cu identitatea fictivă M. N. și care i-a solicitat să vireze contravaloarea produsului într-un cont deschis în Ungaria, având codul IBAN HU0612010556012082210020008, deschis așa cum am arătat de către inculpat . Pentru a convinge de siguranța tranzacției, inculpatul i-a comunicat că aceasta urma să fie garantată de firma de curierat Magyar-Posta, care ar fi fost și titulara contului indicat, de la care a primit un email privind derularea contractului. Trebuie precizat că societatea de curierat care conform susținerilor inculpatului ar fi garantat siguranța tranzacției și livrarea bunului nu exista în realitate, fiind doar o modalitatea de inducere în eroare a victimelor inculpatului, în vederea determinării acestora pentru a vira diferitele sume de bani pretinse. Inculpatul a creat și folosit site-ul fictiv , care a fost prezentat ca aparținând unei societăți de curierat care “garanta”; siguranța tranzacției și livrarea bunului, persoana vătămată purtând corespondență electronică cu această societate prin intermediul adresei de mail , adresă de mail utilizată în fapt tot de către inculpat . În derularea activității infracționale inculpatul, în vederea determinării persoanei vătămate pentru expedierea sumei de bani, i-a comunicat acesteia chiar și un număr fictiv care ar fi permis urmărirea traseului de expediție al bunului care a făcut obiectul tranzacției, împrejurare care a creat persoanei vătămate reprezentarea faptului că bunul se află în posesia respectivei societăți și că urmează a fi livrat.

În consecință la datele de 03.04.2010 și 12.03.2010 persoana vătămată a virat din contul personal în contul menționat indicat de inculpat și deschis de către acesta în acest scop sumele de 800 euro și 304 euro, bunul care a făcut obiectul tranzacției nefiind livrat.

Persoana vătămată G. A. care a sesizat comiterea faptei, a fost astfel prejudiciată cu suma de 1104 euro, suma nefiind recuperată cu care se constituie parte civilă .

Prin rezoluția din data de 31.01.2014 s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză.

Prin ordonanța din data de 03.09.2014 s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei sesizate în săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică prev. și ped. de art. 249 al. 1 Cod Penal cu aplic. art. 5 Cod Penal.

Prin ordonanța din data de 04.09.2014 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul P.D.D. săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică prev. și ped. de art. 249 al. 1 Cod Penal cu aplic. art. 5 Cod Penal.

De asemenea, prin ordonanța din data de 08.09.2014 s-a pus în mișcare a acțiunea penală împotriva lui P.D.D. pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică prev. și ped. de art. 249 al. 1 Cod Penal cu aplic. art. 5 Cod Penal .

Situația de fapt descrisă anterior este confirmată cu materialul probator administrat în faza urmăririi penale.

În drept, fapta inculpatului P.D.D. întrunește conținutul constitutiv a infracțiunii de fraudă informatică prev. și ped. de art. 249 Cod Penal cu aplic. art. 5 Cod Penal a cărei sancțiune este închisoare de la 2 la 7 ani .

În consecință, Tribunalul a constatat că din probele administrate în cursul urmăririi penale rezultă suficiente date cu privire la existența faptei pentru care s-a pus în mișcare acțiunea penală și cu privire la vinovăția inculpatului, maximul special prevăzut de lege pentru infracțiunea reținută în sarcina inculpatului în cuprinsul actului de inculpare este cel mult 7 ani închisoare, acordul de recunoaștere a vinovăției a fost încheiat în formă scrisă, conține mențiunile prev. de art. 482 C. proc. pen. iar cu ocazia încheierii acestuia inculpatul a fost asistat de avocat ales.

Față de aceste considerente și apreciind cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror și inculpat ca fiind suficient pentru atingerea scopului și îndeplinirea funcțiilor de constrângere, de reeducare și de exemplaritate ale pedepsei în baza art. 485 alin. (1) lit. a) rap. la art. 396 alin. (2) C. proc. pen. ., Tribunalul va admite acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism- Biroul Teritorial Vâlcea cu inculpatul P.D.D. cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă informatică prev. și ped. de art. 249 Cod Penal.

În baza art. 249 Cod Penal cu aplic. art. 5 Cod Penal, va condamna pe inculpatul P.D.D., la pedeapsa principală de 2 ani închisoare.

În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. va interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe.

În baza art. 65 alin. (1) raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) C. pen. va interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de la rămânerea definitivă a prezentei sentințe și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

În baza art. 91 C. pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de supraveghere de 2 ani, conform dispozițiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. (1) C. pen. va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

În baza art. 93 alin. (2) lit. a) C. pen. va impune inculpatului să execute următoarea obligație: să urmeze un curs de pregătire școlară ori de calificare profesională.

În baza art. 93 alin. (3) C. pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei V. , județul Vâlcea pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare.

În baza art. 91 alin. (4) C. pen. va atrage atenția inculpatului asupra dispozițiilor art. 96 C. pen. privind revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere.

Având în vedere principiul disponibilității care guvernează acțiunea civilă pe tot parcursul procesului, urmează a se lua act de manifestarea de voință a inculpatului de a despăgubi partea civilă constituită în cauză și, în consecință, va fi obligat inculpatul să plătească părții civile A. G. – suma de 1.104 euro, cu titlu de despăgubiri civile.

În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. va fi obligat inculpatul la plata sumei de 400 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Onorariul avocatului desemnat din oficiu în cuantum de 100 lei va rămâne în sarcina statului.