ACŢIUNE CIVILĂ EXERCITATĂ ÎN CADRUL PROCESULUI PENAL. TENTATIVĂ DE OMOR. CULPE CONCURENTE. DAUNE MORALE.


Partea civilă nu poate obţine daune morale de la inculpat, dacă a provocat conflictul în urma căruia a devenit victima unei tentative la infracţiunea de omor.

Prin sentinţa penală nr.109/20.12.1999 a Tribunalului Giurgiu, inculpatul P.N. a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea unei tentative la infracţiunea de omor calificat, prev.de art.20 C.pen. rap.la art.174-175 lit.i C.pen., cu aplicarea art.73 lit.b C.pen., art.74 şi 76 C.pen.

în baza art.14 C.pr.pen. combinat cu art.998 C.civ. s-a admis în parte acţiunea civilă exercitată de partea civilă B.N., inculpatul fiind obligat să-i plătească suma de 1.075.000 lei despăgubiri civile, ce corespund unei culpe a inculpatului de 50%.

S-a reţinut că, la data de 06.07.1999, pe fondul unor discuţii contradictorii, partea vătămată B.N. l-a lovit pe la spate pe inculpatul P.N. cu cureaua unui ventilator, iar acesta din urmă, într-o stare de tulburare, i-a aplicat cu un cuţit o puternică lovitură în regiunea abdominală, punându-i viaţa în primejdie.

Prin apelul formulat, partea civilă B.N. a criticat sentinţa atacată, apreciind că, în mod greşit, nu i-au fost acordate daunele morale.

Curtea de Apel Bucureşti a respins apelul, motivând că partea civilă nu este îndreptăţită să obţină daune morale, atâta timp cât aceasta are o culpă, constând în provocarea conflictului în urma căruia a devenit victimă.

(Secţia a ll-a penală, decizia nr.175/2000) notă: Decizia de mai sus a rămas definitivă prin nerecurare.

Considerăm că existenţa unei culpe concurente a victimei, nu face altceva decât să diminueze corespunzător prejudiciul la care ar trebui obligat inculpatul, neputând niciodată să excludă culpa inculpatului.

Apreciem astfel că părţii civile trebuia să i se acorde 1/2 din daunele morale suferite de victimă, procent corespunzător unor culpe egale între inculpat şi victimă. (Judecator Viorel-Adrian Podar)