Concurs de infracţiuni. Fapte care nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. Aplicarea amenzii administrative


Din interpretarea dispoziţiilor art. 181 alin. 3 din Codul penal, cu referire la art. 91 din Codul penal, rezultă că pentru fiecare faptă în parte trebuie aplicată câte o sancţiune cu caracter administrativ, nefiind aplicabile, în acest caz, regulile referitoare la concursul de infracţiuni.

(Decizia nr. 913 din 13 iunie 2001 – Secţia a 11-a penală)

Prin Sentinţa penală nr. 48 din 6.02.2001, Judecătoria Roşiorii de Vede l-a condamnat pe inculpatul R.C. la 6 luni închisoare pentru infracţiunea prevăzută de art. 36 alin. 1 din Decretul nr. 328/1966, republicat, şi la 1 an închisoare pentru infracţiunea prevăzută de art. 38 alin. 1 din Decretul nr. 328/1966, republicat.

Conform art. 33 lit. a) şi art. 34 lit. b) din Codul penal s-a dispus ca inculpatul să execute pedeapsa de 1 an închisoare, cu aplicarea art. 71 şi 64 din Codul penal.

Instanţa a reţinut, în esenţă, că la data de 17.02.2000 inculpatul a condus pe drumurile publice, fără a poseda permis de conducere de categorie corespunzătoare, un tractor proprietate personală. în timpul deplasării către un teren agricol aflat la marginea satului, inculpatul a lovit un stâlp de joasă tensiune pe care l-a rupt şi, fără să aştepte organele de poliţie pentru efectuarea cercetărilor, s-a întors la domiciliu.

Tribunalul Teleorman – Secţia penală, prin Decizia penală nr. 88/A din 13.03.2001, a admis apelul inculpatului R.C. şi a desfiinţat sentinţa penală pronunţată de prima instanţă, în sensul că, în baza art. 11 pct. 2 lit. a) din Codul de procedură penală raportat la art. 10 lit. b1) din Codul de procedură penală, l-a achitat pe inculpat pentru infracţiunile prevăzute de art. 36 alin. 1 şi art. 38 alin. 1 din Decretul nr. 328/1966, republicat, apreciind că faptele săvârşite de inculpat nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.

în baza art. 181 şi art. 91 lit. c) din Codul penal, a aplicat inculpatului o amendă administrativă de 1.000.000 lei.

împotriva acestei decizii a declarat recurs Parchetul de pe lângă Tribunalul Teleorman, invocând, între altele, cazul de casare prevăzut de art. 3859 pct. 171 din Codul de procedură penală.

Curtea a apreciat ca fiind fondat acest motiv de recurs, constatând că decizia instanţei de apel este greşită sub aspectul aplicării unei singure sancţiuni cu amendă administrativă pentru cele două fapte săvârşite.

Din interpretarea dispoziţiilor art. 181 alin. 3 din Codul penal, cu referire la art. 91 din Codul penal, rezultă că pentru fiecare faptă în parte trebuie aplicată câte o sancţiune cu caracter administrativ, nefiind aplicabile, în acest caz, regulile referitoare la concursul de infracţiuni.

în consecinţă, Curtea a admis recursul, a casat în parte decizia tribunalului şi, în baza art. 181 din Codul penal cu referire la art. 91 lit. c) din Codul penal, a aplicat inculpatului R.C. două amenzi administrative în cuantum de câte 1.000.000 lei.

NOTĂ:

Soluţia este criticabilă. Dacă în situaţii mai grave, de aplicare a amenzii penale, nu operează cumulul aritmetic, cu atât mai mult acesta nu se justifică şi nu este prevăzut de lege în cazul faptelor mai uşoare, la care se referă art. 18 din Codul penal, deoarece pe această cale s-ar ajunge la un cuantum ridicat al amenzii, care nu ar mai corespunde pericolului redus al faptelor şi ar constitui o inadvertenţă în aplicarea legii.

Prin urmare, critica parchetului, potrivit căreia instanţa trebuia să aplice pentru fiecare din faptele comise în concurs câte o sancţiune cu caracter administrativ, care să fie executate prin cumul aritmetic, nu era fondată.