CONDUCEREA UNUI AUTOTURISM FĂRĂ PERMIS PE DRUMURILE PUBLICE ŞI CU O ÎMBIBAŢIE ALCOOLICĂ PESTE LIMITA LEGALĂ. CRITERII DE APRECIERE A PERICOLULUI SOCIAL AL UNEI INFRACŢIUNI.


CONDUCEREA UNUI AUTOTURISM FĂRĂ PERMIS PE DRUMURILE PUBLICE ŞI CU O ÎMBIBAŢIE ALCOOLICĂ PESTE LIMITA LEGALĂ. CRITERII DE APRECIERE A PERICOLULUI SOCIAL AL UNEI INFRACŢIUNI.Cod penal, art. 181 Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală dacă prin atingerea minimă adusă uneia din valorile apărate de lege şi prin conţinutul ei concret, fiind lipsită în mod vădit de importanţă nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.La stabilirea în concret a gradului de pericol social se ţine seama de modul şi mijloacele de săvârşire a faptei, de scopul urmărit, de împrejurările în care fapta a fost comisă, de urmarea produsă sau care s-ar fi putut produce precum şi de persoana şi conduita făptuitorului.Decizia penală nr. 794, din 06 noiembrie 2009Prin sentinţa penală nr.236 din 10 martie 2009, Judecătoria Buzău a condamnat pe inculpatul G.D. la două pedepse de câte 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis de conducere şi având îmbibaţie alcoolică peste limita legală prev. de art.86 alin.1 şi art.87 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 republicată, cu aplicarea art.37 lit.a) Cod penal şi cu reţinerea circumstanţelor atenuante prev. de art.74 şi 76 lit.d) Cod penal rap. la art.80 Cod penal.În fapt, s-a reţinut că data de 29.06.2008, în jurul orelor 22,15, inculpatul a condus pe raza comunei Lopătari, DC 159, autoturismul marca Dacia fără a avea permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule şi cu o alcoolemie de 1,85 gr. %o.Instanţa de apel a respins, ca nefondat, apelul inculpatului care se referea la netemeinicia pedepselor aplicate, cu motivarea că nu se justifică reducerea sancţiunilor întrucât faţă de circumstanţele atenuante judiciare şi de starea de recidivă postcondamnatorie a acestuia pedepsele stabilite sunt legale şi se situează sub minimul prevăzut de lege.În recurs, inculpatul a criticat hotărârile pentru nelegalitate şi netemeinicie, susţinând că faptele comise nu prezintă gradul de pericol al unei infracţiuni, că are probleme familiale, soţia sa nu are serviciu şi are un copil minor în întreţinere, solicitând achitarea şi aplicarea unei sancţiuni administrative.

Recursul inculpatului a fost respins ca nefondat, Curtea reţinând că nu sunt incidente prevederile art.181 Cod penal, întrucât faptele comise de inculpat sunt prin natura lor infracţiuni de pericol, alcoolemia excesiv de mare, lipsa de îndemânare, de experienţă şi de cunoaştere a normelor de circulaţie rutieră ar fi putut avea urmări dintre cele mai grave pentru viaţa, sănătatea sau integritatea corporală a celorlalţi participanţi la trafic, precum şi pentru pietoni, ceea ce conferă acestor fapte un caracter grav şi un grad de pericol social ridicat.De asemenea, la aprecierea gradului de pericol social al unei infracţiuni nu se poate face abstracţie de persoana inculpatului, care anterior a mai fost condamnat tot pentru infracţiuni comise la regimul circulaţiei pe drumurile publice dar inculpatul nu a înţeles să respecte dispoziţiile legale, din contră a continuat să comită fapte de acelaşi gen, perseverând în activitatea infracţională, ceea ce demonstrează că nu a conştientizat pericolul social al faptelor comise, astfel că se exclude aplicarea prevederilor art.181 Cod penal şi drept urmare, critica inculpatului este nefondată, vinovăţia sa pentru faptele deduse judecăţii fiind corect reţinută, faptele săvârşite prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni.