încălcarea dispoziţiilor relative privind participarea procurorului la judecată. Nulitate absolută. Consecinţe


C. proc. pen., art. 197 alin. (2)

O.U.G. nr. 43/2002, art. 3 lit. c)

Judecarea unei cereri incidentale formulate de către persoana condamnată pentru fapte de prevăzute de Legea nr. 78/2000 impune prezenţa procurorului ce face parte din structura D.N.A., conform art. 3 lit. c) din O.U. G. nr. 43/2002.

C.A Alba-lulia, Secţia penală decizia nr. 472 din 17 iulie 2007

Prin sentinţa penală nr. 191/2007 pronunţată de Tribunalul Alba în dosar nr. 2112/107/2007 a fost respinsă cererea formulată de petentul M.M. de a se deplasa în Germania în perioada 15 iunie-31 iulie 2007 în vederea efectuării unui tratament medical.

Pentru a hotărî astfel, Tribunalul Alba a reţinut în esenţă că petiţionarul a beneficiat în baza sentinţei penale nr. 238/30.10.2006 a Tribunalului Alba de amânarea executării pedepsei pe o perioadă de 11 luni, pe considerente medicale, prin aceeaşi hotărâre stabilindu-se în sarcina sa anumite obligaţii: de a nu părăsi ţara, de a se prezenta de câte ori este chemat la organele judiciare, etc.

S-a constatat în baza raporturilor de expertiză medico-legale efectuate în cauză că intervenţia chirurgicală poate fi efectuată în cadrul unităţilor sanitare de specialitate din reţeaua Ministerului Sănătăţii, astfel încât nu este imperios necesară deplasarea sa într-o altă ţară în vederea realizării acestei proceduri.

împotriva sentinţei a declarat recurs petiţionarul M.M., solicitând admiterea cererii sale, având în vedere stadiul bolii, care este confirmat de toate lucrările de expertiză de la dosar.

Recursul este fondat, însă pentru alte considerente decât cele expuse de petent.

în conformitate cu art. 197 alin. (2) C. proc. pen., sunt sancţionate cu nulitate absolută dispoziţiile relative la participarea procurorului, când aceasta este obligatorie potrivit legii.

Procurorii încadraţi în D.N.A. participă, în condiţiile legii, la şedinţele de judecată conform art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 43/2002.

Aşa cum se poate constata din hotărârea instanţei de fond, la dezbaterea cauzei a participat un procuror necompetent, care nu face parte din structura DNA. Participarea la dezbateri a unui procuror necompetent echivalează cu lipsa acestuia, aspect ce circumscrie hotărârea cazului de casare prevăzut de art. 3859 pct. 5 C. proc. pen..

Recursul a fost admis, iar în conformitate cu art. 38515 pct. 2 lit. c) C. proc. pen. hotărârea penală casată cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare aceleaşi instanţe de fond.