Data de la care curge termenul de contestare a deciziei de concediere comunicate prin scrisoare recomandată


1. Potrivit art. 26811 alin. (4) C. muncii, decizia de sancţionare se predă personal salariatului sau, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.

2. Articolul 268 alin. (5) C. muncii şi art. 283[2] alin. (1) lit. a) C. muncii prevăd că decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

3. Data expirării termenului de păstrare a recomandatei ce nu a fost ridicată de destinatar este data comunicării deciziei de concediere, de la care se calculează termenul de 30 de zile calendaristice de introducere a contestaţiei, prevăzut de art. 268 alin. (5) C. muncii şi art. 283 lit. a) C. muncii. Dacă destinatarul refuză să îşi ridice corespondenţa, nu se poate considera că salariatul este permanent înăuntrul termenului de contestare, astfel că termenul se calculează de la momentul expirării termenului de păstrare a recomandatei expediate de către angajator.

Trib. Bucureşti, s. a Vlll-a confl. mun. şi asig. soc., sent. nr. 3207 din 14 aprilie 2010, irevocabilă prin nerecurare, nepublicată

Prin sentinţa civilă nr. 3207/ 14.04.2010 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a VlII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale, a fost

admisă excepţia tardivităţii contestaţiei formulate de contestatorul D.E. în contradictoriu cu intimatul I., fiind respinsă contestaţia împotriva deciziei de concediere ca tardiv formulată.

Analizând excepţia tardivităţii invocată de intimat, Tribunalul a reţinut următoarele: contestaţia împotriva deciziei de concediere a fost introdusă la data de 26.05.2008, conform ştampilei oficiului poştal de pe plicul de expediere aflat la dosarul înregistrat la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Decizia de concediere contestată, emisă la data de 20.12.2007, a fost expediată prin poştă la data de 20.12.2007, conform tichetului aflat la dosar, din formularul poştal aflat la dosar rezultând că termenul de păstrare a expirat la 23.01.2008.

Tribunalul a reţinut că data expirării termenului de păstrare a recomandatei ce nu a fost ridicată de destinatar este data comunicării deciziei de conccdiere, de la care se calculează termenul de 30 de zile calendaristice de introducere a contestaţiei, prevăzut de art. 283 lit. a) C. muncii.

In speţă, angajatorul şi-a îndeplinit obligaţia de a aducc la cunoştinţa salariatului măsura conccdierii, în forma prevăzută de art. 268 alin. (4) C. muncii. Dacă destinatarul refuză să-şi ridice corespondenţa, nu se poate însă considera că salariatul este permanent înăuntrul termenului de contestare.

Chiar dacă s-ar reţine că data comunicării deciziei este 01.04.2008, aşa cum susţine în acţiune contestatorul, termenul de 30 de zile de introducere a contestaţiei este depăşit, împlinindu-se în această situaţie la data de 2 mai 2008.