Acţiune în anulare a certificatului de moştenitor. Calitate procesuală activă.


Acţiune în anulare a certificatului de moştenitor. Calitate procesuală activă.

Legea nr. 36/1995 – art. 88

Potrivit art. 88 alin. 1 din Legea nr. 36/1995, cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti anularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor conform legii.

Astfel, din interpretarea textului de mai sus, rezultă că doar persoanele care au vocaţie succesorală în temeiul legii sau în temeiul voinţei testatorului pot solicita anularea certificatului de moştenitor sau a celui de calitate de moştenitor.

Curtea de Apel Timişoara, Secţia civilă, decizia civilă  nr. 139 din 8 februarie 2007

Prin decizia civilă nr. 176 din 21 septembrie 2006, Tribunalul Caraş-Severin a respins apelul declarat de reclamanta I.C. împotriva sentinţei civile nr. 609 din 23 februarie 2006 a Judecătoriei Reşiţa, în contradictoriu cu pârâţii G.P. şi G.C.

În consecinţă, tribunalul a menţinut hotărârea primei instanţe, care a respins acţiunea formulată de reclamantă, pentru anularea certificatului de calitate de moştenitor nr. 362/1995, pe baza excepţiei lipsei calităţii procesuale active a reclamantei.

Pentru a pronunţa această sentinţă, prima instanţă a reţinut că după defunctul G.C., decedat la 03.04.2005, au calitate de moştenitori cei doi fii ai defunctului, pârâţii G.P. şi G.C., în favoarea cărora a fost eliberat certificatul de moştenitor a cărui anulare se cere.

Că, potrivit art. 88 din Legea nr. 36/1995, pot cere anularea certificatului de moştenitor şi stabilirea drepturilor succesorale doar acele persoane vătămate în drepturile lor, care au vocaţie succesorală generală (cele 4 patru clase de moştenitori sau statul) ori acele persoane cărora li se conferă vocaţie la culegerea unei moşteniri prin testament.

Astfel, prima instanţă a stabilit că reclamanta nu face parte din aceste categorii de persoane, ea încheind cu defunctul un contract de întreţinere prin care a devenit proprietara unui bun individual determinat, a cărui rezoluţiune o cer pârâţii, în calitate de moştenitori legali ai defunctului, iar prin prezenta acţiune, reclamanta urmăreşte a se constata că pârâţii, neavând calitate de moştenitori, nu pot cere rezoluţiunea contractului de întreţinere.

Împotriva acestei sentinţe, reclamanta a declarat apel, criticând-o pentru aplicarea greşită a art. 88 din Legea nr. 36/1995.

Tribunalul a apreciat că este neîntemeiat apelul reclamantei, reţinând că în mod corect prima instanţă a respins acţiunea reclamantei pe baza excepţiei lipsei calităţii sale procesuale active, întrucât, din interpretarea dispoziţiilor art. 88 din Legea nr. 36/1995, rezultă că doar persoanele care emit pretenţii asupra moştenirii, în temeiul legii sau al testamentului, pot cere anularea unui certificat  de moştenitor sau de calitate de moştenitor.

În calea de atac a recursului, reclamanta a arătat că instanţa de apel a interpretat eronat dispoziţiile art. 88 din Legea nr. 36/1995, admiţând excepţia lipsei calităţii sale procesuale active, deoarece prin acţiunea introdusă de G.P., ce are ca obiect rezoluţiunea contractului de întreţinere, suspendată până soluţionarea acestei cauze, reclamanta este vătămată în dreptul ei.

Prin decizia civilă nr. 139 din 8 februarie 2007, Curtea a respins ca neîntemeiat recursul reclamantei, reţinând că, potrivit art. 88 din Legea nr. 36/1995, cei care se consideră vătămaţi în drepturile lor prin emiterea certificatului de moştenitor pot cere instanţei judecătoreşti anularea acestuia şi stabilirea drepturilor lor conform legii.

Că, din interpretarea textului de mai sus, pe baza metodelor gramaticală şi logică, avându-se în vedere sintagmele folosite de legiuitor „vătămaţi în drepturile lor” şi „stabilirea drepturilor lor, conform legii”, rezultă fără echivoc, aşa cum corect au stabilit ambele instanţe, că doar persoanele care au vocaţie succesorală în temeiul legii sau în temeiul voinţei testatorului pot solicita anularea certificatului de moştenitor sau a celui de calitate de moştenitor.