Completare carnet de muncă. Decizia 334/2009. Curtea de Apel Cluj


ROMÂNIA

CURTEA DE APEL CLUJ

Secția civilă, de muncă și asigurări sociale

pentru minori și familie

Dosar nr-

DECIZIA CIVILĂ NR. 334/R/2009

Ședința publică din 17 februarie 2009

Instanța constituită din:

PREȘEDINTE: Sergiu Diaconescu

JUDECĂTORI: Sergiu Diaconescu, Laura Dima Dana Cristina

– –

GREFIER:

S-a luat în examinare recursul declarat de pârâta împotriva sentinței civile nr. 2916 din 15 decembrie 2008 Tribunalului Sălaj, pronunțată în dosar nr-, privind și pe reclamantul, și pe pârâtul INSPECTORATUL TERITORIAL D E MUNCĂ S, având ca obiect completare carnet de muncă drepturi bănești.

La apelul nominal făcut în cauză, se constată lipsa părților de la dezbateri.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

Recursul este scutit de taxa judiciară de timbru și de timbru judiciar.

S-a făcut referatul cauzei, după care se constată că la data de 13 februarie 2009, prin registratura instanței, reclamantul intimat a depus la dosar un script, prin care solicită și judecarea cauzei în lipsa sa de la dezbateri.

Curtea, din oficiu, în temeiul art. 3021lit. c pr.civ. raportat la art. 303 alin. 1 și 2.pr.civ. și art. 306.pr.civ. invocă excepția nulității recursului, având în vedere că recursul nu a fost motivat și reține cauza în pronunțare asupra acestei excepții.

CURTEA

Deliberând, constată următoarele:

Prin sentința civilă nr.2916 din 15.12.2008 pronunțată de Tribunalul Sălaj în dosarul nr-, a fost admisă acțiunea reclamantului și au fost obligați pârâții L și INSPECTORATUL TERITORIAL D E MUNCĂ S să înregistreze în carnetul de muncă al reclamantului perioada 18 august – 19 septembrie 2008.

A fost obligată pârâta Z să îi plătească reclamantului salariul restant în sumă de 91 lei aferent perioadei de 4 zile lucrătoare și vizitele medicale în sumă de 60 lei, plus CAS în sumă de 56 lei.

A fost respins ca nefondat capătul de cerere privind obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată în sumă de 300 lei.

Pentru a dispune astfel, prima instanță a reținut în baza înscrisurilor de la filele 6 și 7 fond, că între reclamant și pârâta de rândul Iaf ost încheiat un contract individual de muncă pe durată nedeterminată.

La data de 19.09.2008 reclamantul a încetat raporturile de muncă cu pârâta dar, după cum reiese din copia carnetului de muncă aflată la dosar ( 16-26 dosar fond) în acesta nu a fost făcută nici o mențiune.

Conform prevederile art.9 din Legea nr.130/1999 carnetele de muncă ale salariaților se păstrează și se completează de către inspectoratele teritoriale de muncă, la care angajatorii sunt obligați să depună actele privind încheierea, executarea, modificarea și încetarea contractelor individuale de muncă, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora.

Având în vedere aceste considerente instanța a obligat pârâții să înscrie în carnetul de muncă al reclamantului mențiunile referitoare la perioada lucrată din data de 12.08.2008 și până la data de 19.09.2008.

În privința drepturilor salariale solicitate de reclamant instanța a reținut că potrivit art.287 din Codul muncii pârâta avea obligația de a face dovada plății acestora cu actele prevăzute la art. 163 din Codul muncii. Această dovadă nefiind făcută instanța a obligat pârâta să-i plătească 91 de lei reprezentând contravaloarea a 4 zile lucrate raportat la un salariu lunar de 500 lei.

De asemenea pârâta nu a făcut nici dovada faptului că i-a achitat reclamantului contravaloarea vizitelor medicale efectuate cu ocazia angajării, astfel că instanța a obligat-o să-i achite acestuia suma de 60 lei.

Conform art.40 alin.2 lit. f din Codul muncii angajatorul are obligația să plătească toate contribuțiile și impozitele aflate în sarcina sa precum și să rețină și să vireze contribuțiile și impozitele datorate de salariați în condițiile legii.

Prin neexecutarea acestor obligații pârâta i-a creat reclamantului un prejudiciu de 56 lei constând în suma pe care acesta a trebuit să o vireze în contul CAS pentru a beneficia de asistență medicală.

Acest prejudiciu se cuvine a fi reparat și în consecință instanța a obligat pârâta să-i achite reclamantului suma de 56 lei.

În privința cheltuielilor de judecată instanța a constatat că nu sunt dovedite și în consecință a respins ca nefondată această cerere.

Împotriva acestei hotărâri, pârâta SRL a declarat recurs fără a indica motivele de nulitate pe care se sprijină.

Examinând recursul declarat de pârâtă, Curtea de Apel urmează să constate nulitatea sa.

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art.306 alin.1 Cod procedură civilă “recursul este nul dacă nu a fost motivat în termenul legal.”

În speță, deși pârâta a declarat recurs în termenul legal de 10 zile de la comunicarea hotărârii, nu s-a conformat obligației prevăzute de art.303 alin.1 Cod procedură civilă de a-și motiva recursul “prin însăși cererea de recurs sau înăuntrul termenului de recurs”.

În raport de aceste dispoziții legale, constatând și că nu există motive de ordine publică care să fie invocate din oficiu, în condițiile art.306 alin.2 Cod procedură civilă, Curtea de Apel va constata nulitatea recursului declarat de pârâtă.

PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE:

Constată nulitatea recursului declarat de reclamantul împotriva sentinței civile nr. 2916 din 15.12.2008 a Tribunalului Sălaj pronunțată în dosar nr-, pe care o menține.

Decizia este irevocabilă.

Dată și pronunțată în ședința publică din 17.02.2009.

PREȘEDINTE JUDECĂTORI: Sergiu Diaconescu, Laura Dima Dana Cristina

– – – – – –

GREFIER

Red./

2 ex./27.02.2009