Contestație decizie de concediere. Decizia 2425/2009. Curtea de Apel Cluj


ROMÂNIA

CURTEA DE APEL CLUJ

Secția civil, de munc și asigurri sociale

pentru minori și familie

DOSAR NR-

DECIZIA CIVIL NR. 2425/R/2009

Ședința public din data de 10 noiembrie 2009

PREȘEDINTE: Dana Cristina Gîrbovan

JUDECTOR: – –

JUDECTOR: –

GREFIER: A

S-a luat în examinare recursul declarat de pârâta SC România SRL împotriva sentinței civile nr. 1595 din 22 iunie 2009, pronunțat de Tribunalul S laj în dosarul nr-, privind și pe reclamantul intimat, având ca obiect contestație decizie de concediere.

La apelul nominal fcut în ședinț public se prezint reclamantul personal și asistat de av. și reprezentantul pârâtei recurente, av., în substituirea av..

Procedura de citare este realizat.

Recursul a fost declarat și motivat în termenul legal, a fost comunicat și este scutit de plata taxei judiciare de timbru și a timbrului judiciar.

S-a fcut referatul cauzei, dup care reprezentantul reclamantului intimat depune la dosar împuternicire avocațial, chitanța de plat a onorariului avocațial și întâmpinare, pe care o comunic și reprezentantului pârâtei recurente.

Reprezentantul pârâtei recurente depune la dosar împuternicirea avocatului titular, și delegație de substituire.

Reprezentantul reclamantului intimat invoc excepția tardivitții recursului declarat de pârât, având în vedere c sentința atacat a fost comunicat la data de 9 iulie 2009, iar recursul a fost declarat la data de 24 iulie 2009. Solicit cheltuieli de judecat în baza chitanței depuse.

Reprezentantul pârâtei recurente las la aprecierea instanței soluționarea excepției invocate.

Instanța, constatând cauza în stare de judecat, o reține în vederea pronunțrii asupra excepției invocate.

CURTEA

Prin sentința civil nr.1595 din 22 iunie 2009, pronunțat de Tribunalul S laj, s-a admis contestația formulat de ctre contestatorul și a fost anulat decizia de sancționare nr. 383 din 27 februarie 2009 emis de ctre intimata ROMÂNIA C, iar în temeiul art. 264 lit. d din Codul munciis -a aplicat contestatorului sancțiunea reducerii salariului cu 5% pe o perioad de 2 luni.

S-a dispus reîncadrarea contestatorului în funcția și locul de munc avute anterior emiterii deciziei nr. 383/2009 de ctre intimat.

Intimata a fost obligat s îi plteasc contestatorului drepturile salariale de care ar fi beneficiat de la data desfacerii contractului su individual de munc și pân la data reintegrrii efective în munc, indexate cu indicele de inflație.

Pentru a pronunța aceast hotrâre, tribunalul a reținut c contestatorul a fost angajat în cadrul societții intimate Nokia România C-N în funcția de tehnician construcții telefonice.

Prin decizia nr. 383 din 27 februarie 2009 emis de ctre intimat, contestatorului i-a fost desfcut contractul individual de munc în baza art. 61 lit. a din Codul muncii deoarece a svârșit o abatere disciplinar sancționat de prevederile art. 264 lit. f din Codul muncii cu desfacerea disciplinar a contactului individual de munc.

Astfel, potrivit prevederilor art. 61 lit. a din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea în cazul în care salariatul a svârșit o abatere grav sau abateri repetate de la regulile de disciplina muncii de la cele stabilite prin contractul individual de munc, contractul colectiv de munc aplicabil sau regulamentul intern, ca sancțiune disciplinar.

De asemenea, potrivit art. 264 lit. f din Codul muncii, sancțiunea disciplinar pe care o poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul svârșește o abatere disciplinar este desfacerea disciplinar a contractului de munc.

În cuprinsul deciziei nr. 383/2009 prin care contestatorului i s-a desfcut contractul individual de munc din motive disciplinare este inserat și motivul acestei sancțiuni disciplinare extreme; acela c contestatorul a confecționat un telefon mobil marca Nokia 6300 cu componente luate din producție și diagnoz, fr aprobarea superiorului, pe care l-a folosit în scopuri personale. Au fost gsite în trusa personal a contestatorului și dou SD carduri.

La baza sancțiunii disciplinare a desfacerii contractului individual de munc al contestatorului a stat procesul verbal al comisiei de cercetare disciplinar prealabil a eventualelor abateri svârșite de ctre contestator, în care se menționeaz c acesta nu a mai avut acte de indisciplin anterioare desfacerii contractului su individual de munc în cadrul intimatei ROMÂNIA C

Din concluziile scrise ale contestatorului, din depozițiile martorilor audiați în cauz a rezultat cu certitudine c contestatorul nu a mai înregistrat abateri disciplinare înainte de a fi sancționat disciplinar cu desfacerea contractului individual de munc.

Instanța a reținut c abaterea disciplinar svârșit de ctre contestator de a-și confecționa un telefon mobil pe baza enginei de test pe care o avea în dotare și de a poseda dou SD carduri nu prezint gravitatea cerut de art. 61 lit. a din Codul muncii, existând o disproporție vdit între fapta contestatorului de a-și confecționa telefonul mobil din piese uzate și a deține dou SD carduri fr valoare economic și sancțiunea aplicat de ctre intimat, toți martorii audiați în cauz au artat instanței c piesele folosite de ctre contestator la confecționarea telefonului mobil erau uzate, fiind destinate casrii.

Desfacerea disciplinar a contractului individual de munc este sancțiunea disciplinar maxim, cea mai sever, care presupune îndeprtarea salariatului vinovat din colectivul de munc, ca o consecinț unilateral a angajatorului.

Prin urmare, la aplicarea sancțiunii desfacerii contractului individual de munc al contestatorului trebuie s se țin seama de dispozițiile art. 61 lit. a din Codul muncii, care prevd concedierea doar în cazul în care salariatul a svârșit o abatere grav sau abateri repetate de la regulile de disciplin a muncii, ori de la cele stabilite prin contractul individual de munc, contractul colectiv de munc aplicabil sau regulamentului intern.

În împrejurrile concrete în care a fost svârșit abaterea disciplinar, intimata ROMÂNIA C N nu a suferit nici un prejudiciu în urma faptului c contestatorul și-a confecționat un telefon mobil din piese destinate casrii și a deținut dou carduri uzate în trusa de scule.

S-a reținut c pericolul social concret al faptei svârșite de ctre contestator este unul redus, astfel c msura luat de ctre angajator de a-i desface contestatorului contractul individual de munc este una prea sever raportat la gravitatea abaterii disciplinare svârșit de ctre contestator.

Drept urmare, instanța a anulat decizia contestat și a aplicat contestatorului sancțiunea disciplinar a reducerii salariului de baz cu 5% pe o perioad de 2 luni.

Împotriva acestei hotrâri la data de 27.07.2009 a declarat recurs pârâta SC ROMÂNIA SRL.

Examinând recursul declarat de pârâta Casa Județean de Pensii C, Curtea de Apel Cluj urmeaz s-l resping ca tardiv, pentru urmtoarele considerente:

Sentința civil nr. 1595 din 22.06.2009 a Tribunalului S laj, a fost comunicat pârâtei, conform dovezii de primire (26 dosar fond) la data de 09.07.2009, iar recursul a fost formulat de aceast parte la 24.07.2009 (3 dosar), în afara termenului de recurs de 10 zile prevzut de art.80 din legea 168/1999.

Având în vedere considerentele expuse, Curtea de Apel Cluj va respinge în temeiul art.312 alin.1 pr.civ. raportat la art. 301.pr.civ. recursul declarat de pârâta SC ROMÂNIA SRL, ca tardiv.

PENTRU ACESTE MOTIVE,

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

Respinge ca tardiv introdus recursul declarat de SC ROMÂNIA SRL prin reprezentat legal, împotriva sentinței civile nr. 1595 din 22.06.2009 a Tribunalului S laj, pronunțat în dosar nr-, pe care o menține.

Oblig pe numita recurent s plteasc intimatului suma de 1.000 lei, cheltuieli de judecat în recurs.

Decizia este irevocabil.

Dat și pronunțat în ședința public din 10 noiembrie 2009.

PREȘEDINTE JUDECTORI

– – – – – –

GREFIER

A

Red.DG/02.12.2009

Dact./4ex.