Taxe vamale. Contract extern pentru construcţia de vagoane. Piese si componente asigurate cu titlu gratuit de beneficiarul extern, în regim de import temporar.


Legislaţia comercială Română a stabilit principiul că in situaţia contractului de comision titularul operaţiunii este comitentul, iar efectele contractului se produc în patrimoniul acestuia şi nu al comisionarului.

Nici o dispoziţie legală nu modifică obligaţia de plata a taxelor vamale în situaţia în care un import temporar se restituie exportatorului prin reprezentantul desemnat în acest scop (comisionar), titularul operaţiunii de export fiind acelaşi cu titularul operaţiunii de import temporar, importurile temporare fiind încheiate prin exportarea produselor care includeau componentele primite cu titlu gratuit, precum şi prin încasarea preţului.

Secţia de Administrativ, decizia nr. 759 din 25 martie 1998.

Prin acţiune, reclamanta S.C. “ASTRA VAGOANE” SA Arad a chemat în judecată pârâta Vama Arad, solicitând anularea unor declaraţii vamale de import şi restituirea taxelor vamale încasate. în motivarea cererii reclamanta a hotărât că a încheiat prin reprezentantul sau S.C. “ROMARC” SA Bucureşti un contract de export vagoane cu un partener austriac AUSTRO-MONTAN Viena o serie de piese fiind asigurate de beneficiarul extern şi intrând în ţară în regim de export temporar. Aceste piese au fost încorporate în vagoanele exportate, livrate beneficiarului dar pârâta a refuzat restituirea taxelor vamale încasate la intrarea lor în ţară, cu motivarea că vagoanele nu au fost exportate prin S.C. “ROMARC” SA Bucureşti, deşi aceasta din urmă a acţionat în baza contractului de comision încheiat cu reclamanta în calitate de reprezentant al acesteia.

Curtea de Apel Timişoara – Secţia de Contencios Administrativ şi Comercial, prin sentinţa civilă nr. 160 din 30 noiembrie 1995 a admis acţiunea reclamantei ASTRA VAGOANE SA Arad împotriva Direcţiei Generale a Vămilor Bucureşti, reprezentată prin Direcţia Regională Vamală Arad. A anulat declaraţiile vamale de import atacate şi a dispus restituirea totalului taxelor vamale în sume de 32.781.339 lei, reţinând că cererea reclamantei de restituire a taxelor vamale este încheiata, deoarece a fost titularul exportului de vagoane şi nu are nici o relevanţă că exportul s-a derulat prin comisionarul S.C. “ROMARC” SRL Bucureşti.

Nemulţumită de sentinţa menţionată mai sus, a declarat recurs Direcţia Generală a Vămilor prin Direcţia Generala Vamala Arad, motivând, în esenţa, că titularul operaţiunii de import temporar din declaraţia vamală trebuie sa fie acelaşi cu exportatorul iar contractul de comision intervenit între S.C. “ASTRA” Arad şi S.C. “ROMARC” Bucureşti nu o scutea pe reclamanta de obligaţia legală pe care o avea de a încheia operaţiunea de primire temporară a pieselor şi materialelor necesare pentru construcţia vagoanelor.

Recursul este nefondat.

Astfel, urmare încheierii unui contract extern cu S.C. “AUSTRO-MONTAN” Viena, S.C. “ASTRA VAGOANE” SA Arad s-a obligat să producă un număr de vagoane pentru a căror construcţie, o serie de piese şi componente au fost asigurate cu titlu gratuit de beneficiarul extern, în regim de import temporar aprobat de Vama Arad.

în derularea operaţiunii, reclamanta a folosit o modalitate amplu utilizată în relaţiile comerciale internaţionale şi anume contractul de comision încheiat cu S.C. “ROMARC” SA Bucureşti.

Legislaţia comercială Român a stabilit principiul că în situaţia contractului de comision, titularul operaţiunii este comitentul, iar efectele contractului se petrec în patrimoniul acestuia, şi nu al comisionarului.

Astfel, preţul vagoanelor exportate a fost încasat de către S.C. “ASTRA VAGOANE” SA Arad, bineînţeles minus comisionul încheiat de S.C. “ROMARC” Bucureşti aceasta din urmă nefiind producător de vagoane şi nici nu a cumpărat vagoanele de la S.C. “ASTRA VAGOANE” SA Arad, având doar rolul de reprezentant desemnat de respectiva societate în relaţiile cu partenerul extern.

Nici o dispoziţie legală din cele invocate de recurentă nu modifică obligaţia de plata a taxelor vamale în situaţia în care un import temporar se restituie exportatorului prin reprezentantul desemnat în acest scop, titularul operaţiunii de export fiind în speţa S.C. “ASTRA VAGOANE” SA Arad, deci acelaşi cu titularul operaţiunii de import temporar, importurile temporare fiind încheiate prin exportarea vagoanelor care includeau componentele cu titlu gratuit, precum şi prin încasarea preţului.

Faţă de considerentele expuse mai sus, recursul declarat în cauză urmează sa fie respins că nefondat.

<