Contract de credit care constituie, potrivit legii, titlu executoriu. investirea cu formulă executorie. Obiecţiuni privind calitatea de titlu executoriu, cuantumul sumei pretinse, ş.a. Mod de soluţionare.


executoriu, cuantumul sumei pretinse ş.a. pot fi invocate de partea interesată doar pe calea contestaţiei la executare.

Secţia Comercială, decizia nr. 2680 din 23 iunie 1998.

Tribunalul, printr-o încheiere pronunţată în camera de consiliu la 17 noiembrie 1997, a admis cererea formulată de “BANCA AGRICOLĂ” SA Sucursala Arad şi a dispus investirea cu formulă a contractului de credit din 15 iulie 1994, încheiat între petentă şi S.C. “PISCICOLA” SA Arad.

S-a reţinut că petenta a încheiat contractul de credit cu S.C. “PISOCICOLA” SA Arad care nu a restituit creditul şi dobânzile aferente, iar această creanţă, restantă figurează în anexa la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43 din 10 iulie 1997, ce stipulează în art. 5 că asemenea contracte sunt titluri executorii.

Apelul declarat de pârâtă a fost admis de Curtea de Apel, care a schimbat în tot încheierea din 17 noiembrie 1997 şi a respins cererea de investire cu formulă executorie formulată de “Banca Agricolă” Sucursala Arad.

Instanţa de apel a considerat că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43 din 10 iulie 1997, nu cuprinde nici o dispoziţie în sensul că s-ar aplica contractelor de credit încheiate anterior Promulgării ei şi, ca atare, prin admiterea cererii de investire, tribunalul a încălcat principiul neretroactivităţii legii civile.

Petenta “Banca Agricolă” – Sucursala Arad a declarat recurs susţinând că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43 din 10 iulie 1997, se aplică şi contractelor de credit încheiate anterior datei de 31 decembrie 1996, care se evidenţiază separat, într-o anexă ce face parte integrantă din ordonanţă, aşa cum prevede art. 2 din acest act cu caracter normativ.

Recursul este nefondat.

într-adevăr, potrivit art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43 din 10 iulie 1997 “Contractele de credit încheiate între Banca Agricolă SA şi împrumutaţii săi pentru

creditele şi dobânzile ce intră sub incidenţa prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, constituie titluri executorii”.

Contractul de credit din speţă putea fi deci investit cu formulă executorie, conform art. 376 Cod procedară civilă, dar nu printr-o încheiere în Camera de consiliu, ci printr-o rezoluţie administrativă, dispusă de Preşedintele instanţei de sau de magistratul delegat, după cum rezultă din interpretarea art. 269 Cod procedură civilă.

Orice obiecţiuni privind calitatea de titlu executoriu al contractului de credit, cuantumul sumei pretinse (pentru care petenta mai deţine o hotărâre judecătorească, care, dacă este irevocabilă poate fi investită cu formulă executorie), neretroactivitatea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/1997, puteau fi invocate numai pe calea contestaţiei la executare.

Drept urmare, tribunalul a procedat nelegal pronunţând o încheiere în camera de consiliu pentru investirea cu formulă executorie a contractului de credit, astfel că admiţând apelul intimatei şi casând încheierea, instanţa de apel a pronunţat o soluţie legală, a cărei motivare va fi suplinită cu cele expuse mai sus şi va fi menţinută, întrucât nu s-a dovedit nici unul din motivele de casare prevăzute de art. 304 Cod procedură civilă.