Lipsa calităţii procesuale active. Dobândirea calităţii de reclamant ca efect al realizării condiţiei suspensive a emiterii de părţi sociale subscrise de reclamant


C. civ., art. 969 Legea nr. 31/1990, art. 194 alin. (1) lit. c)

în examinarea excepţiei lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de pârât prin întâmpinare. Tribunalul arbitral a analizat raportul dintre contractul de servicii şi administrare şi contractul de subscriere a 70% din capitalul social al SC A. SRL. Relativa concomitenţă a încheierii celor două contracte, anume la data de 26 aprilie 2005, a îndreptăţit Tribunalul arbitral să constate că între acestea există o legătură de cauzalitate, în sensul că primul contract a fost încheiat în considerarea celui de-al doilea. Potrivit art. 3.1 din contractul de servicii şi administrare, „administratorul garantează prin prezenţa noilor acţionari că, drept urmare a creşterii capitalului social al societăţii, aceasta va avea credibilitatea să îi permită obţinerea unui împrumut bancar de 600.000 curo”. Legătura de cauzalitate este demonstrată de faptul că la 30 mai 2005. adică la trei zile de la modificarea actului constitutiv al SC A. SRL B. în sensul cooptării reclamanţilor în calitate de asociaţi. Adunarea Generală a Asociaţilor a decis contractarea de credite pe termen scurt şi mediu, precum şi contractarea de credite pentm activitatea curentă a firmei (hotărârea nr. 1 a Adunării Generale a Asociaţilor).

Contractul de servicii şi administrare nu este un contract pur şi simplu, ci un contract afectat de realizarea condiţiei suspensive a emiterii de cătrc SC A. SRL de părţi sociale ce urmau a fi subscrise de către reclamanţi, potrivit stipulaţiilor contractului de subscriere. Emiterea, subscrierea şi achiziţia noilor părţi sociale au fost confirmate de contractul de subscriere a 70% din capitalul social al SC A. SRL B., de actul adiţional la actul constitutiv al SC A. SRL întocmit la 27 mai 2005, de cererea de efectuare de menţiuni nr. 9020 din 27 mai 2005. menţionată în istoricul SC A. SR. actualizat la 27 februarie 2007. precum şi de încheierea nr. 31690 din 31 mai 2005 prin carc s-a admis cererea de înregistrare în a menţiunilor referitoare la asociaţi fizici, capital social, persoane împuternicite. Efectul realizării condiţiei suspensive, necontestat de niciuna dintre părţi, poate fi sintetizat astfel: actul încheiat sub condiţia realizării condiţiei suspensive -emiterea şi subscrierea de noi părţi sociale – se consolidează retroactiv, adică de la data încheierii actului. Drept urmare, este neîntemeiată susţinerea pârâtei potrivit cu care la data încheierii contractului de servicii şi administrare reclamanţii nu erau acţionari ai SC A. SRL. neputând fi părţi ale respectivului contract. Emiterea şi subscrierea de părţi sociale, dovedite probator, înseamnă realizarea condiţiei suspensive, cu toate cfectele îndeplinirii acesteia. Reclamanţii au dobândit, în calitate de acţionari, drepturi şi obligaţii izvorând din contractul de servicii şi administrare, chiar de la data încheierii acestuia. în deplină concordanţă cu principiul pacta sunt sen’anda reglementat de art. 969 C. civ. Pe cale de consecinţă, a fost respectat art. 194 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 31/1990, în forma avută la data încheierii contractului de servicii şi administrare, în sensul că reclamanţii aveau calitatca – de acţionari – ce le conferea prerogativa „urmăririi administratorului”.

în consecinţă, excepţia lipsei calităţii procesuale active a fost respinsă.

Sentinţa arbitrală nr. 75 din 13 aprilie 2007