Societate comercială cu răspundere limitată. Excludere asociat administrator.


Folosirea de către un asociat în interes propriu a semnăturii şi capitalului social, cu neevidenţierea operaţiunnilor în contabilitate, constituie fraudă în dauna societăţii, asociatul respectiv putând fi exclus conform art. 165 din Legea nr. 31/1990.

Secţia Comercială, decizia nr. 1133 din 18 martie 1998 (dosar nr. 39821/1997)

Reclamantul G.F. a chemat în judecată pe pârâtul O.N., solicitând excluderea acestuia din Societatea Comercială “LORD GROUP ENTREPRISE” S.R.L. precum şi obligarea la plata daunelor produse prin însuşirea sau cheltuirea nejustificată a unor fonduri aparţinând societăţii, cu cheltuieli de judecată. Ulterior reclamantul a solicitat şi autorizarea funcţionării S.R.L. cu asociat unic, în persoana sa.

Pârâtul a formulat cerere reconvenţională prin care a solicitat excluderea reclamantului din societate, invocând faptul că acesta a retras şi folosit în interes propriu capitalul social în valută.

Tribunalul a respins ambele cereri reţinând că disensiunile dintre părţi nu pot constitui cauza de excludere în sensul prevederilor art. 165 din Legea nr. 31/1990.

Apelul declarat de pârât a fost admis de Curtea de Apel care a modificat în parte sentinţa în sensul că s-a admis cererea reconvenţională şi s-a dispus excluderea asociatului reclamant G.F. din societate.

Totodată s-a constatat că prin această excludere, societatea comercială s-a dizolvat de drept.

Instanţa de apel a reţinut că expertiza efectuată în cauză a confirmat că în perioada cât asociatul italian reclamant a administrat singur societatea a produs prejudicii acesteia, prin deplasări costisitoare în străinătate, prin nerespectarea unor contracte încheiate cu terţii.

Ca o consecinţă a excluderii asociatului italian, lipsind din actele constitutive clauza de continuare cu un singur asociat, în temeiul prevederilor art. 170 din Legea nr. 31/1990 s-a constatat dizolvarea de drept a societăţii.

Reclamantul a declarat recurs susţinând că s-au încălcat prevederile art. 165 lit. d din Legea nr. 31/1990 întrucât motivele de excludere reţinute nu constituie fraudă în dauna societăţii comerciale.

Recursul nu este fondat.

Din actele constitutive ale societăţii comerciale “LORD GROUP ENTERPRISSE” S.R.L. rezultă că iniţial au fost asociaţi intimatul cu un alt asociat R.M. Ulterior prin modificarea actelor constitutive acesta s-a retras şi a cesionat părţile sociale recurentului. Prin contractul de societate s-a stabilit aportul recurentului la 10.000 U S D. şi s-a convenit ca acesta să administreze o perioadă de un an societatea comercială, având drept exclusiv de semnătură pentru operaţiunile bancare.

Din probe rezultă că în perioada în care recurentul a administrat singur societatea comercială, acesta a produs prejudicii societăţii prin folosirea semnăturii şi capitalului social în interes propriu.

Expertiza efectuată în cauză a stabilit că recurentul a retras din cont suma pentru achiziţionarea din străinătate a unor utilaje şi aparatură electronică, operaţiuni care n-au fost evidenţiate în contabilitatea societăţii.

Astfel, justificat s-a reţinut prin decizia atacată că sunt pe deplin dovedite susţinerile din cererea reconvenţională cu privire la folosirea în interes personal a sumei în valută şi a pierderilor suferite de societate, în perioada sa de administrare.

Potrivit prevederilor art. 165 lit. d din Legea nr. 31/1990, poate fi exclus din societate asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora.

Prin comportamentul său, recurentul a săvârşit fapte de natura celor stabilite prin textul sus-menţionat, acestea reprezentând manifestări ale relei credinţe, ori abuzului de putere, ceea ce justifică excluderea sa din societate.

Ca urmare recursul a fost respins ca nefondat.