Incidenţa dispoziţiilor prev. de art. 453 alin. 1 lit. „b” Cod procedură penală în soluţionarea cererii formulată de către condamnată Cereri


Prin cererea înregistrată sub nr. de mai sus, petenta B.A. a solicitat instantei ca , prin hotărârea ce o va pronunţa :

– să dispună întreruperea executării pedepsei de 6 luni închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 187/2009 , pronunţată în dosarul nr. 1297/186/2009 al Judecătoriei Beclean pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1 , art. 209 alin. 1 lit. „i” Cod penal cu aplicarea disp. art. 41 alin. 2 C. pen , până la împlinirea vârstei de 1 an de către minorul său , B.R.G., născut la data de 15 februarie 2010.

În dovedirea susţinerilor sale, condamnata a depus la dosar copia certificatului de naştere al minorului B.R.G. , născut la data de 15 februarie 2010.

Analizând cererea petentei prin prisma motivelor invocate , precum şi a actelor existente la dosar, instanţa reţine următoarele:

Prin Sentinţa penală nr. 65/2008 a Judecătoriei Beclean pronunţată în dosarul penal nr. 653/186/2008, rămasă definitivă la data de 30.10.2008, inculpata B.A. a fost condamnată la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin. 1 lit. „i” Cod penal, cu aplicarea disp. art. 41 alin. 2 C. pen.

În baza disp. art. 86 ind. 1 Cod penal , s-a dispus suspendarea pedepsei aplicate , de 6 luni închisoare, sub supraveghere, stabilindu-se conform art. 86 ind. 2 Cod penal un termen de încercare de 2 ani şi 6 luni, potrivit art. 862 C.penal.

Potrivit art. 863 C.penal, pe durata termenului de încercare inculpata a fost obligată să se supună următoarelor măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud;

b) să anunţe acestui serviciu, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea;

c) să comunice acestui serviciu şi să justifice schimbarea locului de muncă;

d) să comunice acestui serviciu informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.

Inculpatei i s-a pus în vedere, totodată , disp. art. 864 C.penal.

Din ansamblul probatoriului administrat în cauza sus menţionată , instanţa a reţinut că persoana condamnată B.A. a încălcat măsurile de supraveghere prev. de art. 863 al. 1 lit. „a” si „b” Cod penal în cursul termenului de încercare stabilit prin sentinţa penală sus menţionată .

Astfel, deşi condamnatei B.A. i-a fost stabilit de către Serviciul de Probaţiune BN un plan de supraveghere, stabilindu-i-se o frecvenţă lunară la acest serviciu, condamnata a dat dovadă de inconsecvenţă şi lipsă de punctualitate în privinţa prezentării sale la sediul Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, astfel că au avut loc trei întrevederi cu aceasta în perioada de referinţă , respectiv în datele de 26.11.2008, 10.12.2008 şi 03.03.2009, condamnata neaflându-se în imposibilitate obiectivă de a se prezenta la termenele fixate.

Condamnata nu şi-a revizuit comportamentul, deşi i s-a atras atenţia în nenumărate rânduri asupra conţinutului măsurilor de supraveghere şi asupra consecinţelor nerespectării acestora, în baza disp. art. 19 alin. 5 din HG nr. 747/2008, la data de 03.03.2009 fiindu-i emis acesteia un prim avertisment.

Deoarece condamnata nu s-a prezentat la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud nici pentru termenul fixat pentru data de 27.03.2009 şi întrucât nu s-a reuşit contactarea persoanei supravegheate, acesteia i-a fost emis al doilea avertisment , la data de 17.06.2009.

Instanţa a mai reţinut că, în baza ultimelor verificări efectuate la domiciliul persoanei condamnate, respectiv la datele de 13.03.2009 şi 26.06.2009 , s-a constatat că persoana condamnată a efectuat deplasări variabile , atât în mun. Dej , cât şi în mun. Bistriţa, fără a face cunoscute adresele la care a locuit în acele perioade de timp, membrii familiei şi organele de poliţie presupunând faptul că aceasta persistă în conduita infracţională adoptată ( prin practicarea prostituţiei şi comiterea unor fapte de furt, faptă penală pentru care aceasta a şi fost condamnată de către această judecătorie ).

Ultimele verificări efectuate cu privire la persoana supravegheată au indicat faptul că B.A. este plecată din ţară din luna aprilie 2009, fără anunţarea prealabilă a serviciului de supraveghere , pe teritoriul Italiei , astfel cum reiese din datele furnizate de lucrătorii de poliţie , precum şi din relatările membrilor familiei , care susţin că aceasta i-a contactat telefonic în cursul lunii iunie 2009, pentru a-i anunţa despre plecarea sa, fără să le ofere mai multe informaţii despre locaţia sau perioada de şedere în Italia.

Raportat la această stare de fapt, instanţa a apreciat că numita B.A. – persoană căreia i s-au învederat disp. art. 864 Cod penal – cu rea credinţă nu şi-a îndeplinit măsurile de supraveghere sus menţionate , considerent în baza căruia a admis sesizarea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Bistriţa Năsăud – conform SP nr.187/03.12.2009 – şi, în consecinţă, în baza disp. art. 86/4 Cod penal, a dispus revocarea suspendării executării sub supraveghere a pedepsei de 6 luni închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 65/2008 a Judecătoriei Beclean pronunţată în dosarul penal nr. 653/186/2008, respectiv executarea în întregime a pedepsei de 6 luni închisoare, în regim de detenţie.

În baza disp. art. 71 Cod penal, s-a interzis condamnatei exercitarea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. „a” Teza II şi lit. „b” Cod penal.

Au fost menţinute celelalte dispoziţii din hotărârea anterior menţionată.

Din cuprinsul actelor şi lucrărilor existente în dosarul nr. 1297/186/2009 al Judecătoriei Beclean, instanţa a mai reţinut că executarea pedepsei de 6 luni închisoare a început la data de 05.01.2010, dată la care condamnata a fost înmatriculată în Penitenciarul – Spital Bucureşti-Rahova .

Ulterior, prin S.P. nr. 200/12.02.2010 , Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a admis cererea de întrerupere a executării pedepsei sus menţionate , până la încetarea stării de graviditate a acesteia .

Faţă de împrejurarea că – aşa cum reiese din cuprinsul actelor depuse de către petentă – la data de 15 februarie 2010 condamnata a dat naştere minorului B.R.G., instanţa apreciază că , în speţă, sunt întrunite condiţiile prev. de art. 453 alin. 1 lit. „b” Cod procedură penală , motiv pentru care, în baza disp. art. 455 Cod procedură penală, va admite cererea petentei condamnate şi , în consecinţă , va dispune întreruperea executării pedepsei de 6 luni închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 187/2009 , pronunţată în dosarul nr. 1297/186/2009 al Judecătoriei Beclean pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1, art. 209 alin. 1 lit. „i” Cod penal cu aplicarea disp. art. 41 alin. 2 C. pen , până la împlinirea vârstei de 1 an de către minorul B.R.G. , născut la data de 15 februarie 2010.

Va pune în vedere inculpatei disp. art. 453 indice 1 C.pr.penală , respectiv că – pe durata întreruperii executării pedepsei – are următoarele obligaţii :

a) să nu părăsească ţara decât în condiţiile stabilite de către instanţă ;

a) să nu părăsească ţara decât în condiţiile stabilite de către instanţă ;

b) să se prezinte la instanţă ori de câte ori este chemată sau la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de instanţă, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată;

c) să nu îşi schimbe locuinţa , fără încuviinţarea acestei instanţe ;

c) să nu îşi schimbe locuinţa , fără încuviinţarea acestei instanţe ;

d) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de .

Va desemna Postul de Poliţie din comuna C. , jud. BN , ca organ de supraveghere a respectării de către condamnată a obligaţiilor stabilite.

Va pune în vedere, totodată , petentei disp. art. 454 alin. 1 indice 2 Cod pr. penală , respectiv că – în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor stabilite – instanţa va revoca întreruperea, dispunând executarea de îndată a pedepsei închisorii.

Văzând şi disp. art. 192 alin. 3 Cod procedură penală,

PENTRU ACESTE MOTIVE

IN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

Admite cererea formulată de condamnata B.A. – fiica lui G. şi I., născută la data de 14.04.1..7 în mun. Bistriţa , domiciliată în loc. C. , nr. 90 , jud. BN, studii 10 clase, fără ocupaţie, CNP 2……….4 şi , în consecinţă :

– întrerupe executarea pedepsei de 6 luni închisoare aplicată prin Sentinţa penală nr. 187/2009 , pronunţată în dosarul nr. 1297/186/2009 a Judecătoriei Beclean pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat prev. de art. 208 alin.1 , art. 209 alin. 1 lit. „i” Cod penal cu aplicarea disp. art. 41 alin. 2 C. pen , până la împlinirea vârstei de 1 an de către minorul B.R.G., născut la data de 15 februarie 2010.

Pune în vedere condamnatei disp. art. 453 indice 1 C.pr.penală , respectiv că – pe durata întreruperii executării pedepsei – are următoarele obligaţii :

b) să se prezinte la instanţă ori de câte ori este chemată sau la organul de poliţie desemnat cu supravegherea de instanţă , conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată;

d) să nu deţină , să nu folosească şi să nu poarte nici o categorie de arme .

Desemnează Postul de Poliţie din comuna C. , jud. BN , ca organ de supraveghere a respectării de către condamnată a obligaţiilor stabilite.

Pune în vedere petentei disp. art. 454 alin. 1 indice 2 Cod pr. penală.

Stabileşte în favoarea Baroului BN suma de 200 lei reprezentând onorariu apărător din oficiu ( cuv. av. Ianoş Mirela ), sumă ce se va plăti din fondul M.J.

Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.