Schimbarea din funcţie, cu consecinţa micşorării salariului, nu poate fi făcută decât cu consimţământul salariatului, ambele fiind elemente esenţiale ale contractului de muncă.
O asemenea măsură, luată fără acordul persoanei încadrate în muncă, echivalează cu o retrogradare pe timp nelimitat, ceea ce nu este cu putinţă.
(Secţia a IV-a civilă, decizia nr. 273/17.12.1993)
Prin sentinţa civilă nr. 2.710/12.03.1993, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a admis contestaţia formulată de M.C., în contradictoriu cu intimata I.P.S.M.P.B., dispunând anularea deciziei nr. 788/12.06.1992, reintegrarea contestatorului în funcţia avută anterior şi obligarea intimatei la despăgubiri, reprezentând diferenţa de salariu dintre funcţia de medic primar III şi cea de şef Laborator Microbiologie şi Virusologie, de la data desfacerii contractului de muncă, până la reintegrarea efectivă.
Tribunalul Municipiului Bucureşti – secţia a IV-a civilă, prin decizia civilă nr. 76 din 9.09.1993, a respins cererea de apel formulată de intimată.
în conformitate cu dispoziţiile art. V alin. 6 din Legea nr. 59/1993, împotriva ambelor hotărâri a declarat recurs intimata, susţinând că, în mod greşit, instanţele au reţinut modificarea unilaterală a contractului de muncă şi că schimbarea din funcţie, aşa cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar, s-a făcut în condiţiile în care contestatorul nu mai putea face faţă, atât profesional, cât şi organizatoric, funcţiei de şef de laborator.
Recursul este nefondat.
Prin decizia nr. 36 din 12.06.1992, emisă de recurentă, s-a dispus “eliberarea” contestatorului din funcţia de şef laborator.
în mod corect au reţinut instanţele că, prin decizia ce formează obiectul litigiului, unitatea a modificat unilateral contractul de muncă al contestatorului, căruia i s-a schimbat funcţia şi i s-a micşorat salariul, ceea ce nu era posibil fără acordul său, deoarece ambele elemente sunt esenţiale şi au fost avute în vedere de părţi la încheierea contractului. Dacă recurenta ar fi constatat lipsuri în activitatea intimatului, avea posibilitatea de a lua împotriva acestuia una din măsurile disciplinare prevăzute de lege, dar nu să modifice unilateral contractul de muncă.
Măsura luată echivalează cu retrogradarea pe timp nelimitat a intimatului-contestator, căruia, în mod unilateral, i s-au schimbat atribuţiile de serviciu, şi i s-a diminuat salariul.