Majorare pensie Pensii


Operator de date cu caracter personal nr.5695

R O M Â N I A

JUDECĂTORIA DRĂGĂŞANI – JUDEŢUL VÂLCEA

COMPLET SPECIALIZAT PENTRU MINORI ŞI FAMILIE

Sentinţa civilă nr. 3459

Şedinţa publică din 16 noiembrie 2011

Instanţa constituită din :

Preşedinte :

Grefier :

Pe rol este soluţionarea acţiunii civile ce are ca obiect „majorare întreţinere” formulată de reclamanta, în contradictoriu cu…

La apelul nominal făcut în şedinţă publică au lipsit reclamanta şi pârâtul.

Procedura este legal îndeplinită.

S-a expus referatul cauzei, grefierul de şedinţă învederează instanţei că prin serviciul registratură s-a depus adeverinţa cu veniturile pârâtului, după care :

Instanţa constatând că părţile nu au formulat alte cereri, nu au solicitat alte probe şi s-a solicitat judecarea cauzei în lipsă, reţine cauza spre soluţionare.

I N S T A N Ţ A

Deliberând, constată următoarele :

Prin cererea înregistrată sub nr. /223/2011 la data de 30 septembrie 2011, reclamanta a chemat în judecată pârâtul, pentru ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se dispună obligarea pârâtului să-i plătească pensie de întreţinere majorată faţă de cea stabilită prin sentinţa civilă nr. /10.03.2010, pronunţată de Judecătoria Drăgăşani, în dosarul nr. /223/2009.

În motivarea în fapt a cererii, reclamanta arată că prin sentinţa civilă /10.03.2010, pronunţată de Judecătoria Drăgăşani, în dosarul nr. /223/2009, pârâtul a fost obligat să plătească cu titlu de pensie de întreţinere câte 200 lei lunar, începând cu data de 15.12.2009 şi până la majorat sau alte prevederi legale.

Reclamanta arată că a împlinit vârsta de 18 ani la data de 13.06.2011, moment de la care pârâtul a refuzat să-i mai acorde întreţinere, deşi reclamanta se află în continuarea studiilor, aşa cum reiese din adeverinţa nr.2324/20.09.2011 eliberată de…

Mai precizează că în prezent nevoile sale materiale şi băneşti au crescut, iar veniturile pârâtului s-au majorat, astfel că se impune şi majorarea pensiei de întreţinere.

Reclamanta arată că pârâtul lucrează la …

Având în vedere aceste motive, solicită admiterea acţiunii aşa cum a fost formulată.

În drept, acţiunea este întemeiată pe dispoziţiile art.107 rap.la art.86 şi art.94 Codul familiei.

Potrivit reglementărilor în materie, cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru.

În cauză s-au depus înscrisuri.

Prin întâmpinarea de la fila 11 dosar, pârâtul arată că este de acord cu plata pensiei de întreţinere în favoarea reclamantei până la terminarea studiilor de către aceasta.

În motivarea întâmpinării, pârâtul mai arată că susţinerile reclamantei, potrivit cărora a refuzat să plătească pensia de întreţinere după împlinirea vârstei de 18 ani, nu pot fi reţinute.

Prin sentinţa civilă nr. /10.03.2010, pronunţată de Judecătoria Drăgăşani în dosarul nr. /223/2009 s-a stabilit plata pensiei de întreţinere, după împlinirea de către fiica sa a vârstei de 18 ani, către reclamantă.

Cum reţinerea şi virarea sumei stabilite ca pensie de întreţinere a subzistat ca obligativitate în sarcina unităţii la care este salariat, iar efectele juridice ale sentinţei s-au atins până la 13.06.2011, când fiica sa a împlinit vârsta de 18 ani, ulterior acestei date, suma respectivă nu a mai fost reţinută şi virată.

Precizează pârâtul că ulterior acestei date a înmânat sume de bani fiicei sale, fără să fie obligat printr-o hotărâre judecătorească.

La stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere, pârâtul solicită a se avea în vedere că în întreţinerea sa se află un copil minor rezultat din cea de-a doua căsătorie, sens în care ataşează copie după certificatul de naştere al minorului..

Solicită judecarea cauzei în lipsă potrivit Codului de procedură civilă.

Instanţa a încuviinţat şi a fost administrată proba cu înscrisuri.

Examinând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că prin sentinţa civilă nr….din 10 martie 2010, pronunţată de Judecătoria Drăgăşani în dosarul nr. /223/2009, pârâtul a fost obligat la plata sumei de 200 lei lunar în favoarea minorei…, născută la data de 13 iunie 1993, începând cu data de 15 decembrie 2009 şi până la majorat sau alte prevederi legale.

În ceea ce priveşte drepturile şi îndatoririle părinteşti, Codul civil în art.499 reglementează obligaţia de întreţinere. Tatăl şi mama sunt obligaţi în solidar să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.

La alin.3 al aceluiaşi articol legiuitorul a prevăzut obligaţia părinţilor să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.

În cauza de faţă reclamanta deşi a împlinit vârsta de 18 ani se află în continuarea studiilor liceale aşa cum rezultă din adeverinţa aflată la fila 6 în dosar, situaţie în care subzistă obligaţia părinţilor de a-i acorda întreţinere.

Pe de altă parte, potrivit art. 531 Cod civil, dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.

Acelaşi text de lege prevede la alin.2 că pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

Raportând norma de drept precizată mai sus la speţa dedusă judecăţii, instanţa reţine că nevoile reclamantei au crescut în raport cu vârsta, ca de altfel şi posibilităţile materiale ale debitorului obligaţiei, mijloacele pentru plata acesteia fiind raportate la venitul net obţinut de pârât din salariu pe ultimele şase luni, respectiv aprilie 2011- septembrie 2011 care este de 1475 lei lunar

Aplicând proporţia de 1/3 la această sumă, şi împărţind la numărul persoanelor aflate în întreţinerea sa, rezultă maximul pe care pârâtul îl poate suporta pentru cheltuielile de creştere şi întreţinere ale fiicei sale din prima căsătorie.

Văzând şi dispoziţiile alin. 2 al art. 531 din Codul civil, suma fixă se va indexa de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

H O T Ă R Ă Ş T E:

Admite acţiunea formulată de reclamanta, în contradictoriu cu pârâtul, şi în consecinţă :

Obligă pârâtul să-i acorde în continuare întreţinere reclamantei.

Majorează pensia de întreţinere reţinută în sarcina pârâtului prin sentinţa civilă/10.03.2010 pronunţată în dosarul /223/2009, în favoarea reclamantei, de la câte 200 lei lunar la câte 245 lei lunar, începând cu 30.09.2011 până la terminarea studiilor, dar fără a depăşi vârsta de 26 ani.

Suma de 245 lei se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.

Cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 16 noiembrie 2011 la sediul Judecătoriei Drăgăşani, judeţul Vâlcea.

PREŞEDINTE, GREFIER,

16 decembrie 2011/Red. S.L./Tehnored.T.M./4 ex.

??

??

??

??

3