Contestaţia împotriva executării silite a unei ordonanţe emise de procuror.


În contestaţia formulată împotriva executării silite a unei ordonanţe emisă de procuror, prin care s-a aplicat contestatorului o amendă administrativă, se analizează dacă titlu executoriu este legal din punct de vedere formal şi dacă se face dovada plăţii amenzii administrative 

Dosar nr.

R O M Â N I A

TRIBUNALUL CLUJ
SECŢIA MIXTĂ DE ADMINISTRATIV ŞI FISCAL, DE CONFLICTE DE MUNCĂ SI ASIGURĂRI SOCIALE

DECIZIA CIVILĂ NR.378/R/2012
Şedinţa publică din 28 martie 2012
Instanţa constituită din: PREŞEDINTE : JUDECĂTOR :
JUDECĂTOR : GREFIER :

S-a luat spre examinare recursul declarat de recurentul contestator MVC împotriva sentinţei civile nr.1746/20.10.2011 pronunţată de Judecătoria Gherla, în contradictoriu cu intimata ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE A MUN.GHERLA prin D.G.F.P. CLUJ, cauza având ca obiect contestaţie la executare.
La apelul nominal făcut în cauză se prezintă recurentul ,lipsă fiind reprezentantul intimatei.
Procedura de citare este legal îndeplinită.
S-a făcut referatul cauzei, după care, recurentul contestator se legitimează în
faţa instanţei cu cartea de identitate.
Se constată că la data de 26 martie 2012, prin serviciul registratură, intimata a depus la dosar o cerere prin care solicită comunicarea motivelor de recurs.
Instanţa constată că la fila 5 din dosar se află dovada de îndeplinire a
procedurii de citare cu intimata pentru acest termen de judecată, din care reiese că aceasta a fost citată cu copia motivelor de recurs, sens în care respinge solicitarea intimatei.
Faţă de împrejurarea că nu s-au formulat cereri de amânare şi nu s-au
invocat excepţii, instanţa declară închisă faza de cercetare judecătorească şi acordă cuvântul în dezbaterea judiciară a recursului.
Recurentul contestator depune la dosar un memoriu şi învederează instanţei faptul că a plătit amenda în tranşe, însă nu se mai află în posesia
chitanţelor pentru a face dovada acestui fapt. Solicită admiterea recursului său, admiterea contestaţiei la şi pe cale de consecinţă încetarea executării silite.
T R I B U N A L U L

Prin sentinţa civilă nr. 1746/20.10.2011 pronunţată în dosarul nr. al Judecătoriei Gherla s-a respins ca neîntemeiată contestaţia la executare formulată de contestatorul MVC împotriva executării silite începute în baza titlului executoriu nr. şi a somaţiei emise în dosarul de executare nr..
Pentru a pronunţa această hotărâre, instanţa de fond a reţinut că prin
ordonanţa de scoatere de sub urmărire penală şi de aplicare a unei sancţiuni cu caracter administrativ din 12.06.2007 pronunţată în dosarul nr. al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla, contestatorului i-a fost aplicată o amendă cu caracter administrativ în sumă de 500 lei şi a fost obligat la plata sumei de 100 lei cu titlu
de cheltuieli judiciare. (f. 27-28)
Prin cele trei chitanţe depuse în probaţiune rezultă că contestatorul a achitat suma totală de 150 lei în câte trei tranşe de câte 50 lei fiecare la datele de
06.03.2009, 02.06.2009 şi 22.06.2010. (f. 25-26)
La data de 20.07.2010 Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla a înaintat Administraţiei Finanţelor Publice Gherla adresa prin care solicită recuperarea sumei de 450 lei cu titlu de amendă administrativă aplicată în dosarul nr. (f. 15)
Din referatul întocmit de către lucrătorii Administraţiei Finanţelor Publice
Gherla rezultă că, contestatorul a fost executat silit şi în dosarul nr. pentru suma de 150 lei care a fost achitată cu chitanţele depuse în probaţiune de acesta.
Având în vedere că nu au fost probate de către contestator susţinerile că a achitat în întregime amenda administrativă şi cheltuielile judiciare aplicată în
dosarul nr. 561/P/2007 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla iar din totalul de 600 lei stabilit prin ordonanţa din 12.06.2007 contestatorul a făcut dovada că a plătit doar suma de 150 lei instanţa, în temeiul art. 399 din Codul de Procedură Civilă, va respinge contestaţia la executare formulată de contestatorul MVC în contradictoriu cu intimata Administraţia Finanţelor Publice Gherla reprezentată de Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Cluj, împotriva executării silite începute în baza titlului executoriu nr. şi a somaţiei emise în dosarul de executare nr.
Contestatorul MVC a declarat recurs in termen legal împotriva sentintei civile nr 1746/2011 a Judecatoriei Gherla, solicitând modificarea acesteia in sensul admiterii contestatiei la executare si anularii executarii silite incepute in dosarul executional nr al AFP Gherla.
In motivarea declaratiei de recurs recurentul reitereaza argumentul pe care si-a fundamentat contestatia la executare , invederand ca a achitat amenda la acarei executare silita se tinde in dosarul executional al AFP Gherla insa nu este in masura sa faca dovada achitarii.
Analizand declaratia de recurs raportat la motivele invocate si tinand seama de motivele de ordine publica incidente tribunalul retine urmatoarele:
In dosarul executional nr. din 10.08.2010 intimata AFP Gherla a inceput
executarea silita impotriva recurentului in vederea recuperarii sumei de 450 lei reprezentand amenda administrativa aplicata prin Ordonanta din data de
12.06.2007 a Parchetului de pe langa Judecatoria Gherla.

In conformitate cu dispozitiile art 136 indice 1 din Codul de procedura fiscala “ Titlul de creanţă este actul prin care se stabileşte şi se individualizează creanţa fiscală, întocmit de organele competente sau de persoanele îndreptăţite, potrivit legii. Asemenea titluri pot fi:
a) decizia de impunere;
b) declaraţia fiscală;
c) decizia referitoare la obligaţii de plată accesorii;
d) declaraţia vamală;
e) decizia prin care se stabilesc şi se individualizează datoria vamală, impozitele, taxele şi
alte sume care se datorează în vamă, potrivit legii, inclusiv accesoriile;
f) procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, întocmit de organul prevăzut de lege, pentru obligaţiile privind plata amenzilor contravenţionale;
g) decizia de atragere a răspunderii solidare emisă potrivit art. 28;
h) ordonanţa procurorului, încheierea sau dispozitivul hotărârii instanţei judecătoreşti ori un extras certificat întocmit în baza acestor acte, în cazul creanţelor fiscale stabilite, potrivit legii, de procuror sau de instanţa judecătorească.
De asemenea, potrivit prevederilor art 141 alin 2 din acelasi act normativ“ Titlul de creanţă devine titlu executoriu la data la care creanţa fiscală este scadentă prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege sau stabilit de organul competent ori în alt mod prevăzut de lege.”
In conditiile in care executarea silita inceputa impotriva recurentului in dosarul executional nr 123050019140302 a AFP Gherla are la baza un titlu executoriu legal din punct de vedere formal iar recurentul nu a facut dovada( nici in fata instantei de fond si nici in fata instantei de recurs) platii amenzii in cuantum de 450 lei ,prima instanta, procedand legal si temeinic a dispus respingerea contestatiei la executare.
Pentru considerentele mai sus expuse si in temeiul art 312 Cod procedura civila tribunalul urmeaza sa respinga recursul declarat de MVC împotriva sentinţei
civile nr.1746/20.10.2011 pronunţată în dosar al Judecătoriei Gherla, pe care o va menţine în tot.
PENTRU ACESTE MOTIVE IN NUMELE LEGII
DECIDE

Respinge ca nefondat recursul declarat de MVC împotriva sentinţei civile nr.1746/20.10.2011 pronunţată în dosar al Judecătoriei Gherla, pe care o menţine în totul.
Decizia este irevocabilă.
Pronunţată în şedinţa publică din 28.03.2012.

Preşedinte Judecători

Grefier