Prin contestaţia înregistrată la Tribunalul Galaţi, petentul I.L. a solicitat anularea deciziei de imputare nr. 5194 din 3 octombrie 2000 emisă de intimata S.C. “T.G.I.E.” S.R.L. Oradea. Prin sentinţa
civilă nr. 334 din 27 noiembrie 2001, Tribunalul a admis contestaţia formulată de petentul I.L., constatând tardivitatea emiterii deciziei de imputare.
în temeiul dispoziţiilor art. 304 pct. 9 şi 10 din Cod procedură civilă a declarat recurs intimata care a invocat excepţia necompetenţei teritoriale de soluţionare a litigiului de către Tribunalul Galaţi.
Prin decizia civilă nr. 456 din 15 aprilie 2002 a Curţii de Apel Galaţi excepţia a fost admisă şi cauza a fost trimisă spre soluţionare Tribunalului Bihor.
în motivarea deciziei s-a reţinut de către instanţa de recurs că, potrivit dispoziţiilor art. 72 din Legea nr. 168/1999 privind soluţionarea conflictelor de drepturi, instanţa competentă să soluţioneze astfel de cauze, este aceea în a cărei circumscripţie îşi are sediul unitatea.
Din analiza acestui text, rezultă că unitatea cu personalitate juridică atrage imperativ competenţa de soluţionare în favoarea instanţei în a cărei circumscripţie teritorială se află sediul ei, indiferent de sediul punctelor de lucru deschise.
– Această interpretare rezultă şi din coroborarea dispoziţiei legale menţionate cu art. 2 lit. a din Legea 169/1999, potrivit căruia unitatea desemnează persoana juridică care utilizează muncă prestată de salariaţi.
în speţă, sediul intimate se află la Oradea, iar în municipiul Galaţi aceasta are deschis doar un punct de lucru, respectiv depozitul nr. 86.
în aceste condiţii, recursul intimatei a fost admis, a fost casată hotărârea primei instanţe şi s-a dispus trimiterea dosarului la Tribunalul Bihor, instanţa competentă teritorial să soluţioneze prezenta cauză.
(decizia civilă nr. 456/R/l5.04.2002 )