în timpul incapacităţii temporare de muncă a salariatului nu se poate desface contractul de muncă din iniţiativa unităţii (conform art. 146 Codul muncii).
în consecinţă, este nulă decizia de desfacere a contractului de muncă emisă în perioada concediului medical al salariatului.
Prin sentinţa civilă nr. 2.115/23.03.1998, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a respins contestaţia petentului B.N. împotriva deciziei de desfacere a contractului de muncă emisă de S.C. „R”-S.A., ca neîntemeiată.
Instanţa a reţinut că, în lunile iunie şi iulie 1997, petentul a lipsit nemotivat de la serviciu, a avut o atitudine necorespunzătoare la locul de muncă, în special faţă de colegele sale.
în acest context, s-a apreciat că măsura desfacerii contractului de muncă, în baza art. 130 lit. i Codul muncii, este legală.
Prin decizia civilă nr. 2087/1998, Tribunalul Bucureşti – secţia a IV-a civilă a admis apelul declarat de B.N. împotriva sentinţei şi, desfiinţând prima hotărâre, a fost admisă contestaţia, constatându-se nulitatea deciziei de desfacere a contractului de muncă, dispunându-se reintegrarea contestatorului în funcţia avută.
S.C. „R”-S.A. a declarat recurs împotriva deciziei, susţinând că tribunalul a apreciat eronat materialul probator, reţinând o situaţie de fapt nereală.
Recursul este nefondat.
Din certificatul medical reiese că intimatul contestator a beneficiat de concediu medical pe perioada 7.08.-26.08.1997.
Cu încălcarea dispoziţiilor art. 146 Codul muncii, care prevede că nu se poate desface contractul de muncă din iniţiativa unităţii în timpul incapacităţii temporare de muncă, s-a luat, în ultima zi a concediului medical, această măsură.
Ca atare, constatarea nulităţii măsurii desfacerii contractului de muncă de către instanţa de apel este legală, şi corect s-a dispus reintegrarea acestuia în funcţia avută. (Judecator Ioana Surdescu)
(Secţia a lll-a civilă, decizia civilă nr. 392/1999)