Cererea de acordare a drepturilor de natură salarială stipulate în contractul colectiv de muncă. Concediere colectivă. Plăţi compensatorii. Temeinicia cererii Contracte de muncă


In conformitate cu prevederile art. 67 din Codul Muncii , salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor, pot beneficia de compensatii în conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de aplicabil.

Prin actiunea civila înregistrata sub nr. 938/87/2012, astfel cum a fost precizata reclamantul G.I. a solicitat instantei în contradictoriu cu pârâta S.C. T. S. S.R.L. Alexandria obligarea acesteia la plata contravalorii a doua salarii lunare cuvenite si neacordate cu titlu de compensatie, cu actualizare la data platii.

În motivarea actiunii reclamantul a aratat ca a fost angajatul pârâtei SC Terma Serv SRL Alexandria, pâna la data de 04.01.2011 când a fost disponibilizat prin decizia de concediere nr. 64229.12.2011 urmare a unor concedieri colective efectuate la nivel de unitate si, desi, art. 24 din contractul colectiv de munca la nivelul ramurii de Gospodarie Comunala Locativa si Transporturi Sociale pe anii 2007-2011 prevede ca la încetarea contractului individual de munca, din motive neimputabile salariatului, trebuie sa i se acorde o compensatie egala în cuantum cu minim doua salarii lunare în afara drepturilor cuvenite la zi, iar în conformitate cu prevederile art. 3 din contractul colectiv de munca, prevederile contractului colectiv de munca la nivel de ramura, gospodarie comunala, locative si transporturi locale se aplica pentru toti salariatii încadrati în toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul, pârâta nu si-a îndeplinit aceasta obligatie.

De asemenea, reclamantul a aratat ca acordarea compensatiei este prevazuta si de art. 62 alin. 1 din Contractul Colectiv de Munca la nivel de unitate care stipuleaza expres ca „la desfacerea contractului individual de munca în conditiile mentionate l art. 59, 60, 61 salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii în conditiile prevazute de lege”, si fata de împrejurarea ca pâna la data promovarii prezentei actiunii angajatorul nu si-a respectat aceasta obligatie ce decurge din Contractul Colectiv de Munca a solicitat obligarea pârâtei la plata contravalorii a doua salarii lunare cuvenite si neacordate cu titlu de compensatie, cu actualizare la data platii.

În sustinerea actiunii reclamantul a depus la dosarul cauzei un set de acte în xerocopie cuprinzând extras din contractul colectiv de munca nr. 872/21.03.2007, carnet de munca, decizie de concediere, contract individual de munca, adeverinta nr. 157/19.01.2012, precum si adeverinta nr. 595/02.03.2012.

Pârâta a formulat si depus la dosarul cauzei întâmpinare prin care a solicitat respingerea actiunii ca nefondata sustinând ca în urma negocierilor cu sindicatele nu s-a decis acordarea de plati compensatorii.

Astfel, pârâta a aratat ca în contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu este prevazuta acordarea de plati compensatorii, iar conform art. 67 Codul muncii salariatii concediati pot beneficia de asemenea plati în conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

În drept, îsi întemeiaza întâmpinarea pe dispozitiile art. 115, 116, 118 Cod procedura civila si art. 75 din Legea nr. 53/2003.

Examinând actele si lucrarile dosarului, Tribunalul constata actiunea întemeiata pentru considerentele:

Conform dovezilor depuse la dosar – carnetul de munca, decizia de concediere, contractul individual de munca, reclamantul a fost salariatul pârâtei, raporturile juridice de munca încetând în baza art. 65 alin. 1 Codul muncii – concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului, astfel cum rezulta din decizia de concediere nr. 6422/29.12.2011, emisa de pârâta.

Art. 67 din Codul muncii dispune ca salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii în conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Contractul colectiv de munca la nivelul ramurii de Gospodarie Comunala, Locativa si Transporturi Sociale pe anii 2007-2011 prevede ca la încetarea contractului individual de munca din motive neimputabile salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie egala cu minim doua salarii lunare în afara drepturilor cuvenite la zi si cum orice contract colectiv de munca constituie izvor de drept si produce efecte fata de angajatorii si salariatii la care se refera, întrucât contractele încheiate cu respectarea dispozitiilor legale reprezinta legea partilor se apreciaza ca reclamantul este beneficiarul prevederilor legale anterior mentionate.

Având în vedere ca, în ceea ce priveste contractele colective de munca acestea nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele încheiate la nivel superior, precum si faptul ca, în conformitate cu dispozitiile art. 11 alin. 1 din Legea nr. 130/1996, clauzele contractului colectiv de munca îsi produc efectele pentru toti salariatii încadrati la toti angajatorii din ramura de activitate pentru care s-a încheiat contractul colectiv de munca, iar art. 51 alin. 1 din Legea nr. 51/2006, privind serviciile comunitare de utilitati publice dispune ca prevederile contractului colectiv de munca încheiat la nivelul ramurii serviciilor de utilitati publice va fi aplicat de toti operatorii furnizori/prestatori de servicii de utilitati publice, indiferent de modalitatea de gestiune adoptata sau de forma de proprietate, modul de organizare sau de tara de origine a operatorului se apreciaza ca în conditiile în care dispozitiile citate sunt favorabile salariatilor, contractul colectiv de munca se aplica ex lege tuturor angajatorilor din sectorul utilitatilor publice.

Ca atare, în baza celor anterior expuse apararea pârâtei, în sensul ca reclamantul n-ar fi beneficiarul platilor compensatorii, întrucât contractul colectiv de munca la nivel de unitate nu prevede acordarea acestora, va fi înlaturata.

În consecinta, se va admite actiunea formulata de reclamantul Ganea Ionel împotriva pârâtei S.C. T.S. S.R.L. Alexandria, conform precizarii, iar pârâta va fi obligata la plata catre reclamant a unei compensatii egala în cuantum cu minimum doua salarii lunare, cu actualizare la data platii conform art. 161 alin. 4 din Codul Muncii.