Contencios administrativ. Lipsa caracterului de act administrativ al actului atacat. Noţiuni. Deosebire faţă de operaţiunile materiale, tehnice ale instituţiilor publice.


Informare asupra ilegalităţii plasamentului unui panou publicitar şi a obligaţiei de a proceda la desfiinţare

Curtea de Apel Cluj, Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 2751 din 5 noiembrie 2010

Prin sentinţa civilă nr. 1673 din 07.05.2010 a Tribunalului Cluj, a fost respinsă acţiunea reclamantei SC V.F.M. SA împotriva pârâtului MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA, având ca obiect anulare act.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a constatat că actul a cărui revocare se solicită este un răspuns al pârâtului la o adresă anterioară a reclamantei, prin care i se comunică că panoul publicitar amplasat pe str. A. este ilegal amplasat, în conf. cu Regulamentul privind organizarea, autorizarea şi amplasarea mijloacelor de publicitate pe raza municipiului Cluj-Napoca adoptat prin HCL 130/2009.

Analizând acest act, instanţa de fond a constatat că acesta nu este un act administrativ, în sensul prevăzut art. 2 pct. 1 lit. c din Legea nr. 554/2004, ci constituie doar o operaţiune materială, tehnică, motiv pt. care a dispus respingerea acţiunii ca inadmisibilă.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs reclamanta, solicitând modificarea hotărârii în sensul admiterii acţiunii introductive.

În motivarea recursului, recurenta arată că instanţa de fond a ignorat dispoziţiile art. 129 pct. 5 C.pr.civ., arătând că în cauză nu au fost administrate suficiente probe pentru a se putea da o soluţie corectă de respingere a acţiunii.

În cazul de faţă, arată recurenta, pentru anularea unei autorizaţii de construire şi astfel pentru demontarea unui panou autorizat, este nevoie de existenţa unei dispoziţii motivate a primarului iar în cauză nu s-a dovedit existenţa acestui act.

În drept, recurenta a invocat dispoziţiile art. 304 pct. 9 C.pr.civ.

Pârâtul a formulat întâmpinare, prin care a solicitat respingerea recursului.

Analizând recursul formulat prin prisma motivelor invocate şi a dispoziţiilor legal incidente, Curtea îl apreciază ca fiind nefondat, pentru următoarele considerente:

În condiţiile art. 1 alin 1 din Legea nr. 554/2004, pe calea contenciosului administrativ persoana vătămată poate solicita anularea actului administrativ vătămător.

Definiţia actului administrativ este prezentată în art. 2 pct. 1 lit. c din Legea nr. 554/2004, unde se arată:

“Actul administrativ – actul unilateral cu caracter individual sau normativ emis de o autoritate publică, în regim de putere publică, în vederea organizării executării legii sau a executării în concret a legii, care dă naştere, modifică sau stinge raporturi juridice; sunt asimilate actelor administrative, în sensul prezentei legi, şi contractele încheiate de autorităţile publice care au ca obiect punerea în valoare a bunurilor proprietate publică,

executarea lucrărilor de interes public, prestarea serviciilor publice, achiziţiile publice; prin legi speciale pot fi prevăzute şi alte categorii de contracte administrative supuse competenţei instanţelor de contencios administrativ;”

Având în vedere conţinutul adresei nr. 224916, 243092/08.01.2010, Curtea constată că prin această adresă reclamanta este informată cu privire la ilegalitatea amplasării unui panou publicitar şi în privinţa obligaţiei de a proceda la desfiinţarea acestui mijloc publicitar în termen de 48 de ore.

În acord cu cele reţinute de către instanţa de fond, Curtea constată că prin această adresă reclamantei i se cere să îndeplinească o anumită operaţiune materială, respectiv, demolarea panoului.

Este arătat în finalul adresei situaţia alternativă, în care se va proceda la desfiinţarea pe cale administrativă. Doar în ipoteza în care reclamanta nu va da curs celor solicitate de către pârâtă, se va proceda la emiterea unor acte ce vor avea caracterul unor acte administrative în sensul dispoziţiilor art. 2 alin 1 lit. c din Legea nr. 554/2004.

Faţă de cele menţionate anterior, se va respinge recursul declarat de reclamantă şi se va menţine în întregime sentinţa atacată. (Judecător Delia Marusciac)