Procedura insolventei. Contestatie formulata de creditor, împotriva masurii lichidatorului judiciar de înscriere partiala a creantei sale în tabelul debitoarei, în situatia întocmirii tabelului preliminar al creantelor dupa deschiderea procedurii simplifi


Creditorul îndreptatit sa solicite deschiderea procedurii insolventei, este creditorul a carui creanta împotriva patrimoniului debitorului este certa, lichida si exigibila de mai mult de 30 de zile.

Creantele care justifica aplicarea procedurii insolventei trebuie sa îndeplineasca aceleasi conditii cu cele pentru care se poate începe o silita asupra bunurilor mobile sau imobile ale debitorului, în temeiul Codului de procedura civila (art.379 Cod pr.civila).

Este neîndoielnic ca, datorita caracterului colectiv si concursual al procedurii, atunci când exista mai multe cereri din partea unor creditori diferiti, renuntarea la judecata sau la însasi dreptul pretins doar de catre unul dintre creditori, nu atrage dezinvestirea instantei si nici închiderea procedurii.

Pentru ca judecatorul sindic, sa pronunte, prin încheiere, deschiderea procedurii generale (art.32 al.1) sau, dupa caz, a procedurii simplificate (art.32 al.1) , trebuie sa analizeze legalitatea si temeinicia cererii debitorului, îndeplinirea conditiilor prevazute de art.27 din Legea nr.85/2006, care reglementeaza cererea debitorului.

Deschiderea procedurii insolventei produce consecinte importante în câmpul relatiilor comerciale în care este implicat debitorul si partenerul acestuia, din care cauza situatia în care se afla debitorul trebuie adusa la cunostinta celor interesati.

Dupa expirarea termenului limita pentru înregistrarea cererilor de admitere a creantelor asupra averii debitorului, care va fi de maxim 60 de zile de la deschiderea procedurii (art.62 al.1 lit. „b”), ca rezultat al verificarilor facute în temeiul art.66, administratorul judiciar sau lichidatorul, dupa caz, este obligat sa întocmeasca si sa înregistreze la tribunal tabelul preliminar al creantelor.

Termenul în care administratorul judiciar sau lichidatorul trebuie sa întocmeasca, sa înregistreze si sa afiseze tabelul preliminar al creantelor este prevazut de art.62 al.1 lit. „c” si este de maxim 90 de zile de la deschiderea procedurii insolventei, în cazul procedurii generale si de 75 de zile de la aceeasi data în cazul procedurii simplificate.

Împotriva masurilor de respingere a creantelor si a drepturilor de preferinta de catre administratorul judiciar sau de lichidator creditorii pot formula contestatie în conditiile art.73.

Trebuie retinut ca, în conformitate cu prevederile legale pe care le analizam, tabelul preliminar de creante nu este supus aprobarii judecatorului sindic.

Rezulta ca judecatorul sindic va dispune modificari în tabelul preliminar numai daca se formuleaza contestatii si acestea sunt admise.

Altfel spus, judecatorul sindic nu are obligatia verificarii corectitudinii si legalitatii tabelului preliminar, daca debitorul, creditorii sau orice alta parte interesata nu depun contestatii.

Potrivit dispozitiilor art.73 debitorul , creditorii si orice parte interesata pot formula contestatii cu privire la creantele si drepturile de preferinta înscrise în tabelul preliminar de catre administratorul judiciar/lichidator, având deschisa calea formularii contestatiei si creditorii ale caror creante au fost trecute partial în tabelul preliminar sau cei a caror creanta a fost înlaturata de la masa credala.

Termenul de formulare a contestatiilor este de cel putin 10 zile de la data stabilita pentru definitivarea tabelului de creante.

În concret, termenul de 10 zile pentru depunerea contestatiilor va fi înainte de împlinirea celor 120 zile de la deschiderea procedurii, în cazul procedurii generale, si de 90 de zile de la aceeasi data, pentru procedura simplificata.

Cu alte cuvinte, termenul pentru formularea contestatiilor la creantele declarate împotriva averii debitorului, cu aratarea sumei, a prioritatii si a situatiei sale – garantata sau negarantata a fiecarei creante – a fost stabilit expres de legiuitor prin dispozitiile art.73 al.2 din Legea nr.85/2006, fara a se prevede alte dispozitii privind prelungirea acestuia.

Prin cererea adresata instantei la data de 22.05.2008 creditoarea SIF Transilvania SA a formulat contestatie împotriva masurii lichidatorului judiciar desemnat al societatii debitoare SC C. SA – C.I. IPURL, în referire la masura de înscriere partiala a creantei sale în tabelul obligatiilor debitoarei.

Prin întâmpinare lichidatorul judiciar a invocat exceptia tardivitatii formularii contestatiei, aratându-se ca, potrivit art.73 al.2 din Legea nr.85/2006 creditorii pot formula contestatie cu privire la creantele si drepturile de preferinta trecute de lichidatorul judiciar în tabelul preliminar cu cel putin 10 zile înainte de data stabilita prin sentinta de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului de creante.

Prin sentinta civila nr.1877/30.06.2008 Tribunalul Constanta – judecator sindic, a admis exceptia tardivitatii formularii contestatiei si a respins ca tardiva contestatia formulata de contestatoarea SIF Transilvania în contradictoriu cu lichidatorul judiciar al debitoarei SC C. SA – C.I. IPURL.

Pentru a pronunta aceasta sentinta, instanta a retinut ca, potrivit art.73 al.2 din Legea nr.85/2006 „Contestatiile trebuie depuse la tribunal cu cel putin 10 zile înainte de data stabilita prin sentinta de deschidere a procedurii, pentru definitivarea tabelului de creante atât în procedura generala, cât si în procedura simplificata”.

Ori, în speta, tabelul definitiv a fost înregistrat la Tribunalul Constanta la data de 23.05.2008, termenul limita pentru depunerea contestatiei împotriva tabelului preliminar fiind 13.05.2008, iar contestatia de fata a fost trimita Tribunalului Constanta prin fax la data de 21.05.2008 cu depasirea termenului limita prevazut de lege.

Contestatia nefiind formulata în termenul legal, instanta a constatat ca SIF Transilvania este decazuta din dreptul de a formula contestatie si admitând exceptia, s-a respins contestatia ca tardiv formulata.

Împotriva acestei sentinte a declarat recurs contestatoarea SIF Transilvania SA, criticând-o ca fiind nelegala si netemeinica prin prisma art.304 pct.9 si art.3041 Cod pr.civila.

În motivarea recursului se arata ca, solutia a fost pronuntata fiind fundamentata pe o gresita aplicare a legii, deoarece instanta a avut în vedere numai un singur text de lege pe care l-a aplicat unilateral si gresit, fara a-l corobora cu nici un alt text de lege care reglementeaza materia acestui tip de contestatie si fara a avea în vedere situatia de fapt în ansamblu, care a determinat formularea contestatiei dupa data de 13.05.2008, fara a se tine cont de reaua credinta a lichidatorului care nu a trimis în termenul legal notificarea, aceasta fiind transmisa la 19.05.2008.

Astfel, conform art.73 al.4 din Legea nr.85/2006 lichidatorul avea obligatia de a trimite de îndata notificari creditorilor ale caror creante sau drepturi de preferinta au fost trecute partial în tabelul preliminar de creante sau înlaturate, precizând si motivele.

Cum tabelul preliminar a fost afisat în data de 09.05.2008, iar notificarea a fost trimita de lichidator în data de 19.05.2008, lichidatorul nu si-a respectat obligatia legala.

În aceste conditii, obiectiv nu s-a putut formula o contestatie înainte de a lua cunostinta de faptul ca o creanta a fost total sau partial înlaturata, ca si motivele care au determinat aceasta.

Solutia instantei consacra exercitarea cu rea credinta a drepturilor procedurale si încalcarea legii de catre lichidatorul judiciar, ceea ce înseamna si dreptul de contestare a masurilor luate de acesta sa fie lasat la liberul arbitru al lichidatorului, cu atât mai mult cu cât, legiuitorul a prevazut ca notificarea sa fie adresata numai acelor creditori carora nu le-a fost admisa creanta în întregime.

Recursul este nefondat, apreciaza instanta de control, pentru urmatoarele considerente, în esenta:

Prin Încheierea nr.471/COM/25.02.2008 Tribunalul Constanta – judecator sindic, a admis cererea debitorului SC C. SA pentru deschiderea procedurii simplificate de insolventa, a fost fixat termenul limita pentru înregistrarea cererilor de admitere a creantelor la 25.04.2008, termenul limita pentru verificarea creantelor, întocmirea, afisarea si comunicarea tabelului preliminar al creantelor la 09.05.2008 si a stabilit termenul pentru afisarea tabelului definitiv al creantelor la 23.05.2008.

Potrivit art.73 al.2 din Legea nr.85/2006 creditorii pot formula contestatii cu privire la creantele si drepturile de preferinta trecute de lichidatorul judiciar în tabelul preliminar cu cel putin 10 zile înainte de data stabilita prin sentinta de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului de creante.

Termenul pâna la care se pot formula contestatii a fost stabilit expres, fara nici o alta conditionare de catre legiuitor, în sensul ca, acesta va fi cu cel putin 10 zile înainte de data stabilita prin sentinta de deschidere a procedurii pentru definitivarea tabelului de creante.

Retine instanta de control ca, în cauza, termenul pentru afisarea tabelului definitiv al creantelor a fost stabilit prin hotarârea judecatorului sindic la 23.05.2008, ceea ce înseamna ca termenul pâna la care se puteau formula contestatii era cu 10 zile înainte de 23.05.2008, adica 13.05.2008 potrivit art.73 al.2 din Legea nr.85/2006.

Tabelul preliminar al creantelor a fost afisat la 09.05.2008, data de la care recurenta contestatoare avea cunostinta de cuantumul creantei sale în ceea ce priveste valoarea acesteia.

Termenul înauntrul caruia se pot formula contestatii la tabelul preliminar nu începe sa curga de la notificarea lichidatorului catre creditor, conform art.72 al.4 din Legea nr.85/2006, ci decurge din calculul facut în cauza, prin raportarea la termenul fixat de judecatorul sindic pentru definitivarea tabelului de creante.

Având în vedere ca termenul pentru formularea contestatiilor a fost stabilit expres de legiuitor prin dispozitiile art.73 al.2 din Legea nr.85/2006, fara ca acesta sa prevada alte dispozitii privind prelungirea acestuia, concluzioneaza Curtea ca, legal prima instanta a respins ca tardiv formulata contestatia SIF Transilvania SA.

Pentru aceste considerente si cum legiuitorul nu a prevazut obligatii exprese în sarcina lichidatorului urmate de sanctiuni, în referire la notificarea reglementata de art.72 al.4 din Legea nr.85/2006, si celelalte critici formulate în recurs au fost apreciate ca nefondate de Curte si pe cale de consecinta, au fost înlaturate, dispunându-se respingerea recursului ca nefundat, în aplicarea art.312 al.1 Cod pr.civila.