Necesitatea ca cererea de reducere a cheltuielilor de judecată să fi fost susţinută cu ocazia soluţionării cauzei, iar nu după pronunţarea hotărârii
Curtea de Apel Cluj, Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 2412 din 15 octombrie 2010
Prin cererea înregistrată la 21.09.2010 petenta SC E. SRL a solicitat completarea dispozitivului Deciziei civile nr. 1976 din 10.09.2010, a Curţii de Apel Cluj, în privinţa cuantumului cheltuielilor de judecată acordate, solicitând obligarea intimatului la plata a încă 600 lei cheltuieli de judecată.
În motivarea cererii, petenta arată că a solicitat în total 1200 lei cheltuieli de judecată reprezentând două onorarii avocaţiale, unul pentru redactare şi altul pentru reprezentare în faţa instanţei, însă a fost acordat doar un onorariu de 600 lei, aferent redactării întâmpinării.
Intimata a solicitat respingerea cererii şi în acelaşi timp a mai solicitat instanţei să dispună şi reducerea cheltuielilor de judecată, apreciind că aceste au fost acordate într-un cuantum nejustificat de mare.
Din actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:
Prin decizia civilă 2976 din 10.09.2010, pronunţată în dosar nr. 4258/117/2009 al Curţii de Apel Cluj, în urma respingerii recursului pârâtului, acesta a fost obligat să achite reclamantei 600 lei cheltuieli de judecată în recurs, sumă achitată cu chitanţa nr. 61 din
16.08.2010. Această sumă reprezintă contravaloarea onorariului avocaţial de redactare a întâmpinării.
Cu prilejul soluţionării cauzei intimata prin reprezentant legal a solicitat obligarea recurentului la plata sumei de 1200 lei cheltuieli de judecată în recurs compusă din 2 onorarii distincte de avocat, unul de 600 lei achitat pentru redactarea întâmpinării deja acordat şi cel de al doilea în valoare de 600 lei achitat pentru reprezentarea în instanţă cu chitanţa nr. 99 din 16.08.2010.
Asupra cererii de acordare a acestui din urmă onorariu de avocat instanţa nu s-a pronunţat.
În consecinţă, în temeiul art. 2812 alin 1 C.pr.civ., instanţa va admite cererea de completare, în sensul că pârâtul va fi obligat şi la plata sumei de 600 lei cheltuieli de judecată în recurs.
Referitor la solicitarea intimatei de reducere a cheltuielilor de judecată, în considerarea dispoziţiilor art. 274 alin 3 C.pr.civ., Curtea constată că cererea referitoare la reducerea cheltuielilor de judecată la fond trebuia să fie formulată de către recurentă cu prilejul soluţionării recursului, iar referitor la cererea de reducere a cheltuielilor de judecată în recurs, Curtea constată că onorariul achitat reflectă activitatea depusă de către apărătorul ales, iniţial sub forma redactării întâmpinării la recurs, în care au fost expuse apărări referitoare la criticile formulate în recurs sentinţei recurate, iar mai apoi, reflectă prestaţia apărătorului ales în faţa instanţei de judecată, când a solicitat respingerea recursului. (Judecător Delia Marusciac)