Hotărâre care să ţină loc de act autentiv Chemare în judecată (acţiuni, cereri)


….

Dosar nr. …………………….

Sentinta civila nr. …………….

Sedinta publica de la data de …………..

Instanta constituita din:

PRESEDINTE: ………………………………………………

GREFIER: ………………………

Pe rol, se afla solutionarea cauzei civile privind pe reclamantul …………………. în contradictoriu cu pârâtii …………………………………., având ca obiect hotarâre care sa tina loc de act autentic.

La apelul nominal facut în sedinta publica, a raspuns reclamantul, prin reprezentant conventional avocat …………………….., în baza împuternicirii avocatiale nr. ………………, aflata la fila …….. din dosar, lipsa fiind pârâtii.

Procedura de citare este legal îndeplinita.

S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:

Reclamantul, prin avocat, depune la dosar, în sedinta publica, actul de proprietate al autoarelor pârâtilor.

Nemaifiind cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza în stare de judecata si acorda cuvântul asupra fondului cauzei, în cadrul dezbaterilor.

Reclamanta, prin avocat, solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata si pronuntarea unei hotarâri judecatoresti care sa tina loc de contract de vânzare-cumparare. Precizeaza totodata ca, pe data de ……………………, unul dintre pârâti s-a prezentat în sala si ca pârâtii au achiesat la pretentiile reclamantului. Nu solicita cheltuieli de judecata.

Instanta retine cauza spre solutionare.

INSTANTA

Deliberând asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:

Prin actiunea înregistrata pe rolul acestei instante la data de …………………… sub nr. ………………………, reclamantul …………………… a solicitat în contradictoriu cu pârâtii ………………………………………, pronuntarea unei hotarâri care sa tina loc de act de vânzare-cumparare a imobilului situat în ………………………….., compus din teren în suprafata de ………………mp; fara cheltuieli de judecata.

În motivare, a aratat ca la data de ………………… s-a încheiat un de vânzare-cumparare prin care autoarea pârâtilor s-a obligat sa înstraineze catre autorii reclamantului imobilul respectiv, fiind transmisa folosinta imobilului, iar pretul achitat integral. A mai aratat reclamantul ca a solicitat în mai multe rânduri autoarei pârâtilor încheierea actului în forma autentica, însa aceasta a refuzat.

În drept reclamantul a invocat dispozitiile art. 1073 si art. 1077 Cod civil, art. 5 din Titlul X al Legii nr. 247/2005.

În dovedirea actiunii, reclamantul a solicitat proba cu înscrisuri, proba cu doi martori si proba cu expertiza tehnica imobiliara, probe încuviintate si administrate de instanta.

Pârâtii au formulat întâmpinare prin care au achiesat la pretentiile reclamantului, fara a solicita probe.

Analizând actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Terenul situat în ………………….., în suprafata de …………. mp, conform raportului de expertiza, este proprietatea pârâtilor, dobândit de autoarea acestora, ………………….., prin contractul de vânzare-cumparare autentificat sub nr. ……………… de Tribunalul Ilfov-Sectia Notariat.

La data de …………… între ……………. si …………….., autorii reclamantului, si autoarea pârâtilor s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumparare având ca obiect terenul mentionat mai sus.

Aceasta operatiune juridica este confirmata si prin declaratia data de autoarea pârâtilor la data de …………………. în fata organelor fiscale, cât si de relatiile comunicate de Directia de Taxe si Impozite Locale sector 4.

Prin conventia respectiva partile s-au înteles sa perfecteze în viitor contractul de vânzare-cumparare, desi s-au înteles asupra bunului si a pretului.

Analizând admisibilitatea actiunii, instanta constata ca actul sub semnatura privata intitulat ………….. îndeplineste toate conditiile de valabilitate ale actului juridic civil, prevazute la art. 948 Cod civil. De asemenea, partile ante-contractante si-au îndeplinit obligatiile de plata a pretului respectiv, de predare a bunului, reclamantul locuind în prezent în imobil, astfel cum au recunoscut pârâtii prin întâmpinarile formulate.

În consecinta, întrucât nu exista nici un alt impediment legal, instanta apreciaza ca, pentru respectarea dispozitiilor art. 1073 Cod civil, conform carora creditorul are dreptul de a dobândi îndeplinirea exacta a obligatiei, cea mai buna solutie pentru executarea în natura a obligatiilor asumate prin antecontract este pronuntarea unei hotarâri care sa tina loc de act de vânzare-cumparare, având în vedere si pozitia pârâtilor care au fost de acord cu admiterea actiunii. De altfel, aceasta posibilitate a fost prevazuta în mod expres în dispozitiile art. 5 din Titlul X al Legii nr. 247/2005.

Va lua act ca reclamantul nu a solicitat cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTARASTE:

Admite actiunea formulata de reclamantul ……………….., cu domiciliul în ……………………. si cu domiciliul ales pentru comunicarea actelor de procedura la sediul ………………………………………………………….., str. ……………………….. în contradictoriu cu pârâtii ……………, cu domiciliul în ……………………………….., ……………, cu domiciliul în ………………………………., ……………………………., cu domiciliul în ………………………………………, ……………………….., cu domiciliul în ………………………………………………..si ………………………, cu domiciliul în ………………………………….

Constata ca între autorii reclamantului si autoarea pârâtilor a intervenit un contract de vânzare-cumparare având ca obiect imobilul situat în ……………………………….., în suprafata de …….mp.

Prezenta hotarâre tine loc de act autentic de vânzare-cumparare.

Ia act ca reclamantul nu solicita cheltuieli de judecata.

Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare.

Pronuntata în sedinta publica, azi, …………………….

PRESEDINTE, GREFIER,

……………………….. ………………………

Red/ Jud.I.O.P.M./4 ex.