Nu prezintă relevanţă data intabulării dreptului de proprietate în cartea funciară ci data de la care s-a pierdut, de către reclamantă, folosinţa efectivă a unei anumite părţi din terenul concesionat.
Curtea de Apel Cluj, Secţia comercială şi de administrativ, decizia nr. 2631 din 29 octombrie 2010
Prin sentinţa civilă nr. 595 din 19.02.2010 a Tribunalului Cluj, s-a admis acţiunea reclamantei U.B.B. împotriva pârâtului PRIMARUL MUNICIPIULUI CLUJ-NAPOCA şi în consecinţă, a fost obligat pârâtul să recalculeze taxa de concesiune pentru terenul cu număr cadastral 10471 începând cu data de 01.07.2007, diminuând-o cu suma aferentă suprafeţei de 3628 mp, teren ce a fost restituit în natură proprietarilor prin Dispoziţia nr. 6489/28.06.2007 emisă în temeiul Legii nr. 10/2001.
Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a constatat că a avut loc o diminuare, acceptată de către reclamantă, a suprafeţei de teren ce a fost concesionată de pârâtă în baza contractului de concesiune nr. 337/27.07.1998, astfel încât pârâtul trebuie să procedeze la recalcularea taxei de concesiune, în raport de noua suprafaţă de teren.
A reţinut instanţa de fond că această recalculare trebuie să aibă loc începând cu
01.07.2007 deoarece de la acea dată a fost predat efectiv o parte din suprafaţa de teren noilor proprietari.
Apărarea pârâtei în sensul că se impune reducerea taxei de concesiune doar de la
09.07.2008, dată de la care persoanele îndreptăţite şi-au întabulat dreptul de proprietate în CF, a fost respinsă ca neîntemeiată de instanţa de fond motivat de faptul că, potrivit art. 25 alin 4 din Legea nr. 10/2001, dispoziţia de aprobare a restituirii în natură a imobilului face dovada proprietăţii persoanei îndreptăţite asupra acestuia.
A mai reţinut şi incidenţa dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 10/2001, în sensul că acest text legal ce permite subrogarea în drepturi nu prevede un termen, ulterior emiterii dispoziţiei de restituire, la care noul proprietar se va subroga în drepturile statului.
În recursul declarat mpotriva acestei hotărâri de pârât se solicită modificarea hotărârii atacate, în sensul admiterii acţiunii introductive în privinţa datei de la care să se recalculeze taxa de concesiune.
Susţine recurentul că subrogarea operează doar de la data înscrierii în CF a dreptului de proprietate dobândit în baza dispoziţiei nr. 6489/2007, respectiv, 09.07.2008 şi nu de la data de 01.07.2007, invocând şi dispoziţiile art. 25 din Legea nr. 7/1996.
Analizând recursurile formulate, curtea reţine următoarele:
Instanţa de fond a procedat corect la stabilirea datei de la care poate fi obligat pârâtul la recalcularea taxei de concesionare. Nu prezintă relevanţă data intabulării dreptului de proprietate în CF ci data de la care s-a pierdut, de către reclamantă, folosinţa efectivă a unei anumite părţi din terenul concesionat.
Obligaţia de plată a taxei de concesiune este generată de faptul punerii la dispoziţie a suprafeţei concesionate, potrivit art. 7 din contract-(„se calculează corespunzător cu durata de ocupare a terenului de concesionar”).
Întrucât reclamanta nu şi-a putut exercita dreptul de a ocupa suprafaţa de teren în discuţie, iar pârâta nu a putut pune la dispoziţia reclamantei şi acea suprafaţă de teren, de la data la care reclamanta a pierdut efectiv dreptul de a utiliza acea suprafaţă trebuie recalculată taxa de concesiune.
Curtea are în vedere, pe lângă incidenţa dispoziţiilor art. 14 din Legea nr. 10/2001, şi înţelegerea contractuală a părţilor (art. 969 C.civil), care au determinat modul de plată al taxei de concesiune, respectiv art.
Trebuie acordată preeminenţă situaţiei de fapt, respectiv, pierderea dreptului de utilizare de la o anumită dată şi nu situaţiei de drept, respectiv, înscrierea dreptului de proprietate în CF începând cu data de 09.07.2008. Reclamanta a fost afectată imediat de predarea către terţ a unei porţiuni din trenul concesionat, efectele negative fiind produse imediat, şi nu doar de la data întabulării.
Faţă de cele menţionate anterior, recursul pârâtului urmează a fi respins. (Judecător Delia Marusciac)