Amânarea predării persoanei extrădate Infracţiuni


Prin cererea înregistrată la această instanţă sub nr. de mai sus, persoana extrădată B.I. a solicitat amânarea predării sale în vederea extrădării către autorităţile Republicii Moldova. În motivarea cererii se arată că persoana extrădată suferă de o boală gravă neurologică care îi pune viaţa în pericol. Se mai arată că din anul 1993 a fost diagnosticat cu hidrocefalie ventriculară susţinută, fiind ulterior operat, iar în prezent extrădatul necesită efectuarea unei noi intervenţii chirurgicale.

În susţinerea cererii sale persoana extrădată a depus acte medicale.

În cauză a fost întocmit raportul de expertiză medicală nr. 3153/E/22.09.2009 de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Braşov.

Examinând actele şi lucrările dosarului, curtea reţine următoarele:

Prin sentinţa penală nr. 95/F/01.10.2008 a Curţii de Apel Braşov, definitivă prin decizia penală nr. 3280/16.10.2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în temeiul art. 54 alin. 3 din legea nr. 302/2004 a fost admisă cererea formulată de Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi s-a dispus extrădarea către autorităţile judiciare ale Republicii Moldova a numitului B.I., în vederea executării pedepsei de 10 ani privaţiune de libertate, aplicată prin sentinţa din 17.01.2007 a Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova

Totodată, în baza art. 54 alin. 3, raportat la art. 45 alin. 3 din Legea nr. 302/2004, s-a dispus arestarea provizorie în vederea extrădării a persoanei extrădabile B.I. Gheorghe pe o perioadă de 29 de zile, începând cu data punerii în a măsurii preventive dispuse.

S-a dispus, în baza art. 58 din Legea nr. 302/2004, predarea persoanei extrădabile B.I. către autorităţile judiciare ale Republicii Moldova în termen de 15 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii.

De menţionat este faptul că în cursul judecării cererii de extrădare persoana extrădabilă a fost prezentă la termenul de judecată din data de 17.05.2008, când s-a aflat în stare de reţinere, şi când s-a judecat cererea formulată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov privind arestarea provizorie în vederea extrădării a persoanei solicitate B.I., cererea care a fost respinsă. La următoarele termene de judecată, persoana extrădabilă nu s-a mai prezentat, deşi s-au acordat termene în vederea audierii sale.

Mandatul de arestare provizorie nr. 1/01.10.2009 a Curţii de Apel Braşov, emis în baza sentinţei nr. 95/F/01.10.2009 a fost pus în executare abia în data de 9.09.2009, când persoana extrădată B.I. a fost adusă de către organele de poliţie la Curtea de Apel Braşov, în vederea ascultării de către judecătorul care a emis mandatul de arestare provizorie.

Astfel, prin încheierea de şedinţă din data de 10.09.2009 s-a constat faptul că persoana faţă de care s-a dispus arestarea provizorie în vederea extrădării prin sentinţa penală nr. 95/F/01.10.2009 a Curţii de Apel Braşov este B.I. (cu datele personale).

De asemenea, s-a constatat că termenul de 29 de zile în vederea extrădării curge de la data punerii în executare a măsurii dispuse, respectiv 9.09.2009.

Punerea în executare a sentinţei privind extrădarea nu s-a realizat, iar între timp a fost înregistrată şi prezenta cerere de amânare a predării, astfel că prin încheierea de şedinţă din data de 26.09.2009, în dosarul în care s-a pronunţat sentinţa de extrădare, s-a dispus prelungirea arestării provizorii în vederea extrădării a persoanei extrădabile B.I. cu încă 30 de zile, pronunţată începând cu data de 7.10.2009 până în data de 5.11.2009.

Revenind la cererea de amânare a predării către autorităţile Republicii Moldova, formulată de către persoana extrădată B.I., curtea constată că nu este fondată, nefiind îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 60 alin. 3 din Legea nr. 302/2004, potrivit cărora predarea extrădatului poate fi amânată şi atunci când se constată, pe baza unei expertize medicale, că acesta suferă de o boală care i-ar putea pune viaţa în pericol.

Raportul de expertiză medicală nr. 3153/E/22.09.2009, întocmit de Serviciul Judeţean de Medicină Legală, atestă faptul că B.I. suferă de diabet zaharat tip II, hiperuricemie, prezintă stare post hidrocefalie operată cu şunt ventriculo-peritoneal şi în observaţie, angor intricat vertebral şi concluzionează că starea actuală a sănătăţii acestuia permite transportul său în scopul predării către Autorităţile Republicii Moldova. (f. 43).

Întrucât în cuprinsul expertizei, cu ocazia consemnării rezultatelor examenelor neurologic şi neurochirurgical s-au recomandat anumite examene medicale de specialitate („examen CT cerebral” şi „R-grafie”), iar din cuprinsul concluziilor raportului de expertiză lipsea răspunsul la obiectivul stabilit de instanţă în sensul de a se preciza dacă bolile de care suferă persoana extrădată îi pun acesteia viaţa în pericol sau nu, prin încheierea de şedinţă din data de 23.098.2009 s-a dispus efectuarea unui supliment de expertiză de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală, în sensul examinării persoanei extrădate şi prin prisma examenelor de specialitate recomandate în cuprinsul expertizei ori în cazul în care acestea nu sunt necesare, să se fundamenteze răspunsul şi să se comunice dacă bolile de care suferă îi pun viaţa în pericol.

Răspunsul Serviciului Judeţean de Medicină Legală a fost în sensul că pentru a putea efectua investigaţiile medicale complexe solicitate este necesară internarea persoanei extrădate într-o unitate spitalicească cu dotarea tehnico-materială şi personal calificat.

Întrucât nu s-a răspuns tuturor obiectivelor stabilite de către instanţă, s-a revenit cu solicitarea către Serviciul Judeţean de Medicină Legală de a răspunde dacă bolile de care suferă persoana extrădată îi pun sau nu viaţa în pericol (f. 55).

Răspunsul serviciului de medicină legală a fost în sensul că persoana extrădată suferă de boli cu caracter cronic, pentru care are recomandare de tratamente medicamentoase, că la momentul de faţă nu prezintă boli cu caracter acut sau supraacut şi care să facă parte din urgenţele medico-chirurgicale, ori boli infecto-contagioase care să necesite obligatoriu şi imediat asistenţă medicală specializată intraspitalicească. S-a conchis că afecţiunile de care suferă pacientul, fiind cronice şi tratabile ambulatoriu, îi conferă o stare actuală a sănătăţii care nu presupune un deces iminent.

Întrucât în niciunul dintre răspunsurile primite nu s-a precizat dacă bolile de care suferă persoana extrădată îi pun viaţa în pericol, prin încheierea de şedinţă din data de 25.09.2009 s-a solicitat din nou Serviciului Judeţean de Medicină Legală Braşov să răspundă la obiectivul stabilit de instanţă, respectiv dacă bolile de care suferă persoana extrădată, care a fost examinată în data de 18.09.2009 şi care au fost constatate prin raportul de expertiză întocmit, îi pun acesteia viaţa în pericol sau dacă pentru a concluziona în acest sens este necesară o investigaţie medicală complexă efectuată cu internarea persoanei solicitate.

Prin adresa nr. 3153/E/29.09.2009, serviciul judeţean de medicină legală a precizat că, „aşa cum rezultă din examinările medicale recent efectuate şi consemnate în expertiza medico-legală eliberată în cauză, numitul nu suferă în momentul de faţă de o boală care i-ar putea pune viaţa în pericol”. Se subliniază faptul că acesta este suferind de boli cu caracter cronic, pentru care are recomandare de tratamente medicamentoase din partea medicilor examinatori şi pentru care are nevoie de spitalizare ulterioară pentru investigaţii suplimentare, dar aceasta nu are caracter de urgenţă.

Văzând concluziile raportului de expertiză medico-legală efectuată în cauză şi precizările ulterioare la acesta făcute de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Braşov, instanţa constată că bolile de care suferă persoana extrădată B.I. nu îi pun acesteia viaţa în pericol şi nu se impune amânarea predării către autorităţile Republicii Moldova.

Persoana extrădată a susţinut că nu a fost examinată medical corespunzător, nefiind supusă unor investigaţii medicale amănunţite, aşa cum i s-a recomandat cu ocazia examinării sale medicale din data de 18.09.2009, când a fost efectuată expertiza medico-legală de către Serviciul Judeţean de Medicină Legală Braşov.

Se poate însă observa din cuprinsul raportului de expertiză şi din precizările la acest raport că tratamentele medicamentoase recomandate şi investigaţiile medicale suplimentare recomandate de medicii care l-au consultat vizează evoluţia şi tratamentul bolilor cronice de care suferă persoana extrădată de mai mulţi ani, boli care în momentul de faţă nu îi pun acesteia viaţa în pericol, astfel că un consult mai amănunţit în acest moment nu este de natură a modifica concluziile raportului de expertiză.

Pe cale de consecinţă, având în vedere împrejurarea că nu este îndeplinită condiţia prevăzută de art. 60 alin. 3 din Legea nr. 302/2004, că nu există nici un impediment de ordin medical care să facă imposibilă predarea extrădatului, curtea va respinge ca nefondată cererea formulată de persoana extrădată B.I. privind amânarea predării sale către autorităţile judiciare ale Republicii Moldova.

Se va constat faptul că persoana extrădată se află în stare de arest provizoriu.

În temeiul art. 189 Cod procedură penală şi art. 192 alin. 2 Cod procedură penală urmează a obliga persoana extrădată la plata cheltuieli judiciare, avansate de stat.

Sentinţa nr. 1/F/E/29 septembrie 2009 – Secţia penală,