Secretar al consiliului local. Eliberare din funcţie prin ordin al prefectului. măsura luată cu respectarea prevederilor art. 52 alin. 4 din legea nr. 69/1991.


Potrivit art. 52 alin. 4 din Legea nr. 69/1991, republicată, eliberarea din funcţie a Secretarului Consiliului Local se face de către prefect, fie la propunerea consiliului local, adoptată cu votul a cel puţin 2/3 din numărul consilierilor în funcţie, fie la propunerea primarului ori la propunerea a 1/3 din numărul consilierilor.

Dacă iniţiativa eliberării din funcţie a secretarului Consiliului local comunal a fost luată de un număr de 10 consilieri din totalul de 13 în funcţie la consiliul local, ordinul prefectului prin care a fost dusă la îndeplinire propunerea consiliului local este legală.

Secţia de Administrativ, decizia nr. 1127 din 13 mai 1998.

Reclamantul L.V. a solicitat să se dispună anularea Ordinului nr. 460 din 10 octombrie 1996 emis de prefectul judeţului Mehedinţi, prin care s-a dispus eliberarea sa din funcţia de secretar al consiliului local al comunei Devesel.

Curtea de Apel Craiova – Secţia de Contencios Administrativ şi Comercial , prin sentinţa nr. 430 din 9 septembrie 1997, a admis acţiunea şi a dispus anularea Ordinului atacat, pe considerentul că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 52 alin. 4 din Legea nr. 69/1991, republicată.

împotriva sus – menţionatei sentinţe a declarat recurs pârâtul, susţinând că instanţa a reţinut o situaţie de fapt

contrară probelor administrate.

Recursul este întemeiat.

Potrivit art. 52 alin. 4 din Legea nr. 69/1991, republicată, eliberarea din funcţie a secretarului consiliului local se face de către prefect, fie la propunerea consiliului local, adoptată cu votul a cel puţin 2/3 din numărul consilierilor în funcţie, fie la propunerea primarului fie la propunerea a 1/3 din numărul consilierilor.

în speţă, iniţiativa eliberării din funcţie a intimatului -reclamant L.V. a fost luată de un număr de 10 consilieri din totalul de 13 în funcţie la consiliul local Devesel, fiind respectate condiţiile legale mai sus menţionate.

Pe de alta parte, din actele dosarului, rezultă că intimatul – reclamant a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de lovire a primarului H. P. (fila 43 dosar fond), la acea dată consilier în cadrul Consiliului local Devesel şi membru în Comisia de aplicare a Legii Fondului Funciar, faptă gravă, de natură să aducă atingere prestigiului unui funcţionar public şi sa-l facă incompatibil funcţiei pe care a deţinut-o.

Având în vedere considerentele expuse, se constată că Ordinul nr. 460/1996 emis de recurent privind eliberarea din funcţia de secretar al Consiliului local Devesel a intimatului – reclamant este legal încât prin admiterea recursului pârâtului se va casa sentinţa atacată şi în fond se va respinge ca nefondată acţiunea reclamantului.