Calitatea procesuală pasivă. Vama şi punctele vamale – unităţi operative, fără personalitate juridică. Omisiunea citării Direc­ţiei Generale a Vămilor. Consecinţe


Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia tir. 476 din 26 februarie 1998 (dosar nr. 1228/1996)

Prin cererea de chemare în judecată, societatea comercială reclamantă a reclamat faptul că Vama Alba lulia a refuzat să-i acorde concesia tarifară pentru 500 buc. filme Kodak, pe care le-a importat din Germania, solicitând

restituirea taxelor vamale de import şi plata penalităţilor aferente.

Conform dispoziţiilor legale, “vămile şi punctele vamale sunt unităţi ope­rative, fără personalitate juridică, subordonate Direcţiei Generale a Vămi­lor”. Direcţia Generală a Vămilor are personalitate juridică şi reprezintă în faţa instanţelor judecătoreşti interesele statului în cazurile de încălcare a nor­melor vamale.

în această situaţie, se impunea ca instanţa de fond, care a soluţionat acţiu­nea reclamantei în contradictoriu cu Ministerul Finanţelor, să analizeze şi să se pronunţe asupra excepţiei invocate de respectivul minister privitor la lipsa calităţii sale procesuale pasive şi în acelaşi timp să judece litigiul în contra­dictoriu cu Direcţia Generală a Vămilor, alături de celelalte pârâte, astfel cum a solicitat însăşi reclamanta cu ocazia precizării acţiunii.

Cu toate acestea, în sentinţa civilă recurată nu figurează ca pârâtă Direc­ţia Generală a Vămilor, ci Ministerul Finanţelor, fapt confirmat şi de faptul că sentinţa a fost comunicată Ministerului Finanţelor, Vămii Alba Iulia şi re­clamantei.

în aceste condiţii, pentru a se asigura reflectarea principiului contradic- torialităţii şi al dreptului la apărare, pentru ca instanţa de fond să se pronunţe asupra excepţiei ridicate de Ministerul Finanţelor cât şi asupra susţinerilor acestuia în sensul participării în proces în calitate de pârâtă a Direcţiei Gene­rale a Vămilor, urmează ca recursul să fie admis, casată sentinţa şi trimisă ca­uza aceleiaşi instanţe, care cu ocazia rejudecării litigiului în contradictoriu cu toate părţile ce au legitimare procesuală pasivă va analiza şi motivele de re­curs formulate de recurenta – reclamantă şi va răspunde criticilor acesteia.