Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 218 din 2 februarie 1998 (dosar nr. 1298/1997)
Potrivit art. 318 alin. 1 din Codul de procedură civilă, “hotărârile instanţelor de recurs mai pot fi atacate cu contestaţie când dezlegarea dată este rezultatul unei greşeli materiale sau când instanţa, respingând recursul sau ad- miţându-1 numaijn parte, a omis din greşeală să cerceteze vreunul din motivele de casare”. în sensul textului citat mai sus, “greşeală materială” înseam
nă greşeală de ordin procedural de o asemenea gravitate încât a avut drept consecinţă darea unei soluţii greşite. Cu alte cuvinte, trebuie să fie vorba despre acea greşeală pe care o comite instanţa prin confundarea unor elemente importante sau a unor date materiale şi care determină soluţia pronunţată.
Legea are în vedere greşeli materiale de ordin procedural, în această categorie intrând greşelile comise prin confundarea unor date esenţiale ale dosarului cauzei. Prin urmare, greşelile instanţei de recurs care deschid calea contestaţiei în anulare sunt greşeli de fapt, iar nu greşeli de judecată, de apreciere a probelor sau de interpretare a dispoziţiilor legale.
în speţă, aşa cum rezultă evident din formularea motivului invocat, con- testatorul critică în fond soluţia dată de Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.) – Secţia de contencios administrativ şi cere ca pe această cale să se modifice soluţia în sensul evocării fondului şi respingerii recursurilor îndreptate împotriva sentinţei nr. 422 din 23 mai 1996 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia contencios administrativ.
Critica este deci în legătură cu aprecierea probelor administrate şi a situaţiilor de fapt ale cauzei, astfel cum au fost reţinute prin decizia a cărei anulare se solicită. Or, instanţa a avut în vedere întreg ansamblu probator, însă faptul că probele nu au fost detaliate fiecare în parte nu constituie o eroare materială.
în această situaţie, nu pot fi aplicabile prevederile art. 318 din care se referă la erori materiale evidente în legătură cu aspectele formale ale judecării recursului, ca respingerea greşită a unui recurs ca tardiv, anularea greşită a unui recurs ca netimbrat sau ca făcut de un mandatar fără calitate şi alte situaţii asemănătoare, pentru verificarea cărora nu este necesară o reexaminare a fondului şi o reapreciere a probelor.
Pentru aceste motive, contestaţia în anulare se respinge ca nefondată.