Sentinţa civilă nr. 597 din 30.06.2016
Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată pe rolul Tribunalul Galaţi – Secţia CAF, reclamantul F.V. a solicitat, în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul de Poliţie al jud. Galaţi, anularea dispoziţiei conducătorului IPJ Galaţi nr. 8****/….2015 şi obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.
În motivarea cererii formulate, reclamantul a precizat că este angajat al IPJ Galaţi şi că, prin dispoziţiile nr. 3****/2014 si nr. 3****/2014 emise de conducătorul instituţiei pârâte i s-a aprobat decontarea cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă.
Prin dispoziţia nr. 8*****/19.02.2015 s-a dispus, în mod nelegal, revocarea dispoziţiilor nr. 3****/2014 si nr. 3****/2014.
Reclamantul apreciază că actul de revocare este nelegal, fiind emis cu încălcarea normelor legale în vigoare şi cu încălcarea prevederilor art. 1 alin. 6 din Legea nr. 554/2004, pârâtul având doar posibilitatea de a sesiza instanţa de judecată competentă, în termen de 1 an de la data emiterii dispoziţiilor anterioare, şi nu de a revoca un act juridic intrat deja în circuitul civil şi care a produs efecte.
Instanta a reținut că dispoziţiile Şefului Inspectoratului, nr. 3****/2014 și nr. 3****/2014 constituie acte administrative unilaterale care au intrat în circuitul civil şi au produs efecte juridice, situaţie care rezultă din Notele – Raport întocmite de Comisia pentru aprobarea decontării cheltuielilor de transport din cadrul IPJ Galaţi, prin care se reţine că se va propune atât revocarea dispoziţiei Şefului Inspectoratului, menționate, cât şi recuperarea sumelor plătite pentru poliţistul în cauză cu titlu de decontare a cheltuielilor de navetă.
Art.1 alin.6 din Legea nr.554/2004 reglementează atât principiul revocabilităţii actelor administrative cât şi excepţiile de la acest principiu, stabilind că autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţei anularea acestuia, în situaţia în care actul nu mai poate fi revocat întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice. În cazul admiterii acţiunii, instanţa se pronunţă, dacă a fost sesizată prin cererea de chemare în judecată, şi asupra validităţii actelor juridice încheiate în baza actului administrativ nelegal, precum şi asupra efectelor juridice produse de acestea.
Aşadar, dacă actul administrativ a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice, acesta nu mai poate fi revocat de autoritatea emitentă, anularea acestuia putând fi dispusă numai de instanţa de judecată la sesizarea organului emitent.
Cum în cauză, prin dispoziţia Şefului Inspectoratului nr. 8****/19.02.2015, autoritatea pârâtă a revocat un act administrativ intrat în circuitul civil şi care a produs efecte juridice, reclamantul beneficiind de decontări ale contravalorii cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă, cu încălcarea dispoziţiilor art.1 alin.6 din Legea nr.554/2004, instanţa a admis acţiunea şi a anulat actul nelegal emis, respectiv dispoziţia nr. 8****/19.02.2015, emisă de Şeful Inspectoratului de poliţie Judeţean Galaţi .