Pensie pentru munca depusă şi limită de vârstă. Vechime în muncă utilă pentru pensie. Contract de şcolarizare fără pre­existenta unui contract de muncă. Consecinţe


Curtea Supremă de Justiţie (C.S.J.), Secţia de administrativ, decizia nr. 137 din 26 aprilie 1998 (dosar nr. 1899/1997)

Recurentul M.St. a solicitat obligarea Direcţiei Generale de Muncă şi Protecţie Socială Timiş să-i considere vechime în muncă perioada 15 sep­tembrie 1976 – 15 iulie 1978, când a avut un contract de şcolarizare cu o şcoală profesională din judeţul Bihor.

Potrivit art. 9 din Codul muncii, constituie vechime în muncă, ce se ia în considerare la stabilirea pensiilor pentru limită de vârstă, timpul cât o per­soană a fost încadrată în baza unui contract de muncă. Dovada vechimii în muncă în vederea pensionării se face prin carnetul de muncă, întocmit con­form legii.

în perioada 15 septembrie 1976 – 15 iulie 1978, reclamantul nu a fost în­cadrat în muncă, contractul de şcolarizare încheindu-se cu Şcoala Profesio­nală de îmbunătăţiri Funciare Cadea, judeţul Bihor, iar nu cu o unitate de producţie.

încadrarea în muncă intervine după absolvirea şcolii profesionale, şi anu­me la 1 august 1978, prin contractul de muncă nr. 599 încheiat cu I.U.G.T.C. Timişoara.

Cum nu a preexistat un contract de muncă pentru perioada 15 septembrie – 15 iulie 1978 cu vreo unitate, cu scoaterea din producţie pe perioada şcola­rizării, este clar că această perioadă nu poate fi luată în calculul vechimii în muncă, aşa încât recursul urmează a fi respins pentru aceste considerente.