Anulare Hotărâre a Comisiei Locale


Anulare hotărâre a Comisiei locale emise în baza Legii nr.18/1991 şi a procesului-verbal de punere în posesie eliberat în temeiul acestei hotărâri. Nelegala citare.

Dosar nr. 9692/55/2014

Prima instanţă :
A respins ca neîntemeiată acţiunea formulată de reclamanta Negru Roxana în contradictoriu cu pârâta Comisia locală pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor.
În motivare s-a reţinut că în baza hotrărârii nr.1083R/16.12.2009 pronunţată de Tribunalul Arad în dosar nr. 3335/55/2009, Comisia locală Arad trebuia să procedeze, în baza art. 5 alin. 1 lit. c) din  HG 890/2005, la stabilirea unui amplasament în vederea punerii în posesie cu privire la terenul menţionat mai sus.
După cum rezultă din considerentele sentinţei civile nr. 2809/10.06.2014 pronunţată de Judecătoria Arad în dosarul nr. 10625/55/2013, antecesoarea reclamantei a refuzat mai multe oferte de amplasament, motiv pentru care s-a reţinut că pârâta nu este în culpă pentru neexecutarea hotărârii menţionate mai sus şi pentru faptul că nu s-a realizat punerea în posesie.
De asemenea, s-a reţinut că atât timp cât cei îndreptăţiţi refuză nejustificat amplasamentul propus de comisia locală, obligaţia stabilită în sarcina comisiei trebuie considerată executată, astfel că petenţii nu mai sunt îndreptăţiţi să solicite executarea obligaţiei alternative subsidiare de a fi puşi în posesie pe amplasamentul indicat de ei.
Instanţa de apel :
A admis apelul, a modificat în parte sentinţa apelată, în sensul că a anulat procesul verbal de punere în posesie ce vizează parcelele A 447/2/6/1, A 116/1/20 şi A 11/2 cu referire la proprietarul Ardelean Teodor. A menţinut sentinţa în ceea ce priveşte respingerea cererii de anulare a Hotărârii nr. 13/19.11.2013 emisă de Comisia Locală pentru stabilirea Dreptului de Proprietate Privată Asupra Terenurilor Arad.
În motivare s-a reţinut că în conformitate cu art. 34 alin. 4 şi 6 şi art. 36 alin. 1 din HG 890/2005, punerea în posesie se face prin întocmirea procesului-verbal şi prin semnarea acestuia. Un exemplar al procesului-verbal se înmânează proprietarului împreună cu schiţa terenului.
Persoanele care din diferite motive sunt în imposibilitate de a se prezenta la data punerii în posesie pot împuternici prin procură specială şi autentică, cu menţiunea expresă „Pentru punere în posesie”, alte persoane, care vor semna procesul-verbal de luare în primire a terenului.
Pe baza documentaţiilor înaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere în posesie şi schiţele terenurilor, comisia judeţeană emite titlurile de proprietate.
Prin urmare faţă de rigurozitatea legii ce reglementează punerea în posesie şi însemnătatea procesului verbal în procedura de emitere a titlurilor de proprietate, instanţa apreciază că procesul verbal în litigiu nedatat şi nesemnat nu poate fi menţinut, astfel încât se impune anularea acestuia.