Neprezentarea martorului pe numele căruia a fost emis un mandat de aducere. Aplicarea art. 188 alin. (3) C. proc. civ.


C. proc. civ., art. 129 alin. (5), art. 188 alin. (1) şi (3)

Potrivit art. 188 alin. (2) C. proc. civ., în pricinile urgente se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar la primul termen, iar potrivit art. 188 alin. (3), dacă după mandatul de aducere martorul nu se înfăţişează, instanţa va putea păşi la judecată. Potrivit art. 129 alin. (5) C. proc. civ., judecătorii au îndatorirea să stăruie prin toate mijloacele legale pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, însă procedura nu stabileşte câte mandate de aducere se pot emite pe numele aceleiaşi per

soane, în condiţiile în care plângerile contravenţionale trebuie judecate cu precădere, iar în speţă, deşi după casare s-a continuat citarea martorului cu mandat de aducere, acesta nu s-a prezentat.

Jud. laşi, sent. civ. nr. 15362/2008, portal.just.ro

Petenta R.A.L. a solicitat anularea procesului-verbal de contravenţie seria A.Z. nr. 0889273 din 22 februarie 2008, întocmit de Poliţia municipiului Iaşi, şi exonerarea de plata amenzii contravenţionale de 500 lei aplicate ca urmare a reţinerii săvârşirii contravenţiei prevăzute de art. 2 pct. 21 din Legea nr. 61/1991, constând în aceea că, în calitate de administrator al SC A SRL, servea clienţii din bar cu băuturi alcoolice, deşi programul de funcţionare era până la ora 22,00. Petenta nu şi-a formulat probe în apărare. Instanţa a dispus citarea cu mandat de aducere a martorului carc a semnat procesul-verbal, dar acesta nu s-a prezentat, menţionând în declaraţia ce i-a fost luată cu ocazia identificării sale că se va prezenta neînsoţit. Prin sentinţa civilă nr. 5800 din 12 mai 2008, instanţa a dispus respingerea plângerii.

Tribunalul Iaşi, prin decizia nr. 1102 din 24 august 2008, a admis recursul formulat de petentă, a casat sentinţa sus-menţionată şi a dispus trimiterea cauzei spre rejudceare, reţinând că prima instanţă avea îndatorirea de a stărui prin toate mijloacele legale în vederea audierii martorului pentru aflarea adevărului. Cauza a fost înregistrată sub nr. 22064/2008 şi, de asemenea, s-a dispus citarea martorului cu mandat de aducere, din procesul-verbal întocmit de I.P.J. Iaşi rezultând că persoana în cauză nu figurează în baza de date a SEIP şi că nu a locuit niciodată în imobilul ce a fost menţionat ca domiciliul acestuia.

Potrivit art. 188 alin. (2) C. proc. civ., în pricinile urgente se poate dispune aducerea martorilor cu mandat chiar la primul termen, iar potrivit art. 188 alin. (3), dacă după mandatul de aducere martorul nu se înfăţişează, instanţa va putea păşi la judecată. Potrivit art. 129 alin. (5) C. proc. civ., judecătorii au îndatorirea să stăruie prin toate mijloacele legale pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, însă procedura nu stabileşte câte mandate de aducere se pot emite pe numele aceleiaşi persoane, în condiţiile în care plângerile contravenţionale trebuie judecate cu precădcre, iar în speţă, deşi după casare s-a continuat citarea martorului cu mandat de aducere, acesta nu s-a prezentat.

In cauză, s-a admis plângerea, întrucât nu s-a dovedit că petenta a săvârşit fapta.