Respingerea cererii de recurs împotriva încheierii de suspendare a judecăţii pronunţate de tribunal. Revizuire contra deciziei de respingere. Inadmisibilitate


C. proc. civ., art. 322

Atâta timp cât prin decizia curţii de apel s-a reţinut inadmisi-bilitatea căii de atac a recursului împotriva încheierii de suspendare a judecăţii pronunţate de tribunal, împotriva acestei decizii nu se mai poate exercita calea revizuirii, cu atât mai mult cu cât, potrivit art. 322 C. proc. civ., acest lucru ar fi posibil doar în situaţia în care instanţa de recurs ar fi evocat ea însăşi fondul, respectiv s-ar fi pronunţat în legătură cu legalitatea şi temeinicia actului de sancţionare contravenţională, condiţie care însă nu este îndeplinită în cauză.

C.A. laşi, s. cont. adm. şi fisc., dec. nr. 190/CA din 17 martie 2008,

în Jurindex

Prin decizia nr. 77/CA din 11 februarie 2008, Curtea de Apel Iaşi a respins ca inadmisibil recursul introdus de petentul J.E. împotriva încheierii pronunţate la data de 6 septembrie 2007 în dosarul nr. 2734/2007 al Tribunalului Iaşi, constituit ca instanţă de recurs, reţinându-se că împotriva hotărârii de suspendare a cursului judecăţii, dată de tribunal ca ultimă instanţă în materia reglementată de O.G. nr. 2/2001, nu există nicio cale de atac şi că cel în cauză are posibilitatea să ceară repunerea cauzei pe rol, în vederea continuării judecăţii. La data de 13 februarie 2008, E.J. a solicitat revizuirea deciziei menţionate, prin care i-a fost respinsă cererea de recurs

formulată împotriva încheierii de suspendare a judecăţii, pronunţată de Tribunalul Iaşi, considerând că au fost încălcate României, Declaraţia universală a drepturilor omului, tratatele internaţionale la care România este parte, ignorându-se faptul că, în caz de necon-cordanţă între legislaţia internă şi cea internaţională, au prioritate reglementările internaţionale.

Intimatul nu a depus întâmpinare.

Curtea, examinând cererea de revizuire prin prisma motivelor invocate şi a dispoziţiilor legale aplicabile, a reţinut următoarele: conform dispoziţiilor art. 126 din Constituţia României, revizuită, procedura de judecată în faţa instanţelor judecătoreşti este prevăzută numai prin lege. Litigiul în care este parte revizuientul este supus regulilor de procedură prevăzute de O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi normelor Codului de procedură civilă, art. 34 alin. (2) din primul act normativ evocat stabilind că hotărârea judecătorească prin care s-a soluţionat plângerea poate fi atacată cu recurs. Aşa cum s-a reţinut şi prin decizia atacată, competenţa de soluţionare a recursului declarat împotriva sentinţei pronunţate de Judecătoria Iaşi, ca şi a oricărui alt incident procedural, revenea Tribunalului Iaşi, ca instanţă de recurs, împotriva încheierilor şi a hotărârii prin carc recursul ar fi fost soluţionat neexistând o cale de atac la instanţa ierarhic superioară, respectiv la Curtea de Apel Iaşi.

Ca atare, atâta timp cât prin decizia nr. 77/CA din 11 februarie 2008 s-a reţinut inadmisibilitatea căii de atac alese de petentul-recu-rent E.J., împotriva acestei decizii nu se mai poate exercita calea revizuirii, cu atât mai mult cu cât, potrivit art. 322 C. proc. civ., acest lucru ar fi posibil doar în situaţia în care instanţa de recurs ar fi evocat ea însăşi fondul, respectiv s-ar fi pronunţat în legătură cu legalitatea şi temeinicia actului de sancţionare contravenţională, condiţie ce nu este îndeplinită în cauza de faţă, considerente pentru care cererea a fost respinsă, nefiind motive de drept care să justifice revenirea asupra calificării ca inadmisibil a recursului promovat împotriva hotărârii pronunţate de tribunal ca ultimă instanţă în materie contravenţională.