Totodată, inculpaţii au mai fost condamnaţi şi la pedeapsa închisorii pentru comiterea , în concurs , a infracţiunilor de trecere frauduloasă a frontierei de stat prevăzute de art.262 al.1 c.pen. cu aplic.art.396 al.10 c.pr.pen rap.la art.374 al.4 c.pr.pen;şi de conducere a unei nave de către o persoană fără brevet sau certificat de capacitate corespunzător,prev. de art. 2 al.1 din Legea nr. 191/2003 ,cu aplic.art.396 al.10 c.pr.pen rap.la art.374 al.4 c.pr.pen.
Ca situaţie de fapt,s-a reţinut în sarcina inculpaţilor,cetăţeni străini , că la data de 15.09.2014, în jurul orelor 12.00, au fost depistaţi de către lucrătorii din cadrul Gărzii de Coastă în marea teritorială a României, după ce au intrat ilegal în ţară, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat din direcţia Turcia ,cu o ambarcaţiune ,fără pavilion arborat, fără nume şi număr de înmatriculare, cu o lungime de aprox. 20 m şi lăţime 6 metri, de culoare albastru închis, în care se aflau un număr de 129 migranţi ,de diferite naţionalităţi ,pe care îi transportau spre Constanţa-România, conducând nava pe mare fără a deţine un brevet sau certificat de capacitate corespunzător pentru a conduce o navă, situaţie în care ambarcaţiunea, fiind subdimensionată, nu era echipată cu mijloace de salvare colective sau individuale, astfel punându-se în pericol viaţa, integritatea şi sănătatea celor 132 de persoane aflate la bord .
În faza de judecată au fost ascultaţi în mod nemijlocit inculpaţii,care au recunoscut fapta şi s-au prevalat de procedura simplificată, procesul –verbal de consemnare a declaraţiei fiecăruia fiind ataşat la dosarul cauzei.
Potrivit art.263 al.(1) Racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită:
a) în scopul de a obţine, direct sau indirect, un folos patrimonial;
b) prin mijloace care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea migrantului;
c) prin supunerea migrantului la tratamente inumane sau degradante, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(3) Tentativa se pedepseşte.”
Potrivit art.38 al.2 c.pen.” Există concurs formal de infracţiuni când o acţiune sau o inacţiune săvârşită de o persoană, din cauza împrejurărilor în care a avut loc sau a urmărilor pe care le-a produs, realizează conţinutul mai multor infracţiuni.”
În privinţa infracţiunii de trafic de migranţi în reglementarea prevăzută de art.263 c.pen.,în cauză, s-a considerat că sunt întrunite elementele constitutive ale unei singure infracţiuni, indiferent de numărul persoanelor racolate, îndrumate, călăuzite, transportate ,transferate sau adăpostite ,întrucât există o singură acţiune de traficare , în modalităţile arătate..
Deşi textul de lege , prevede „racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane”, în cazul efectuării unui singur transport , cu o ambarcaţiune,conţinând un număr mare de persoane, se înţelege că acţiunea trebuie privită ca o entitate singulară,şi nu pot fi reţinute 129 infracţiuni de trafic de persoane ,în concurs formal (ideal). Faţă de aceste considerente,nu se poate face aplicarea disp.art.38 al.2 c.pen.. ..
De altfel, prin Decizia penală nr. 192/P/03.03.2015 a Curţii de Apel Constanţa,au fost respinse,ca nefondate ,apelurile formulate de inculpaţi..