Cererea de deschidere a procedurii insolvenţei unui debitor dizolvat Faliment


Având în vedere incidenţa dispoziţiilor art. 1 alin.2 lit.e din , debitoarea fiind dizolvată potrivit prevederilor art. 30 din Legea nr. 359/2004, în raport cu prevederile textului de lege mai sus enunţat, calitatea procesuală exclusivă , respectiv de reprezentare a debitorului, aparţine lichidatorului desemnat prin încheierea judecătorului delegat la ORC Argeş, iar nu administratorului societăţii, dreptul de administrare al acestuia fiind ridicat o dată cu dizolvarea societăţii şi desemnarea lichidatorului în procedura instituită de LSC.

Sentinţa nr. 5/CC/05.01.2012 pron. În dosarul nr. 2182/1259/2011

Prin cererea înregistrată la data de 23.12.2011, debitoarea S.C. M SRL prin reprezentant Stancu Alexandru Bogdan, a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei, în formă simplificată.

În motivarea cererii, debitoarea are ca obiect de activitate “ comerţ cu amănuntul al pâinii, produselor de panificaţie şi produselor zaharoase”.

În prezent societatea nu desfăşoară o activitate rentabilă, astfel că la data promovării cererii a acumulat datorii restante la bugetul de stat în sumă de 4.809,86 lei ce nu pot fi achitate cu resursele financiare de care dispune.

Debitoarea a solicitat deschiderea procedurii falimentului împotriva sa în forma simplificată, întrucât starea de este prezumată , şi numirea în calitate de lichidator judiciar provizoriu a SCP BIO CONSULT SPRL,cu sediul profesional în Piteşti, str. Aleea Dimitrie Cantemir, nr.2, bloc P8, sc.A, ap.8, judeţul Argeş

Au fost anexate cererii bilanţul la data de 31.12.2008, balanţa de verificare la aceeaşi dată , certificatul constatator emis în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 26/1990, declaraţia asociatului unic în concordanţă cu prevederile art. 28 lit. j) şi k), precum şi lit. h) privind intenţia declanşării procedurii insolvenţei .

Analizând cererea prin care debitoarea a solicitat intrarea în procedura simplificată, în conformitate cu dispoziţiile art.32 din Legea 85/2006, instanţa reţine faptul că aceasta a fost formulată prin Stancu Alexandru Bogdan, iar acesta nu mai are puteri de reprezentare a societăţii în instanţă.

Astfel, conform certificatul constatator emis în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 26/1990, depus la filele 16 şi urm dosar, societatea se află în lichidare, prin încheierea judecătorului delegat la ORC Argeş, nr. 3552/31.01.2006, fiind numit în calitate de lichidator Matei Ilie, în temeiul art. 31 alin.4 din Legea nr. 359/2004.

Se reţine că în temeiul art. 270 ind.1 teza I din Legea nr. 31/1990 modificată prin OUG nr. 82/2007 „ În cazul în care societatea aflată în lichidare este în stare de insolvenţă, lichidatorul este obligat să ceară deschiderea procedurii insolvenţei.”.

Având în vedere incidenţa dispoziţiilor art. 1 alin.2 lit.e din Legea nr. 85/2006 , debitoarea fiind dizolvată potrivit prevederilor art. 30 din Legea nr. 359/2004, în raport cu prevederile textului de lege mai sus enunţat, calitatea procesuală exclusivă , respectiv de reprezentare a debitorului, aparţine lichidatorului desemnat prin încheierea judecătorului delegat la ORC Argeş, iar nu administratorului societăţii, dreptul de administrare al acestuia fiind ridicat o dată cu dizolvarea societăţii şi desemnarea lichidatorului în procedura instituită de LSC.

Faţă de această situaţie, instanţa a admis excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei – debitoare S.C. M SRL prin reprezentant Stancu Alexandru Bogdan.