APEL. PERSOANE CARE POT DECLARA APEL. APEL DECLARAT DE MAMA INCULPATULUI MAJOR. INADMISIBIUTATE.


Este inadmisibil apelul declarat de mama inculpatului, care nu are calitatea procesuală în cazul în care inculpatul este major, are capacitate deplină de exerciţiu şi nu poate fi reprezentat de părinţi.

Prin sentinţa penală nr. 248/15.03.1999 a Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, inculpatul D.V.B. a fost condamnat, în baza art. 208 alin. 1 Cod penal, la pedeapsa de 1 an şi 2 luni închisoare, cu aplicarea art. 71-64 Cod penal, şi a fost obligat la plata sumei de 4.750.000 lei despăgubiri către partea civilă P.Z.

S-a reţinut, în fapt, că, la 8.02.1998, inculpatul a însoţit, ocazional, partea vătămată, şofer pe un autocamion aflat în cursă şi profitând de neatenţia acestuia, i-a sustras suma de 6.250.000 lei, după care a dispărut.

S-a mai reţinut că, pe parcursul cercetărilor, prejudiciul a fost parţial recuperat.

împotriva aceste sentinte penale a declarat apel T.A. – mama inculpatului, criticând-o pentru nelegalitate, cu motivarea că judecarea cauzei a avut loc fără citarea legală a inculpatului, care era încorporat pentru satisfacerea stagiului militar.

La data soluţionării apelului, 19.05.1999, inculpatul D.V.B., prezent în instanţă, a declarat că îşi însuşeşte apelul formulat de mama sa.

Prin decizia penală nr. 836/A/16.06.1999, Tribunalul Bucureşti -secţia l-a penală a respins, ca inadmisibil, apelul declarat de mama inculpatului, aceasta neavând calitate procesuală în cauză.

împotriva ambelor hotărâri au declarat recurs inculpatul D.V.B. şi mama acestuia T.A.

Inculpatul a criticat hotărârile pronunţate în cauză sub aspectul cuantumului pedepsei, considerându-l prea mare, şi pentru greşita aplicare a legii, în sensul că însuşirea apelului declarat de mama sa putea fi considerată ca o cerere personală de apel peste termen.

T.A. – mama inculpatului nu şi-a motivat recursul (nici scris, nici oral). Potrivit art. 362 Cod procedură penală, inculpatul poate face apel atât pe latura penală, cât şi pe latura civilă, iar pentru el apelul mai poate fi declarat de reprezentantul legal, apărătorul şi soţul acestuia.

Potrivit art. 3852 Cod procedură penală, pot face recurs persoanele arătate în art. 362 Cod procedură penală, care se aplică în mod corespunzător.

în cauză, mama inculpatului nu se încadrează în niciu na din aceste categorii de persoane, în condiţiile în care inculpatul este major, are capacitate deplină de exerciţiu şi nu poate fi reprezentat de părinţi.

Declaraţia făcută de inculpat în şedinţa publică din 19.05.1999, că îşi însuşeşte apelul formulat de mama sa, nu are relevanţă juridică, legea neprevăzând pentru apel instituţia însuşirii acestuia, normele de procedură penală fiind de strictă interpretare.

Pe cale de consecinţă, având în vedere că inculpatul D.V.B. nu a formulat apel împotriva hotărârii primei instanţe, recursul său a fost respins, ca inadmisibil, în baza art. 3851 alin. 4 Cod procedură penală, iar recursul formulat de T.A. – mama inculpatului, a fost respins, ca inadmisibil, în baza art. 3852 Cod procedură penală, raportat la art. 362 Cod procedură penală – neavând calitate procesuală în cauză.

(Secţia a ll-a penală, decizia penală nr. 1.611/1999) NOTA: Soluţia Curţii de Apel Bucureşti este corectă, având în vedere următoarele considerente:

Mama inculpatului nu avea calitate procesuală pentru declararea apelului şi nici a recursului, nefiind una dintre persoanele la care se referă art. 362 Cod procedură penală şi art. 3852 Cod procedură penală. Declaraţia inculpatului făcută oral, în faţa instanţei de apel, că îşi însuşeşte apelul formulat de mama sa, nu constituie o declaraţie de apel. Potrivit art. 366 Cod procedură penală, apelul se declară prin cerere scrisă, putând fi formulat oral numai în şedinţa în care s-a pronunţat hotărârea. Inculpatul, nefolosind calea apelului, potrivit art. 3851 alin. 4 Cod procedură penală nu putea declara recurs. (Judecator Marian Carcel – sectia II penala CAB)