Legea nr. 85/2006. Acţiune în instanţă formulată de creditor pentru deschiderea procedurii insolvenţei, împotriva unei societăţi comerciale în nume colectiv. Respingerea acţiunii instanţei de fond. Recurs declarat de creditor – admis. O.U.G. nr. 44/2008 n


S-a reţinut de instanţa de fond că prin cererea înregistrată la data de 24.02.2010 pe rolul Tribunalului Bacău – Secţia Comercială şi Administrativ sub nr. 1107/110/2010 creditoarea B. S.A. a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei împotriva debitoarei A.F. B.S.C.

Cererea a fost legal timbrată cu 120 lei taxă judiciară de timbru şi 0,3 lei timbru judiciar.

În motivarea cererii se arată că între creditoare şi A.F. B.S.C. s-a încheiat contractul de credit la termen nr. 8341/16.01.2008 în baza căruia s-a acordat un credit în valoare maximă de 100.000 Ron, contract garantat prin contractul de garanţie reală imobiliară nr.9320/16.01-2008 şi prin contractul de ipotecă autentificat sub nr. 159/16.01.2008.

Analizând cu prioritate această excepţie judecătorul sindic a reţinut următoarele:

Cererea de deschidere a procedurii insolvenţei a fost formulată împotriva A.F. B.S.C.

Din certificatul O.R.C. rezultă că debitoarea este organizată sub forma întreprinderii familiale.

Potrivit art. 30 din O.U.G. nr. 44/2008 “Întreprinderea familială nu are patrimoniu propriu şi nu dobândeşte personalitate juridică prin înregistrarea în registrul comerţului.”

Nu poate fi primită apărarea creditoarei că potrivit actului normativ mai sus arătat se înlocuieşte sintagma asociaţie familială cu sintagma întreprindere familială şi că prin schimbarea sintagmei nu se naşte o nouă entitate juridică.

Judecătorul sindic a reţinut că O.U.G. nr.44/2008 cuprinde norme speciale referitoare la fiecare formă de desfăşurare a activităţii economice.

Astfel, art.20 prevede că PFA răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul său, iar în caz de , va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de privind procedura insolvenţei, cu modificările ulterioare, dacă are calitatea de comerciant, potrivit art. 7 din Codul comercial, iar art. 26 prevede că Persoana fizică titulară a întreprinderii individuale răspunde pentru obligaţiile sale cu patrimoniul de afectaţiune, dacă acesta a fost constituit, şi, în completare, cu întreg patrimoniul, iar în caz de insolvenţă, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006, cu modificările ulterioare.

Regimul juridic al întreprinderii familiale este reglementat în secţiunea a 3-a a O.U.G. nr.44/2008-art.28-34, secţiune în care nu se regăseşte nicio normă referitoare la procedura insolvenţei aplicabilă întreprinderii familiale.

Împotriva hotărârii pronunţate de Tribunalul Bacău a promovat recurs creditoarea S.C. B. S.A, considerând-o nelegală, motivat de faptul că instanţa de fond trebuia să facă aplicabile prevederile Legii nr. 85/2006.

Recursul a fost apreciat ca fiind fondat pentru următoarele considerente:

Persoanele care îşi desfăşoară activitatea economică în baza actelor normative anterioare Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, aveau obligaţia ca în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a ordonanţei să opteze pentru desfăşurarea unei activităţi sub una din formele prevăzute de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008; asociaţiile familiale nu au fost desfiinţate sau radiate aşa cum se arată şi de către recurentă şi rezultă din actele dosarului, intimata desfăşurându-şi activitatea sub sintagma „întreprindere familiară”.

Art. 44 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 stipulează în mod expres că orice referire în alte acte normative la sintagma persoană fizică autorizată şi/sau asociaţie familială va fi considerată ca fiind făcută la sintagma persoană fizică autorizată, întreprindere individuală şi/sau întreprindere familială după caz.

Legea nr. 85/2006 nu poate exclude o persoană juridică de la procedura stabilită prin acest act normativ avându-se în vedere că are referire la asociaţia familială şi pe aplicarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, deci şi pentru întreprinderile familiale.

Faţă de cele susmenţionate, instanţa în temeiul art. 312 Cod procedură civilă, a admis recursul, a casat sentinţa şi a trimis cauza spre soluţionarea fondului litigiului la aceeaşi instanţă – Tribunalul Bacău.