Retragerea apelului nu este irevocabilă; în şedinţa publică a instanţei de apel se stabileşte poziţia procesuală definitivă a părţii.
Inculpata a fost condamnată pentru săvârşirea a două infracţiuni, aflate în concurs real, una de furt calificat şi cealaltă de violare de domiciliu.
în termen legal, inculpata aflată în stare de arest preventiv a declarat aprel prin cererea din 20.07.1999.
Aceeaşi inculpată, printr-o altă cerere, pe care a trimis-o instanţei de apel, şi-a retras apelul.
Fiind citată de instanţa de apel, inculpata a declarat oral, în şedinţă publică, că-şi menţine apelul declarat prin prima cerere şi a solicitat judecarea cauzei.
Instanţa de apel a luat act de retragerea apelului de către inculpată, pe considerentul că retragerea apelului este irevocabilă, oricare ar fi motivul retragerii şi chiar dacă partea a fost în eroare.
Recursul declarat de inculpată împotriva acestei decizii este fondat.
Din actele şi lucrările dosarului, Curtea a constatat că inculpata a declarat apelul în termen legal, după care, tot în termenul prevăzut de art. 369 Cod procedură penală şi-a retras apelul declarat.
Concluzia instanţei de apel, că retragerea apelului este ireversibilă, oricare ar fi motivul retragerii, şi chiar dacă partea a comis o eroare de fapt sau de drept, reprezintă o aplicare greşită a legii, respectiv a art. 369 Cod procedură penală, potrivit căruia „până la închiderea dezbaterilor la instanţa de apel, oricare dintre părţi îşi poate retrage apelul declarat”.
Din interpretarea raţională a acestui text, nu rezultă în nici un mod că retragerea apelului este irevocabilă, ci, din contră, că până la închiderea dezbaterilor, deci în şedinţa publică a instanţei de apel, se stabileşte poziţia procesuală definitivă a oricărei părţi.
în consecinţă, ultima declaraţie orală a inculpatei, arătată la începutul dezbaterilor la instanţa de apel, în sensul că-şi menţine apelul, reprezintă poziţia definitivă a acesteia şi în baza ei instanţa avea oligaţia să judece în fond apelul declarat de inculpată, în termenul legal.
în situaţia în care legiuitorul ar fi intenţionat să confere caracter irevocabil declaraţiei de retragere a apelului, ar fi dispus acest lucru în mod expres, aşa cum a făcut-o cu apelul din procesul civil, prin art. 283 Cod procedură civilă.
Pentru aceste considerente, Curtea a admis recursul inculpatei, a casat decizia penală şi a trimis cauza la aceeaşi instanţă, pentru judecarea apelului declarat de inculpată. (S.M.)