SENTINŢA PENALĂ
J U D E C A T A
A. ASUPRA ACTIUNII PENALE DE FATA:
1. Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecătoria Tulcea din dosarul 3034/P/2007, inculpaţii minori (…) si (…) au fost trimişi in judecata pentru săvârşirea in noaptea de 28/29.08.2007 a doua infracţiuni de furt calificat, aflate in concurs real, conform art.33(a) Cod Penal. S-a reţinut prin actul de sesizare ca in noaptea de 28/29.08.2007 aceştia au pătruns prin efracţie in magazinul SC CONFECTIA SA de unde au sustras mai multe articole de îmbrăcăminte, apoi au pătruns in salonul de coafura aparţinând IGIENA – SOCIETATE COOPERATIVA aflat la etajul I al blocului Pelican, unde au fost surprinşi de agenţii de paza aflaţi in zona. Conform rechizitoriului, faptele celor doi inculpaţi constituie infracţiunea de furt calificat, prevăzută de art.208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal si tentativa la furt calificat, prevăzută de art.20 raportat la art. 208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal, ambele aflate in concurs potrivit art. 33(a) Cod Penal.
2. In cauza, cei doi inculpaţi au fost audiaţi la termenul din data de 27.03.2008, declaraţiile lor fiind ataşate la dosarul cauzei (filele 27 – 28). De asemenea a fost audiata martora (…) (fila 116). Totodată, in vederea soluţionării corecte a cauzei a fost ataşată sentinţa penala nr. 1828/12.09.2006 a Judecătoriei Medgidia, hotărâre ce il priveşte pe inculpatul (…).
3. La termenul din data de 08.10.2008, instanţa a pus in discuţie, conform art.334 Cod de Procedura Penala, schimbarea încadrării juridice din cea reţinută in rechizitoriu (doua infracţiuni de furt calificat si respectiv, tentativa la furt calificat aflate in concurs) intr-o singura infracţiune de furt calificat săvârşita in forma continuata, potrivit art. 41(2) Cod Penal.
B. ANALIZAND ARGUMENTELE SI SUSTINERILE PARTILOR, PRECUM SI MATERIALUL PROBATOR AFLAT LA DOSARUL CAUZEI, INSTANTA RETINE URMATOARELE:
Situaţia de fapt
4. In noaptea de 28/29.08.2007 cei doi inculpaţi, aflându-se sub influenta băuturilor alcoolice, au pătruns in magazinul de îmbrăcăminte aparţinând părţii civile SC CONFECTIA SA de pe str.Victoriei 57. In acest scop, au spart geamul uşii de la intrare, au pătruns in interior si au sustras mai multe articole de îmbrăcăminte in valoare de 194 de lei.
5. După săvârşirea acestei faptei, cei doi inculpaţi au părăsit zona. Ajungând in zona blocului Pelican, unde se afla salonul de coafura aparţinând părţii vătămate IGIENA – SOCIETATE COPERATIVA, inculpatul (…) a spart geamul uşii de acces cu piciorul, rămânând afara pentru a asigura paza, iar (…) a pătruns in interior. La acel moment, inculpatul rămas afara a fost văzut de agenţii de paza aflaţi in zona (martorii (…) si (…)), care l-au reţinut. Sesizând acest lucru, inculpatul (…) a părăsit magazinul in care tocmai pătrunsese prin spate, apoi a revenit, crezând ca nu va da de bănuit.
6. Vinovăţia inculpaţilor este dovedita de declaraţiile date de către aceştia in faza de urmărire penala (filele 33 – 36 si 49 – 52 dosar de urmărire penala), precum si faza de judecata, prin care aceştia au recunoscut săvârşirea faptelor in modalitatea reţinută de actul de sesizare, dar si de declaraţiile martorilor audiaţi in cauza, precum si constatările tehnico – ştiinţifice dactiloscopice efectuate de IPJ Tulcea (filele 8 – 14 dosar de urmărire penala)
Încadrarea juridică
7. Inculpatul (…) a fost trimis in judecata pentru săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat, prevăzuta de art. 208(1) – 209(1)(a)(g) si (i)
Cod Penal si o tentativa la infracţiunea furt calificat, prevăzută de art.20 raportat la art.208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal, ambele aflate in concurs potrivit art. 33(a) Cod Penal, cu aplicarea art.33(a) si 99 Cod Penal, in timp ce inculpatul (…) a fost trimis in judecata pentru săvârşirea unei infracţiuni de furt calificat, prevăzuta de art.208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal si complicitate la tentativa la infracţiunea furt calificat, prevăzută de art.26 si 20 Cod Penal raportat la art.208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal, ambele aflate in concurs potrivit art. 33(a) Cod Penal, cu aplicarea art. 33(a) si 99 Cod Penal.
8. Din modalitatea concreta de săvârşire a celor doua fapte, rezulta condiţiile ce se cer întrunite pentru existenta infracţiunii continuate. Astfel, exista unitate de subiect activ, chiar daca unele acte sunt săvârşite in calitate de autor, iar altele in calitate de complice. In al doilea rând exista o pluritate de acte de executare, din care unul sub forma consumata, iar altul rămas in faza de tentativa. In al treilea rând, exista o rezoluţie infracţională unica, rezoluţie ce rezulta din modalitatea de săvârşire a celor doua fapte, respectiv pătrunderea in aceeaşi noapte, la interval scurt de timp, in doua spatii comerciale prin spargerea geamului de la uşa de acces, in scopul sustragerii de bunuri. In al patrulea rând, actele de prezintă fiecare in parte conţinutul aceleiaşi infracţiuni, respectiv infracţiunea de furt calificat.
9. Pentru aceste motive, instanţa apreciază ca fapta inculpatului minor (…) care la data de 29.08.2007, in baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale si împreuna cu inculpatul (…), pe timp de noapte si prin efracţie, a pătruns in spatiile aparţinând parţilor vătămate SC CONFECTIA SA si IGIENA – SOCIETATE COPERATIVA de unde a sustras sau a încercat sa sustragă bunuri, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat in forma continuata, prevăzuta de art.208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 41(2), 83(1) si 99 si următoarele Cod Penal.
10. De asemenea, fapta inculpatului minor (…) care la data de 29.08.2007, in baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale si împreuna cu inculpatul (…), pe timp de noapte si prin efracţie, a pătruns in spatiile aparţinând părţilor vătămate SC CONFECTIA SA si IGIENA – SOCIETATE COPERATIVA de unde a sustras sau a încercat sa sustragă bunuri, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de furt calificat in forma continuata, prevăzuta de art. 208(1) – 209(1)(a)(g) si (i) Cod Penal, cu aplicarea art. 41(2) si 99 si următoarele Cod Penal.
Individualizarea pedepselor
11. Din fisele de judiciar ale inculpaţilor (filele 47 si 62 dosar de urmărire penala) rezulta ca aceştia sunt cunoscuţi cu antecedente penale. Astfel, prin sentinţa penala nr.1010/2006 a Judecătoriei Tulcea, li s-a aplicat măsura educativa a mustrării, iar prin sentinţa penala 1828/2006 a Judecătoriei Medgidia inculpatul (…) a fost condamnat la o pedeapsa de 1 an închisoare cu suspendarea condiţionata a executării pedepsei. Fata de aceasta ultima condamnare, instanţa urmează a revoca aceasta suspendare in baza art.83(1) Cod Penal, pedeapsa de 1 an urmând a fi executata cumulat cu pedeapsa din prezenta cauza.
12. Având in vedere criteriile de individualizare judiciara prevăzute de art.72 Cod Penal, respectiv limitele de pedeapsa prevăzute de lege, gradul de pericol social al infracţiunilor săvârşite, persoana inculpaţilor care sunt cunoscuţi cu antecedente penale, in ceea ce priveşte pedeapsa principala, instanţa urmează sa aplice acestora o pedeapsa in limitele speciale prevăzute de Codul Penal
15. In ceea ce priveşte modalitatea de executare a pedepsei, in privinţa inculpatului (…) se va dispune privarea de libertate, luând in considerare si revocarea suspendării condiţionate. In privinţa inculpatului (…), se apreciază ca scopul sancţionator si educativ al pedepsei poate fi atins si fără privare de libertate, prin suspendarea condiţionată a executării, in baza art. 110 Cod Penal.
Latura civila
17. In ceea ce priveşte primul act material (la magazinul aparţinând SC CONFECTIA SA), instanţa constata ca s-a creat un prejudiciu de 194 lei, din care s-au recuperat doar 146 lei, restul sumei de 48 lei rămânând nerecuperaţi. Pentru aceasta suma, partea vătămata SC CONFECTIA SA nu s-a constituit parte civila, astfel ca urmează a se dispune confiscarea de la fiecare din inculpaţi a sumei de 24 de lei, in baza art. 118(1)(e) Cod Penal.
Cheltuieli judiciare
18. In baza art. 191(1) Cod de Procedura Penala, inculpaţii vor fi obligaţi la plata cheltuielilor judiciare avansate de către stat in cursul prezentei proceduri judiciare.
19. De asemenea, se va dispune si plata onorariilor apărătorilor de la urmărirea penala si din faza de judecata.