Pentru autorizarea accesului la dosarul de adopţie este necesar să se facă dovada că petentul figurează printre persoanele adoptate.


Pentru autorizarea accesului la dosarul de adopţie este necesar să se facă dovada că petentul figurează printre persoanele adoptate.

Prin cererea înregistrată la data de 18.02.2008, petenta Z.G. a solicitat, în contradictoriu cu DJASPC Dolj, autorizarea accesului la informaţiile aflate în dosarul său de adopţie.

In fapt, a arătat că a fost adoptată de către Z.I. şi Z.I., părinţii naturali fiind V.C. şi S.E., al căror domiciliu nu îl cunoaşte.

A mai precizat că are vârsta la care poate să îşi cunoască părinţii fără a prejudicia relaţia sa cu adoptatorii. Crede că este suficient de matură pentru a nu fi afectată emoţional.

In drept, şi-a întemeiat cererea pe dispoziţiile art. 52 alin 4 şi alin.5 ale Legii 273/2004.

Trecând la soluţionarea cauzei, instanţa i-a luat un interogatoriu reclamantei şi a dispus efectuarea unei adrese către DGASPC Dolj-Serviciul Adopţii, pentru a se preciza dacă petenta figurează printre persoanele adoptate şi pentru a o consilia pe petentă, cu depunerea la dosar a raportului privind această consiliere.

Prin sentinţa civilă nr. 26/13.03.2008, Tribunalul Dolj a admis cererea şi a autorizat accesul petentei la informaţiile aflate în posesia oricăror autorităţi publice cu privire la identitatea părinţilor săi fireşti.

Pentru a se pronunţa astfel, instanţa a avut în vedere următoarele considerente:

Potrivit art. 52 alin. 4 din Legea 273/2004, după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, adoptatul poate solicita tribunalului să-i autorizeze accesul la informaţiile aflate în posesia oricăror autorităţi publice cu privire la identitatea părinţilor săi fireşti, iar potrivit alin. 5 al aceluiaşi articol, instanţa va putea admite cererea dacă, potrivit probelor administrate, constată că accesul la informaţiile solicitate nu este dăunător integrităţii psihice şi echilibrului emoţional ale solicitantului şi dacă adoptatul în cauză a beneficiat de consiliere din partea direcţiei.

Ori, în speţa de faţă, s-a constatat că toate aceste cerinţe sunt îndeplinite.

Astfel, petenta este o persoană majoră, figurează printre persoanele adoptate, aşa cum reiese din adresa X emisă de DGASPC Dolj-Serviciul de Adopţii şi a beneficiat de consiliere din partea direcţiei.

Din raportul de consiliere psihologică, depus la dosar, reiese că petenta prezintă o structură de personalitate stabilă, echilibrată, realistă, fără tulburări de comportament, manifestări anxioase sau nevrotice, cu echilibru emoţional şi cu motivaţie intrinsecă pentru consolidarea identităţii sale personale. Prezintă capacitate de relaţionare şi de comunicare bine dezvoltate, atitudine deschisă, cooperantă, relaxată, flexibilitate cognitivă, adaptabilitate, înclinaţii artistice, personalitate predominant optimistă, extrovertită. Prin concluziile acestui raport, se recomandă accesul petentei la dosarul de adopţie.

Având în vedere concluziile acestui raport, instanţa a considerat că informaţiile privind identitatea părinţilor fireşti nu ar fi dăunătoare integrităţii psihice şi echilibrului emoţional al petentei, cu atât mai mult cu cât aceasta, aşa cum a arătat prin interogatoriu luat de instanţă, a efectuat personal unele demersuri şi chiar l-a întâlnit pe tatăl său firesc, nu însă şi pe mamă, căreia îi ştie numele, dar nu-i cunoaşte adresa de domiciliu.

Ca urmare, instanţa a admis cererea petentei.